V dobré kondici. Simona Kijonková s týmem Packety loni dosáhla na obrat 7,25 miliardy korun
Růst Packety nezastavil ani loňský pokles trhu. (Foto: Packeta)

V dobré kondici. Simona Kijonková s týmem Packety loni dosáhla na obrat 7,25 miliardy korun

12. led 2024 Ondřej Černý 3 min

Dvouciferný růst, přes 106 milionů přepravených zásilek a další expanze. Tentokrát do Slovinska. Tak ve stručnosti vypadal rok 2023 pro skupinu Packeta, kterou v jeho úplném závěru její zakladatelka Simona Kijonková společně s dalšími společníky prodala konsorciu investorů CVC Capital Partners a Emma Capital.

Packeta, mateřská společnost technologicko-logistické firmy Zásilkovna, šla loni proti proudu. Zatímco česká e-commerce zakončila rok 2023 s meziročním poklesem o šest procent, když vykázala celkový obrat 185 miliard korun, firma zakladatelky Zásilkovny, ze které Simona Kijonková později udělala jednu z firem v rámci skupiny Packeta, rostla i v loňském roce. A šlo o robustní nárůst, který meziročně dosáhl 18,3 procenta.

Nárůst zaznamenal také počet přepravených zásilek. Packeta jich loni zákazníkům dovezla 106 milionů. O celých 16 milionů zásilek tak společnost překonala dosud rekordní rok 2022, kdy byl růst ještě o poznání výraznější a dosáhl 22,8 procenta. Rekord skupina zaznamenala 18. prosince 2023, kdy za jediný den dosáhla objemu 880 tisíc přepravených zásilek.

Když jsem v roce 2010 kreslila byznys plán, povzdechla jsem si, že budu potřebovat 1 000 zásilek měsíčně, abych byla v zisku. Tomu byznys plánu jsem tehdy věřila, ale věděla, že se fakt nadřeme. Loni jsme doručili 106 milionů zásilek, otočili jsme tedy více než desetkrát celou Českou republiku, včetně důchodců a batolat,“ okomentovala aktuální výsledky Kijonková.

Zdroj: Packeta

Kromě rostoucího obratu, který loni dosáhl 7,25 miliardy korun a razantně překonal ten z roku 2022 (6,1 mld. Kč), společnost také výrazně zvýšila svou ziskovost. A to i přes celoroční nárůst nákladových vstupů. Umožnily to investice do infrasktuktury, Z-boxů, produktů a dep a také zvyšující se efektivita, produktivita práce a úspory, které umožnila automatizace. Aktuálně tak Packeta disponuje 6 200 vlastních automatických Z-boxů.

Začátkem roku 2023 jsme umožnili do Z-boxů zásilky nejen posílat, ale zásilku do Z-boxu také vložit a použít jej jako odesílací místo. Zároveň jsme umožnili zákazníkům vyzvednutí zásilek i ze Z-boxu třetí osobu. Jde o produkt, který jednoduše zákazníci milují,“ neskrývá Kijonková spokojenost.

Zdroj: Packeta

Kromě technologických inovací se Packeta loni zaměřila také na další zahraniční expanzi. Své zastoupení rozšířila o Slovinsko a tamní pobočka se stala už osmou entitou v rámci skupiny. Zároveň se jí podařilo posílit svou tržní pozici. Loni tak opět vzrost počet jejích klientů, kterých má jen mezi e-shopy přes 50 tísíc. I díky nim funguje na celkem 33 zahraničních trzích a klientům umožňuje zasílat své zásilky na 140 tisíc partnerských výdejních míst po celé Evropě.

Když v roce 2010 Zásilkovna vznikala, asi jen největší optimista by si dokázal představit, že vyroste až na více než dva tisíce zaměstnanců. „Bez jejich úsilí a schopností by Packeta nebyla tam, kde dnes je a za to všem upřímně děkuji. Rok 2023 byl skvělý. Věřím, že noví investoři pomohou skupině Packeta ještě více růst a zvyšovat úroveň služeb pro naše zákazníky a klienty, stejně jako pracovní spokojenost našich skvělých zaměstnanců,“ uzavřela hodnocení loňských výsledků CEO skupiny Packeta Simona Kijonková.

Rok 2023 byl pro Packetu podle její šéfky Simony Kijonkové rokem tvrdé dřiny, dvouciferného růstu a dealu roku. (Foto: Packeta)

PŘEČTĚTE SI: Simona Kijonková (Zásilkovna.cz): Dejte nám tři roky a budeme globální digitální logistickou platformou

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články