Hlídač shopů pro Evropskou komisi monitoroval chování e-shopů při Black Friday. Skoro polovina nabízela klamavé slevy
Slevová akce Black Friday byla pro spoustu e-shopů doposud příležitostí, jak zákazníky oklamat uměle vytvořenými slevami. Ilustrační foto: Unsplash

Hlídač shopů pro Evropskou komisi monitoroval chování e-shopů při Black Friday. Skoro polovina nabízela klamavé slevy

4. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Projekt Hlídač shopů spojil síly s Evropskou komisí. Vyvinul nástroj, který během slevové akce Black Friday monitoroval, zda internetové obchody při snižování cen produktů postupují v souladu s novou evropskou směrnicí. Nabídky porušující nová pravidla se objevily na 43 procentech sledovaných e-shopů.

Mapují vývoj prodejní ceny, aby chránili spotřebitele před nekalými praktikami e-shopů. Projekt Hlídač shopů, který vznikl ve spolupráci startupů Apify, TopMonks a Keboola, se zaměřuje na slevové akce. Řada internetových obchodů totiž při snížení ceny produktu uvádí i přeškrtnutou původní cenu. Tu ale často dodatečně navýší, nabízená sleva je tak do jisté míry falešná. Hlídač shopů se na podzim zapojil do speciálního projektu Evropské komise, pro který vyvinul speciální nástroj.

Úředníkům ze 13 evropských zemí pomáhal u příležitosti Black Friday sledovat dodržování nové evropské směrnice, která reguluje způsob, jakým e-shopy informují spotřebitele o slevách. Nástroj týmu Hlídače shopů sledoval na 16 tisíc produktů na 176 e-shopech, a to za využití umělé inteligence pro sběr cen konkrétních produktů. Pořizoval screenshoty daných stránek a automaticky detekoval deklarované slevy, které neodpovídají novým pravidlům.

„Velmi mě těší, že jsme mohli zúročit zkušenosti našeho týmu i na projektu pro Evropskou komisi. Byl to navíc první projekt, kde jsme mohli využít nejen naši platformu, ale i náš nový AI nástroj na automatickou extrakci dat. Výsledky napříč Evropou také ukázaly, že naše práce na kultivaci českého e-commerce prostředí nebyla marná,“ říká Jakub Balada, jeden ze spoluzakladatelů startupu Apify a člen týmu Hlídače shopů.

Jak se chovaly e-shopy během Black Friday?

Výsledky zmíněného sledování, který zveřejnila Evropská komise na konci prosince, ukázaly, že každá čtvrtá nabídka v rámci slevové akce Black Friday nereflektovala nová pravidla. Nabídky porušující novou směrnici se objevily na 43 procentech sledovaných e-shopů.

Jakub Balada vydal také zprávu týkající se chování českých e-shopů během loňského Black Friday. Česko totiž do projektu Evropské komise zařazeno nebylo. Ze shrnutí vyplývá, že většina sledovaných e-shopů už vzala v potaz nová nařízení a zobrazovala reálné slevy. Dobře z pozorování vyšly například Alza a CZC (oba e-shopy reálné slevy zobrazovaly již při minulém ročníku), dále pak AAA Auto, Mall, Pilulka, Benu, Datart, TSBohemia a ElectroWorld. Nejhorší rating získal Okay.cz. Průměrná reálná cena elektroobchodu činila čtyři procenta.

V Česku na začátku ledna začala platit novela zákona o ochraně spotřebitele. E-shopy tak budou muset mimo jiné nově při akcích uvést i nejnižší prodejní cenu výrobku za posledních 30 dní od začátku slevy. Více si můžete přečíst v článku Právní koutek: Velké změny pro e-shopy jsou na spadnutí. Jste připraveni?

PŘEČTĚTE SI: Blíží se Černý pátek. Jak poznat, kdy je sleva skutečně výhodná?

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články