První český creathon proti plýtvání potravinami. Právě to je WastedHack, který se v září odehraje v Praze
WastedHack, zaměřující se na lepší využití potravin, bude v Praze mít na podzim svou českou premiéru. (Ilustrační foto: Unsplash)

První český creathon proti plýtvání potravinami. Právě to je WastedHack, který se v září odehraje v Praze

16. čvc 2023 Ondřej Černý 2 min

Nejde o klasický programátorský hackathon. Je to příležitost předvést vlastní kreativitu a vytvořit originální umělecké dílo, které zlepší, jak se  v Česku kupuje a konzumuje jídlo. Historicky první český hackathon proti plýtvání jídlem se v Praze odehraje v září.

Je to velké téma, jemuž se na stránkách SJ.NEWS věnujeme dlouhodobě. Každoročně se na světě vyhodí až třetina potravin, takže víc než miliarda tun jídla přijde vniveč. V Evropě na každého z nás připadá kolem 100 kilogramů vyhozených potravin. Jde tak o čísla, z nimiž by bylo dobré něco udělat. A kdo je za to nejvíce odpovědný? „Podle výzkumů nejvíce právě vy - mládežníci. Neprskejte, nenadávejte. Přijďte radši přiložit ruku (a mozek) k dílu,“ říká investor a inovátor Tomáš Studeník, který se do uspořádání akce pustil.

WastedHack je jednou z mnoha akcí, za níž jako hybatel stojí Tomáš Studeník. (Foto: Caelestinus)

Za podpory společností Tesco, Nestlé a CocaCola zorganizuje společně s Potravinovou bankou a Středočeským krajem 8.-9. září 2023 v pražském obchodním domě Tesco Eden akci, která by měla oslovit především mladší část populace.

Přesvědčit by ji měla skutečnost, že se až 30 procent potravin zakoupených v obchodech v Česku nespotřebuje a vyhodí. Pro představu jde o ekvivalent plochy celého Olomouckého kraje, pokud by se na celé jeho rozloze pěstovaly pouze potraviny. Všechny obyvatele České republiky by pak tato úroda dokázala nasytit po dobu dvou měsíců.

PŘEČTĚTE SI: Fond Tilia Impact Ventures investoval desítky milionů do maďarské verze Nesnězeno

WastedHack hledá tvůrce, kteří dokáží vymyslet, natočit a zprodukovat úderný multimediální obsah. A je jedno, zda půjde o 2-3 členné týmy nebo jednotlivce, kteří si své týmové parťáky najdou až na akci. Jejich úkolem bude zapůsobit na mladou generaci prostřednictvím klipu, který netrvá déle než minutu. Nezáleží na tom, zda půjde o apel, příběh, spot, animaci nebo reklamu, důležité je donutit vrstevníky zastavit se a zamyslet se ještě před tím, než opět vyhodí plesnivou cuketu nebo spláchnou zbytky poke bowlu.

(Repro: WastedHack)

Autoři tří nejlepších klipů získají vouchery v celkové hodnotě 90 tisíc korun, které budou moci uplatnit v Alze. Jejich díla se objeví v digitálním prostoru nejen v Česku, ale také v dalších evropských státech.

Akce ale není určená pouze pro tvůrce. Zájemci se od odborných mentorů dozví více o problematice plýtvání potravinami v Česku i ve světě, o ekologicky šetrné výrobě potravin a celém procesu jak semínko putuje až na talíř nebo o nákupním chování spotřebitelů a jejich psychologii.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií a programem Erasmus+.

PŘEČTĚTE SI: „Chceme snížit plýtvání i vydělat.“ Zakladatelé Nesnězeno zachraňují tisíce jídel před vyhozením

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články