Když studenti pomáhají učitelům. Comenio usnadní integraci ukrajinských školáků a odbourává jazykovou bariéru
Zakladatelé aplikace Comenio Daniel Burkart, Tomáš Kroupa a Ondřej Sukač. Foto: Comenio

Když studenti pomáhají učitelům. Comenio usnadní integraci ukrajinských školáků a odbourává jazykovou bariéru

26. říj 2022 Anna Jurečková 3 min

Uplynulé měsíce přinesly českému školství nečekanou výzvu – začlenit ukrajinské děti mezi české školáky. Pomoci vyučujícím s integrací a překonáním jazykové bariéry chce aplikace Comenio, kterou vyvinuli tři studenti.

Původně mělo jít o aplikaci, která pomůže ostýchavým žákům s výukou a zlepšit přehled o studentech pro učitele. Ondřej Sukač, Tomáš Kroupa a Daniel Burkart chtěli v rámci soutěže DigiEduhack – hackathonu zaměřeného na digitalizaci českého školství – vyvinout řešení problému, se kterým se ve školních lavicích často setkávali.

Stává se skoro při každé hodině, že při otázce učitele do pléna třídy nikdo neodpoví. A když už se někdo odváží, jde o pár stejných jedinců. I při opakování látky a tázání se, kdo učivu nerozumí, před celou třídou se téměř nikdy nikdo nepřihlásí a v až testu se pak projeví, že problém s látkou mělo hodně studentů. Obecně máme zkušenost, že studenti se bojí zeptat před celou třídou na to, že něčemu nerozumí a učitel tak má minimální přehled o jejich skutečných znalostech, popisují zakladatelé Comenio svoji zkušenost.

Když přišla válka na Ukrajině, technický základ aplikace byl hotový. Tři studenti brněnského gymnázia v Řečkovicích se vzhledem k situaci rozhodli opustit původní záměr a z Comenia udělali webovou aplikaci pro integraci ukrajinských žáků do českého školství. Dnes má platforma přes 3100 unikátních uživatelů.

Comenio primárně pomáhá překonat jazykovou bariéru. Ukrajinsky mluvící člověk pošle vlastní nebo přednastavenou zprávu prostřednictvím chatu v azbuce, ta se přeloží do češtiny a zobrazí se v administraci příjemce česky. A naopak. Lektor, učitel, školitel či přednášející může poměrně a rychle získat přehled o situaci mezi žáky, například vyvoláním jednoduché ankety. Ve virtuální místnosti pak vidí všechny studenty a jejich odpovědi pohromadě.

Virtuální třída. Foto: Comenio

Využití i na úřadech nebo ve zdravotnictví

Na začátku uprchlické vlny chtěli Ondřej Sukač, Tomáš Kroupa a Daniel Burkart nabídnout aplikaci zastřešujícím institucím, aby pomohla co nejvíce žákům a vyučujícím. Oslovili ministerstvo školství i asociace středních i základních škol a jejich ředitele, ale neúspěšně.

Při začátku řešení této krize jsme aktivně sledovali postup ministerstva i jednotlivých škol. Snažili jsme se pracovat na nějakém společném řešení, ale doba na začátku krize byla chaotická a nepodařilo se nám dojít k efektivnímu výsledku,“ vzpomínají zakladatelé. Do škol se nakonec dostali skrze oslovení jednotlivých pedagogů. Nyní se chystají rozšířit povědomí o platformě a pomalu se snaží proniknout také do zahraničí.

Expanze do Německa a Polska jde zatím výrazně pomaleji, než jsme čekali. Začali jsme stejným postupem jako u rozšíření aplikace v České republice – kontaktovali jsme instituce, které v dané zemi školství zastřešují a v oblasti se pohybují. Bohužel se nám nedostalo moc odpovědí a celkově je taková komunikace nepříliš účinná. Nyní zkoušíme jinou cestu – skrze naše bývalé gymnázium se spojit s konkrétními partnerskými školami v Německu a přes konkrétní osoby se pokusit začít s Comeniem v zahraničí pracovat,“ vysvětlují.

Do aplikace pro školy chtějí zakladatelé nadále přidávat nové funkce a vyvíjet ji do podoby, ve které bude moci fungovat dlouhodobě. I na základě zpětné vazby od vyučujících, kterou momentálně sbírají. Problém jazykové bariéry se však netýká pouze škol. Proto už teď přemýšlejí, v jaké další oblasti by Comenio mohlo pomoci. „V blízké budoucnosti plánujeme nabídnout verzi například pro zdravotnictví nebo úřady,“ uzavírají Ondřej Sukač, Tomáš Kroupa a Daniel Burkart.

PŘEČTĚTE SI: České školství stojí na prahu velkých změn. Dohnat nároky 21. století mu pomáhají startupy a inovativní projekty

PŘEČTĚTE SI: Žáci z Prahy zvítězili mezi evropskými studentskými firmami. Uspěli s módou pro transgender komunitu

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články