Žáci z Prahy zvítězili mezi evropskými studentskými firmami. Uspěli s módou pro transgender komunitu
Lidé z Booder Company. Foto: JA Czech

Žáci z Prahy zvítězili mezi evropskými studentskými firmami. Uspěli s módou pro transgender komunitu

28. čvc 2022 Ivan Horák 4 min

První cena z evropské soutěže studentských firem míří do Česka. Ve finále největšího festivalu podnikavosti mladých lidí v Evropě Gen-E 2022 uspěl v Estonském Talinu tým Booder Company ze Střední průmyslové školy dopravní v Praze. Prosadil se v konkurenci stovek tisíc středoškoláků z celého kontinentu.

České studentské firmy se evropského finále účastní pravidelně od roku 1992, vítěze ale máme poprvé. Pětice studentů z Booder Company opanovala kategorii Citi Client Focus Award zaměřenou na pochopení potřeb a pomoc klientům,“ říká ředitel české kanceláře Junior Achievement (JA Czech) Martin Smrž.

370 tisíc středoškoláků

Vítězný projekt pražských středoškoláků je zaměřený na módu pro trans lidi a studentům umožnil porazit 40 nejlepších studentských firem – národních vítězů z celé Evropy. Akce Gen-E 2022, jejímž cílem je rozvoj evropské mládeže, se kromě soutěžících účastní kolem tisícovky hostů včetně čelních politických představitelů.

V uplynulém školním roce se do soutěžních programů JA Europe (největší evropský poskytovatel vzdělávacích programů pro podnikání, pracovní připravenost a finanční gramotnost) přihlásilo přes 370 tisíc středoškoláků z 41 evropských zemí. V programu JA Studentská firma založili a řídili čeští žáci celkem 256 nových společnosti a soutěžili o nejlepší podnikatelský počin na národních úrovních.

Skrýt ženské rysy

Obvykle studenti podnikají v gastronomii, vyrábí kosmetiku, bytové doplňky, zkrátka věci, které se dobře prodávají blízkému okolí a na školních akcích. Tým ze Střední průmyslové školy dopravní v Praze ale přišel s produktem, který se všem ostatním vymykal. Rozhodli se pro výrobu a prodej takzvaných binderů – prádla, které umožňuje trans chlapcům skrýt ženské rysy.

Snažíme se pomoct klukům, kteří se narodili v dívčím těle. V České republice se nedostanete k chirurgickému odstranění prsou dříve než v 18 letech, ačkoli transsexualita se prokazuje už ve věku 10 až 12 let. Takže nejméně šest až osm let musíte žít v těle jiného pohlaví.  A vaše tělesné znaky jsou kvůli pubertě stále výraznější,“ říká Christian Kozel z Booder Company, který na základě vlastních zkušeností s podnikatelským nápadem přišel a strhl pro něj i své spolužáky.

Nemalá část lidí, kteří nejsou spokojeni ve svém těle, podle Kozla trpí depresí a desítky ročně jich v celé Evropě přijde o život kvůli netoleranci, transfobii nebo disforii, což je odpor ke svému tělu a k sobě samotnému.

„Evropské finále jsme si užili“

Na podzim studenti netušili, jak daleko se ve svém podnikání dostanou a zda budou úspěšní. Ukázalo se však, že svým produktem se přesně trefili nejen do potřeb cílové skupiny, ale i do zadání soutěže.

Lepší přípravu na reálné podnikání jsme snad ani nemohli dostat. Evropské finále jsme si moc užili, i když před samotným vystoupením a prezentací porotě to byl ohromný stres. Díky všem zážitkům jsme se však naučili pracovat s nervozitou, víme, jak mluvit se zákazníkem, jak vytvořit působivé logo nebo jak důležitý může být zdánlivě nudný slogan,“ prohlásil Daniel Dočkal, ředitel studentské firmy Booder company.

Podle něj každý den v programu pro podnikatele z pražské střední školy znamenal novou výzvu – překonat strach z davu, z mluvení před lidmi nebo přednášet v angličtině... Toto všechno nás bude provázet i další měsíce a doufáme, že i roky, protože v podnikání chceme určitě pokračovat i po skončení soutěže,“ dodal.

Microwonders

V kategorii JA Europe Firma roku se na prvním místě umístil projekt Microwonders s pěstováním rostlinek v starých boxech po stolních počítačích. Tím přináší do domácností i firem i produkty, které byly zatím spíše typické pro luxusní restaurace – stávají se z nich dostupnější potraviny. Jde o projekt středoškoláků z řeckého Kilkisu.

Praktický vzdělávací program pro střední školy JA Studentská firma funguje v České republice už od roku 1992. Studenti v rámci něj zakládají vlastní skutečnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a mentora z praxe. JA Studentská firma umožňuje studentům proniknout do problematiky fungování společnosti od jejího založení přes vedení a rozvoj po potenciální likvidaci. Jedná se o reálnou činnost, nikoli jen fiktivní.

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená v roce 1992. Umožňuje na českých školách nadstandardní vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s profesionály z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů.

Junior Achievement je nejstarší vzdělávací organizace na světě, s rokem vzniku 1919. Působí ve více než 120 zemích světa. Zároveň byla švýcarskou institucí NGO Advisor vyhlášena jako sedmá nejvlivnější nevládní organizace světa. Do programů JA se každoročně zapojí 11 milionů dětí a studentů ve věku šest až 22 let.


Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články