Fintechy na vlně: Investown už licenci od ČNB získal, Skip Pay s ní počítá do konce roku
Tým Investown má důvod k oslavě - jako první ve svém segmentu získal licenci české národní banky. (Foto: Investown)

Fintechy na vlně: Investown už licenci od ČNB získal, Skip Pay s ní počítá do konce roku

24. říj 2023 Ondřej Černý 4 min

Crowdfundingová investiční platforma Investown úspěšně prošla procesem České národní banky a jako první ve svém oboru obdržela licenci poskytovatele služeb skupinového financování. Díky licenci bude moci působit nejen v ČR, ale i v dalších státech Evropské unie. S udělením licence od ČNB do konce letošního roku počítá také fintech startup Skip Pay.

Za posledních třicet let svět obchodu a napojených služeb ušel obrovskou cestu. První dokončená online objednávka se uskutečnila v roce 1994. Neměla žádné zabezpečení a dodání trvalo několik týdnů. Pro dnešní trh, kde personalizované nabídky a rychlé srovnání produktů podle nejrůznějších kritérií tvoří naprostý základ každodenního nakupování, jde o naprosto nepředstavitelnou situaci.

Nejnovější střípek do mozaiky nejrůznějších bankovních a finančních inovací přináší crowdfundingová platforma Investown, která jako první ve svém oboru od České národní banky (ČNB) obdržela licenci pro crowdfundingové investování.

Tohle je obrovský milník nejen pro náš tým, ale pro celý český investiční trh. Naše cesta za získáním této licence nebyla snadná. Bylo třeba splnit řadu přísných regulací a požadavků, ale díky tvrdé práci, vytrvalosti a občas i trochu modlení jsme to dokázali,“ konstatoval co-founder a CEO Investown Alan Pock.

Alan Pock má řadu zkušeností s obchodem a budováním partnerských vztahů finančně technologických firem jak v ČR, tak v USA. (Foto: Investown)

Pro představu - společnost musela regulátorovi předložit více než 700 stran dokumentace. Jen její zpracování týmu kolem Alana Pocka trvalo 447 dní!

Složitý a zdlouhavý proces byl přitom pro platformu existující od roku 2019 zcela zásadní. Poskytovatelé služeb skupinového financování totiž bez daného povolení nebudou moci po 10. listopadu 2023 na své platformě zveřejňovat žádné nové nabídky skupinového financování. Umožněna jim bude pouze správa stávajících smluv.

PŘEČTĚTE SI: Investown umožňuje investovat do nemovistostí už od pětistovky. Nově rozšiřuje nabídku příležitostí a chystá expanzi do zahraničí

Nově a jinak

Investown je novou generací investičních produktů, která je alternativou k tradičnějším bankovním produktům jako jsou stavební a penzijní spoření nebo termínované vklady. Funguje na principu crowdfundingu a zaměřuje se na investování do úvěrů z nemovitostí. Lidé investují do úvěru developerských projektů a následně profitují z úrokového výnosu pohybujícího se kolem deseti procent ročně. Investoři zároveň platformě neplatí žádné poplatky.

Za čtyři roky své existence platforma získala investice ve výši téměř 100 milionů korun a proinvestovaly se přes ni dvě miliardy korun. Mezi investory Investownu, kteří mají dle Pocka na získání licence velkou zásluhu, patří Lighthouse Ventures, DRFG Investment Group, Finbus a Seed Starter České spořitelny.

Licence, kterou platforma od ČNB získala, je velkým milníkem nejen pro Investown. Vnímáme ji jako jasný signál pro prohlubování a posilování vzájemné spolupráce a rádi bychom crowdfundingové investování do nemovitostí zprostředkovali již v dohledné době vybraným klientům České spořitelny skrze digitální bankovnictví George,“ říká Jiří Skopový, lídr venture kapitálového programu Seed Starter České spořitelny.

Další v pořadí

Zatímco Investown má s centrální bankou momentálně vše vyřešeno, tým fintechu Skip Pay v jednáních s ČNB finišuje. Cílem platformy nabízející platební možnost BNPL (buy now – pay later) je projít licenčním řízením do konce letošního roku a následně moci využívat licenci platební instituce platnou pro území celé Evropské unie.

Licenční proces s Českou národní bankou si letos vyžádal každou desátou hodinu našeho času. Vize Skip Pay sahá daleko za hranice České republiky s plány na rozšíření služeb na Slovensko, do Maďarska, Bulharska a Belgie. Díky licenci platební instituce platné pro celou Evropskou unii tam své služby budeme moci služby nabídnout,“ konstatoval CEO Skip Pay Richard Kotrlík.

Kromě expanze je cílem Skip Pay podle jejího CEO Richarda Kotrlíka edukování širokoé veřejnosti. (Foto: Skip Pay)

Chytrá platební kartu Skip Pay, která umožňuje odkládat platbu do výše 50 tisíc korun až o 50 dní a s každým nákupem bezplatně získat tříletou záruku a roční pojištění na veškeré kupované zboží, aktuálně patří mezi nejrozšířenější prostředky BNPL v Česku.

V současnosti je s kartou možné nakupovat ve více než 13 000 českých e-shopech nebo online službách, jako je MALL.cz, Vivantis, CZC.cz, Košík.cz, Můjkoberec.cz, Qerko, Patro.cz, Belenka, Niceboy, Trenýrkárna.cz nebo Slevomat. Tým Skip Pay zvládá proces vyhodnocení schválení platby během 2-4 vteřin. Nejen proto počítá Kotrlík letos s nárůstem počtu registrovaných zákazníků o více než 100 tisíc a zdvojnásobením objemu profinancovaných transakcí na dvě miliardy korun.

Díky spolupráci s ČSOB, jejíž součástí se Skip Pay před rokem stal a do jejíchž prostor v pražských Radlicích se nedávno přestěhoval, chce do konce letošního roku dosáhnout počtu 470 tisíc klientů a v budoucnu své řešení nabídnout více než čtyřem milionům retailových klientů banky.

To ale není vše. „Plánujeme také uzavřít partnerství s pěti až šesti známými e-shopy v České republice a s jednou z největších platebních bran v zemi,“ odhaluje nejbližší budoucnost Kotrlík.

PŘEČTĚTE SI: V hlavní roli technologie. Andělské investory táhne fintech nebo blockchain, čtvrtina z nich chce zvýšit množství rizikového kapitálu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články