Investown umožňuje investovat do nemovistostí už od pětistovky. Nově rozšiřuje nabídku příležitostí a chystá expanzi do zahraničí

Investown umožňuje investovat do nemovistostí už od pětistovky. Nově rozšiřuje nabídku příležitostí a chystá expanzi do zahraničí

22. bře 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Mezi nejoblíbenější formy budování pasivního příjmu patří v Česku investice do nemovitosti. Jenže koupě bytu či domu k pronájmu je pro mnohé finančně nedosažitelná. Mladý český startup Investown toto pomáhá řešit - otevírá možnost investování do nemovitostí již od pár stovek korun a s minimálním rizikem.

Investown vznikl v roce 2019 jako projekt Alana Pocka Vyšína, Víta Strnada, Dominika Vávry a Filipa Suka. Alan s Vítem a Dominikem se znali již z předchozích kooperací, Filipa, experta přes bankovní technologie, oslovili na základě jeho excelentního portfolia. „Jako většina startupů jsme si to vymysleli hlavně sami pro sebe, sami jsme chtěli začít investovat do nemovitostí, ale neměli jsme pro to finanční prostředky ani chuť zatěžovat se papírováním,” směje se Alan.

Zájem, který předčil i ta nejlepší očekávání

Startup oslovil několik investorů a získal podporu z fondu UP21Lighthouse Ventures a Seed Starteru České spořitelny. Dnes má platforma přes 40 tisíc uživatelů, přes 130 nemovitostí po celé republice a uživatelé na ní proinvestovali už přes 400 milionů korun. „Původně jsme ke konci loňského roku očekávali 60 tisíc uživatelů, mysleli jsme ale, že budou vkládat do nemovitostí podstatně méně peněz. Částka, která byla na konci roku 2021 proinvestována, je téměř pětinásobná k té, se kterou jsme kalkulovali,” říká CEO Alan Pock Vyšín. „Každý uživatel investuje průměrně 7,5krát. To, že uživatelé investují opakovaně, nám dokazuje, že zájem o naši službu je reálný,” dodává.

Na fotce zleva Filip Suk, Dominik Vávra, Vít Strnad a Alan Pock Vyšín.

Rovným dílem

Investown je jednoduchá platforma, skrz kterou se mohou uživatelé podílet na investičních úvěrech do nemovitostí a na základě výše investované částky získávat každý měsíc procentuální výnos. Funguje na webu a jako mobilní aplikace. Investovat je možné od 500 korun do jednoho milionu korun a průměrné zhodnocení se pohybuje kolem 5 % p.a., přičemž tvůrci slibují, že se s novou verzí bude výnos ještě rapidně navyšovat. 

Pomocí počítačových algoritmů vybere Investown zařízenou nemovitost, která má potenciál dlouhodobého vysokého a stabilního zisku. Otevře investiční příležitost, vybere peníze a půjčí je partnerské společnosti, která objekt koupí. Společnost pak nemovitost pronajímá a spravuje. Ze získaného nájmu připadne deset procent částky na správu a devadesát procent se podle výše vložených peněz poměrně dělí mezi investory. 

Průměrně se na jedné nemovitosti podílí 500 lidí. Uživatelé jsou vypláceni každý měsíc do Investown peněženky, odkud mohou znovu investovat, nebo si peníze převést na svůj bankovní účet. Investice obvykle trvá čtyři až pět let, po jejím ukončení je uživateli bez poplatku navrácena vložená částka. V případě, že se uživatel rozhodne investici ukončit předčasně, zaplatí poplatek 0,9 procenta. Po ukončení investice se otevře nové investiční kolo.

Každá investice s sebou nese svá rizika. Ačkoliv investice prostřednictvím Investown není pojištěná, je zajištěná danou nemovitostí v plné hodnotě, tudíž je podle autorů velmi nepravděpodobné, že by ke ztrátě investice došlo. Další riziko spočívá v tom, že investor nevydělá, což může nastat v případě, kdy nájemník nezaplatí nájem. Nájemníky ovšem Investown důkladně prověřuje, takže prý ani k této situaci zpravidla nedochází.

Investice se sociálně-kulturní hodnotou

Nově budou mít uživatelé možnost investovat také do realit určených k rekonstrukci s přislíbením vyššího výnosu. Jednat se bude o objekty s hodnotou v řádech desítek milionů korun. Uživatel bude v případě takové investice vydělávat na fixním úroku. „Chceme se podílet na kultivaci měst, tímto krokem otevřeme dveře spoustě opravdu zajímavým projektům,” očekává Pock.


Alan Pock Vyšín.

V beta testování se nyní nachází služba, která umožní klientům bydlet ve vlastním ihned a na akontaci našetřit v rámci nájmu. Investown umožní klientovi vybrat si nemovitost podle jeho rozpočtu, koupí ji a klientovi pronajímá. Odkupní cena nemovitosti je pro zákazníka stanovena předem v okamžiku koupě nemovitosti Investownem, roste o dvě procenta ročně, na vyšším zhodnocení profituje klient. Z nájmu je na akontaci ušetřena zhruba čtvrtina částky, peníze jsou zhodnoceny průměrným zhodnocením 4,5 procenta. Jakmile klient na hypotéku dosáhne, může byt od Investownu odkoupit. Byt mu tak připadne do osobního vlastnictví a místo nájmu pak bude splácet hypotéku. V případě, že se klient rozhodne od koupi odstoupit, může tak učinit bez poplatků s vyplacením všech naspořených peněz. „Zájemců je spousta, zatím projekt testujeme s několika jednotkami účastníků. Službu bychom rádi uvedli do ostrého provozu do konce letošního roku,” říká Vyšín.

Tým Investownu nyní pracuje na integraci aplikace do mobilního bankovnictví George České spořitelny, která je partnerem projektu. Může tak oslovit až 1,1 milionů uživatelů v České republice a umožnit snazší expanzi do zahraničí. „Do pěti let chceme fungovat v sedmi státech a mít 800 tisíc přímých uživatelů,” plánuje spoluzakladatel startupu Alan Pock Vyšín.

Tým Investown.


„S našimi ambicemi roste i náš tým, který neustále rozšiřujeme. Všichni, kdo na projektu pracují, jsou opravdoví odborníci a odvádí svou práci na výbornou,” chválí si Pock. Výrazným impulsem v posledních dnech byla také pomoc ukrajinským běžencům, kterým Investown poskytl volné byty, přičemž na první nájmy se ve sbírce skládají právě zaměstnanci.

Foto: Investown

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články