Designérským objevem roku je Alena Konečná. Navrhla terapeutické svítidlo v nočním stolku
Alena Konečná vyhrála v kategorii Objev roku v cenách Czech Grand Design 2022. Foto: Archiv Aleny Konečné

Designérským objevem roku je Alena Konečná. Navrhla terapeutické svítidlo v nočním stolku

9. dub 2023 Anna Jurečková 3 min

Alena Konečná se rozhodla hledat světlo. Svoje poznatky přetavila do diplomové práce, se kterou na konci března vyhrála prestižní cenu Czech Grand Design. Navrhla fototerapeutické svítidlo, které je zároveň nočním stolkem a má pomáhat lidem trpícím sezónní afektivní poruchou.

Výhru v kategorii Objev roku si na letošním udílení cen Czech Grand Design odnesla Alena Konečná za fototerapeutické svítidlo zabudované do nočního stolku. Projekt s názvem Hledání světla vznikl v rámci diplomové práce, se kterou designérka absolvovala magisterské studium v Ateliéru produktového designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Zaměřuje se na problém sezónní afektivní poruchy – depresivní stavy související především s nedostatkem denního světla v zimních a podzimních měsících.

Jedním ze způsobů, jak řešit úbytek energie a výkyvy nálad v době, kdy se dny zkracují a slunečního světla se nedostává, je právě fototerapie. „Téma světla mě vždycky zajímalo. Když jsem si na konci studia na UMPRUM dělala rešerši o tom, co světlo jako takové vlastně je, narazila jsem na tuto metodu. Jde o léčbu světlem o vysoké intenzitě, které reguluje sekreci hormonu melatoninu a biorytmus člověka. Fototerapeutické lampy v podstatě simulují denní světlo, i když ho samozřejmě nemohou zcela nahradit,“ vysvětluje Alena Konečná.  

Kromě pacientů trpících sezónní afektivní poruchou se metoda chronobiologické léčby doporučuje také lidem, kteří se přirozenému světlu z nějakého důvodu nemohou vystavovat – například z důvodu dlouhodobého upoutání na lůžko. Z psychiatrické praxe vyplývá, že nejlepší je vystavovat se fototerapii hned po probuzení. I proto designérka spojila lampu právě s nočním stolkem.

Fototerapie probíhá za pomoci světla o vysoké intenzitě. Foto: Matěj Damek

„Vymyslet, jak zasadit světlo do interiéru, byl oříšek. Nakonec jsem se rozhodla pro duální funkci je to svítidlo a zároveň noční stolek. Nikdo by nepoznal, že jde o terapeutickou pomůcku. Lidé s jakoukoli formou deprese mají ráno problém vůbec vstát z postele, takhle budou mít světlo hned po ruce,“ popisuje Konečná s tím, že jejím záměrem bylo také vytvořit estetickou zdravotní pomůcku, která samotný interiér doplňuje a nevyčnívá.

PŘEČTĚTE SI: Zásadní přínos pro pohodlí i zdraví. Český 3D sedák pro vozíčkáře získal ocenění Red Dot

Zdravotnické pomůcky, za které se pacienti nebudou stydět

Dalším z důvodů byly nicméně i technologické nároky produktu. „Oproti běžné žárovce, která má třeba 300 až 500 luxů, tyto fototerapeutické lampy dosahují intenzity až deset tisíc luxů. Při terapii se díváte přímo do zdroje, aby nedošlo k poškození zraku a nepříjemným pocitům, je potřeba světlo distribuovat do adekvátně velké plochy,“ dodává Konečná. Svítidlo je navíc spárované s aplikací, kde si uživatel může nastavit intenzitu a teplotu chromatičnosti (barvu světla).

Propojení s nočním stolkem řeší i otázku celoroční využitelnosti. Sezónní afektivní porucha zpravidla s nástupem jara odezní a léčba světlem na čas přestává být potřeba. Svítidlo je proto do konstrukce stolku vsazené. Dá se vyndat a otočit směrem dolů a od března do září s ním svítit směrem do podlahy.

Světlo je do konstrukce stolku vsazené a dá se obrátit nebo vyndat. Foto: Archiv Aleny Konečné

Časem by Alena Konečná ráda dotáhla prototyp Hledání světla do produktu sériové výroby. Jak ale dodává, cesta to nebude úplně jednoduchá: „Jakákoliv svítidla musí projít potřebnou certifikací, zvlášť pokud jde o terapeutický nástroj.“ Do budoucna potom plánuje pokračovat v oblasti designu zdravotnických pomůcek, kde vidí velký prostor pro zlepšení estetické stránky. Právě díky diplomové práci si uvědomila, že tohle je designérská cesta, kterou by se chtěla ubírat.

„Pokud se bavíme o zdravotnických potřebách, je funkce samozřejmě vždy nad formou, i tak si ale myslím, že by věci typu protézy, francouzské hole, invalidní vozíky, balanční podložky nebo i samotné interiéry nemocnic mohly vypadat mnohem lépe. Lidé se tak nebudou za pomůcky stydět,“ uzavírá.

PŘEČTĚTE SI: Začali u interaktivních bot pro tanečnice u tyče, teď svítí na akcích i v domácnostech. Český startup Tangle inovuje ovládání světla

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články