Začali u interaktivních bot pro tanečnice u tyče, teď svítí na akcích i v domácnostech. Český startup Tangle inovuje ovládání světla

Začali u interaktivních bot pro tanečnice u tyče, teď svítí na akcích i v domácnostech. Český startup Tangle inovuje ovládání světla

4. dub 2022 Anna Jurečková 9 min

Co má společného tisková farma na světové výstavě Expo 2020, letenské bistro Koule a tréninkové volejbalové hřiště? Ožívají díky inovativnímu systému Tangle, který otevírá nové možnosti práce se světlem. Pod střechou stejnojmenného startupu ho vyvíjí dvojice Matěj Suchánek a Anna Veselá.

Osvětlení je tak samozřejmé, že ho často ani nevnímáme. To ovšem neplatí pro světelné projekty z dílny českého startupu Tangle, který skrze inovativní systém objevuje nové možnosti tohoto média. Decentralizovaný komunikační protokol pro světla si během necelých dvou let našel zákazníky napříč nejrůznějšími sektory. Od kultury přes průmysl až po gastro podniky. A když se vrátíme úplně na začátek, tak i ve strip klubech. Příběh společného podnikání studentů Anny Veselé a Matěje Suchánka má totiž kořeny u nápadu na svítící boty pro tanečnice u tyče. 

„Před třemi lety se z nás náhodou stali spolubydlící a chtěli jsme společně rozjet nějaký byznys. Osvětlení nás napadlo proto, že Matěj má technologický background a tančí, takže světlo vnímal třeba jako nástroj pro vytvoření show. Já se věnuji marketingu a mám blízko k umění a vizuálu, přišlo mi zajímavé prozkoumat hranice tvorby se světlem,“ popisuje vznik prvotní myšlenky Anna Veselá. „Přidal se k nám ještě třetí člověk a poradil nám, že finanční potenciál je ve strip klubech. Tak jsme zahájili projekt interaktivních svítících bot pro striptérky,“ dodává.

Brzy se ukázalo, že největším oříškem bude najít komunikační protokol, který umožní botám, jež dostaly jméno Nyxies, dělat světelné efekty synchronizovaně. „Všechny současné systémy fungují na bázi samotných světel, senzoru a centrálního řídicího zařízení. Jenomže to v prostředí, do kterého jsme produkt plánovali, nebylo úplně využitelné. Staré systémy navíc nejsou připravené na nové a složité světelné zdroje, jako jsou třeba digitální LED pásky. Proto Matěj řekl, že zkusí něco vyvinout,“ vysvětluje Veselá.

Svítící boty, které reagují na kroky a nabíjejí se přes USB, stály u zrodu inovativního systému Tangle.

 

A tak vznikl Tangle, chytrý světelný systém postavený na využití mikrokontrolerů, jež se bezdrátově propojí do jedné sítě. Animace umí přehrávat nejen ve smyčce, do chování světel dokáže živě vstupovat. Mohou tak reagovat na otřesy, intenzitu jiného světla nebo třeba na hudbu. Aniž by bylo nutné zapojení notebooku nebo počítače, který by signály přepočítávaly. Díky absenci centrálního zařízení jsou výsledkem menší datové toky, větší plynulost animací a nižší náklady na infrastrukturu. Jako další výhodu uvádějí zakladatelé maximální flexibilitu a jen minimální omezení již existujícími technologiemi nebo protokoly, obojí plynoucí z toho, že celý systém staví od nuly. 

Na začátku roku 2020 byly boty hotové a měly co nevidět putovat k prvním domluveným zákaznicím. Jenže přišla pandemie a všechno se zavřelo. „Prodali jsme pár bot do zahraničí a přemýšleli jsme, co dál. Potkávali jsme se s různými performery, lidmi z kulturního prostředí. Všichni říkali, že Nyxies jsou super, ale zajímalo je hlavně, jak fungují. Z konverzací jsme postupně zjistili, že největší přidaná hodnota není v samotném produktu, ale v tom systému uvnitř. Velice záhy jsme se proto rozhodli přesunout kapacity do jeho vývoje,“ vzpomíná Veselá.  

Změnit náladu prostoru na pár kliknutí

„Naše zaměření se pomalu rozšiřovalo a dlouho jsme hledali, kdo je náš ideální zákazník a co všechno se dá s Tangle systémem vůbec dělat. Snažili jsme se pojmenovat, co tvoříme, dodnes máme problém náš produkt popsat jednou větou. Občas to přirovnáváme k tomu, když lidé postavili první 3D tiskárny. Tušili, že to bude mít spoustu využití, ale ještě úplně nevěděli, kde bude ten největší potenciál,“ pokračuje v popisu cesty vznikajícího startupu jeho spoluzakladatelka. 

Uplatnění našel světelný systém třeba na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, kde byl součástí instalace Průša Research. Druhý největší výrobce 3D tiskáren na světě zde prezentoval prototyp nového projektu – automatizovanou tiskovou farmu nové generace Průša Pro AFS. Každá z 34 tiskáren v sobě měla uložený mikrokontroler napojený zároveň na webové rozhraní Průša Connect i řídicí jednotku samotné 3D tiskárny. Tangle tak uživatele a návštěvníky pomocí světla interaktivně provedl všemi kroky procesu 3D tisku. 

Každá tiskárna je osvícena LED pásky instalovanými přímo na zařízení.

 

Coby součást instalace se světelný startup minulý rok zúčastnil také Designbloku a Signal Festivalu. Trvale je osvětlení podporované systémem Tangle možné vidět v podniku Bistro&Bar Koule na pražské Letné (na úvodním snímku). Dokážeme vytvořit chytré osvětlení na míru pro komerční prostory, kde dokáže reagovat například na to, kolik je v místnosti lidí nebo jaká je denní doba. K tomu umíme dodat i software v podobě vlastní ovládací aplikaci, přes kterou se dá nastavovat, jak se ta světla budou chovat. Na pár kliků můžete změnit náladu i podobu prostoru,“ vysvětluje Veselá. 

Dalším z příkladů využití je implementace v rámci konkrétních produktů, jako tomu bylo v případě Nyxies. V této oblasti Tangle spolupracuje s firmou DSparx, vyvíjející tréninková světla pro volejbalisty. Ta mají skrze vizuální podněty posunout úroveň periferního vidění, rychlost hráčských reakcí a do jisté míry simulovat herní situace. Od minulého roku také vyrábí vlastní lampy pod značkou Nara

Tesla mezi chytrými lampami

I v případě Nary sehrál roli covid-19 a několik měsíců trvající lockdown. „Všichni trávili strašně moc času doma, každý den ve stejném prostředí. A protože jsme už šířili do světa, co děláme, začali se na nás obracet, jestli bychom jim dovedli vyrobit osvětlení na míru, pomocí kterého by změnili atmosféru místnosti. Chodit ke každému domů a instalovat tam LED pásky nebylo udržitelné, ale chtěli jsme jít vstříc této poptávce, tak jsme se pustili do vlastní chytré lampy,“ vypráví Anna Veselá. 

Netrvalo dlouho a další B2C produkt byl na světě. Výsledkem dvouměsíčního vývoje bylo designové ambientní osvětlení ovladatelné prostřednictvím aplikace. Díky hustotě 96 LED bodů na metr se světlo jednolitě rozplyne po stěně a dodá pokoji kýženou atmosféru. Kromě estetických kvalit má Nara řadu dalších výhod. Tým Tangle ji pro neustálé vylepšování a přidávání nových funkcí přirovnává k Tesle. Majitel lampy si totiž nemusí kupovat nový model, softwarové aktualizace se automaticky propisují i do starších verzí. 

Metr a půl vysoká lampa není primárním zdrojem světla.


„Loni v létě dostal zákazník lampu, jež uměla svítit různými barvami, ne zcela plynule zvyšovat jas a zahrnovala asi pět dynamických animací. Za necelý rok se naučila možnost upravit barevnost animací nebo odložené vypnutí, kdy postupně ubírá světlo, než člověk usne. Uživatelům dáváme možnost poslat přímo našim developerům požadavek ohledně nové funkce. Jsme lokální firma, malá a flexibilní a klademe důraz na práci s komunitou. Chceme našim zákazníkům vyjít vstříc,“ uvádí mladá podnikatelka. V plánu je tak na základě podnětů od uživatelů třeba synchronizace s hudbou a podpora hlasových asistentů

Nastavení odstínu a jasu osvětlení má mimo jiné vliv i na lidský organismus a s tím související kvalitu spánku. Zatímco modré světlo blokuje zvyšování hladiny hormonu melatonin navozujícího pocit únavy, teplejší odstíny po vzoru večerního slunečního záření podpoří přirozené vnitřní procesy. „Nastavit lampu před spaním na červenou nebo oranžovou je zdravější varianta, není to ale samozřejmě všespásné. Já jsem sama měla problém usnout, tak jsem přestala koukat před spaním do telefonu a přizpůsobila jsem atmosféru v pokoji. Od té doby se mi spí dobře. Ale neprezentuji to jako návod pro všechny,“ upozorňuje Veselá. 

 Zakladatelé Matěj Suchánek a Anna Veselá.


Další prostor pro uplatnění vidí tým třeba v osvětlení stadionu nebo v integraci do aut. V letošním roce chce startup vykročit vstříc škálovatelnosti systému Tangle, aby se mohl stát novým standardem pro ovládání světla, a ztrojnásobit obrat. „Všechno jsme doposud zvládli pokrýt z vlastních zdrojů a rosteme tak, jak si na sebe zvládáme vydělávat. Všechno se děje rychleji, než bychom čekali, ale snažíme se spěchat pomalu,“ uzavírá Veselá. 

Foto: Tangle

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články