Klimatické technologie jako bezpečný přístav v době krize. Napomáhá i politika států
Zdroj: Freepik

Klimatické technologie jako bezpečný přístav v době krize. Napomáhá i politika států

18. srp 2022 Anna Jurečková 2 min

Trh s technologiemi, které se zaměřují na udržitelnost, energetickou účinnost a snižování emisí skleníkových plynů, roste. A zřejmě to tak zůstane i v dobách ekonomické nejistoty, poukazuje český investiční akcelerátor Soulmates Ventures. Schopnost rychlé adaptace na měnící se podmínky udržitelných technologií navíc hraje do karet startupům, které jsou díky tomu pro investory mnohdy atraktivnější než zavedené korporace.

Minulý rok proběhlo 104 exitů firem věnující se udržitelnosti, ať už v oblasti dopravy, energetiky nebo zemědělství. Oproti roku 2017 jde o čtyřnásobný růst, vyplývá z údajů společnosti Sillicon Valley Bank. Výrazně rostl také EIP Climate Tech Index, a to zhruba o 200 procent za čtyři roky. Tedy o téměř 70 procentních bodů více než americký akciový index Nasdaq.

Index investiční společnosti Energy Impact Partners sleduje technologické organizace, které se zaměřují na udržitelnost, energetickou účinnost a snižování emisí skleníkových plynů a jsou dostupné na veřejných trzích. Podle serveru TechCrunch EIP zjistila, že tyto organizace mají ve srovnání s celkovým trhem značné výnosy.

Zmíněné trendy podle odborníků z českého investičního akcelerátoru Soulmates Ventures podporuje mimo jiné klimatická politika států – 43 zemí se zavázalo k úplnému omezení emisí oxidu uhličitého do roku 2050. „Opatření, které vlády v rámci klimatické politiky přijímají, mají samozřejmě dopad i na trhy. Díky legislativě týkající se snižování emisí se vytváří významná tržní příležitost pro firmy působící v oblasti klimatických technologií,“ říká Tomáš Kabeláč, Sustainability Manager Soulmates Ventures.

I letos je investiční aktivita v oblasti udržitelných technologií v silných číslech

Podle zakladatele a předsedy představenstva Soulmates Ventures Hynka Sochora jsou tzv. klimatické technologie schopné generovat investorům ROI (poměr vydělaných peněz vůči penězům investovaným), pokud jsou dobré podmínky na trhu. Tržní situace sice aktuálně není ideální, přesto Sochor vidí následující vývoj pozitivně.

„Je možné, že si skrze své zaměření na současné globální problémy vybudují tyto technologie roli bezpečného přístavu i v časech rozbouřených trhů. Na konci tohoto roku budeme vědět více, ale s jistotou můžeme říct, že investiční aktivita v sektoru klimatických technologiích je pro tento rok stále v silných číslech,“ uvádí.

Data Soulmates Ventures navíc naznačují, že udržitelné startupy jsou pro investory často přijatelnější varianta než firmy s dlouholetou tradicí. A to především díky schopnosti rychle se adaptovat na měnící se podmínky v oblasti klimatických technologií. Trhy, na které klimatické technologie cílí, jsou největší, co dosud byly. Nepochybujeme o tom, že je jen otázkou času, než se jejich tržní kapitalizace bude pohybovat v bilionech dolarů,“ uzavírá CEO Václav Gregor.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Technologie, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články