Investoři ze Soulmates Ventures podpořili estonský startup eAgronom. Zaměřuje se na udržitelnost farmaření
Kromě zlepšení v oblasti udržitelnosti řešení startupu eAgronom nabízí farmářům také další zdroj příjmů. (Ilustrační foto: Unsplash)

Investoři ze Soulmates Ventures podpořili estonský startup eAgronom. Zaměřuje se na udržitelnost farmaření

28. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Estonský agtech startup eAgronom získal investici 5,5 milionu dolarů na podporu přechodu farem na udržitelné postupy. Mezi investory je i český fond Soulmates Ventures. Peníze mají startupu pomoci s rozšířením jejich digitálního řešení.

Produkt eAgronomu kombinuje software pro správu farmy s umělou inteligencí a technologiemi dálkového průzkumu, uhlíkovými programy a ověřováním potravinové bezpečnosti. Tato sada nástrojů podporuje zemědělce, aby mohli přijímat lepší a ziskovější rozhodnutí a zároveň zvyšuje výnosy plodin, snižuje vstupní náklady a zlepšuje celkovou efektivitu hospodaření na farmě.

eAgronom nejprve měří a ověřuje uhlíkovou stopu farem pomocí monitorování skleníkových plynů (GHG), což jim umožňuje vytvářet plány udržitelnosti šité na míru jednotlivým farmám. Na podporu tohoto přechodu pak společnost přímo dotuje zemědělce zavádějící změny směřující ke zlepšení kvality půdy, optimalizaci využití hnojiv a paliv a další postupy. Takto generované uhlíkové kredity poskytují zemědělcům dodatečný zdroj příjmů.

eAgronom představuje filozofii účelově orientovaných startupů, které hledáme. Zkušený tým společnosti eAgronom dodává komplexní řešení založené na datech, které kombinuje tři obchodní proudy do jedné platformy a umožňuje zemědělcům využívat udržitelné zemědělské postupy. Na základě toho se zvyšují příjmy zemědělců a kvalita potravin a zanechávají za sebou neznehodnocenou půdu bez nadměrného používání hnojiv,“ uvedl Michal Sikyta, investiční manažer Soulmates Ventures.

Startup očekává, že roční opakující se příjmy se do roku 2030 zvýší 150 krát. (Foto: eAgronom)

Jediný v regionu

Jedinečnost přístupu společnosti eAgronom k ​​výzvám v zemědělství dokládá i to, že je jediným zemědělským uhlíkovým programem v regionu střední a východní Evropy, který používá metodiku Verra Verified Carbon Standard. Prostřednictvím spolupráce se South Pole program řídí certifikaci a tržní riziko, aby zajistil, že všechny kredity jsou certifikovány a nakupovány. eAgronom také spolupracuje s bankami, aby nabídl zemědělcům výhodné možnosti financování.

Startup se prostřednictvím svého programu příjmu uhlíkových kreditů pro zemědělce zaměřuje na udržitelnost a finanční životaschopnost. To mu v aktuálním kole financování od investorů přineslo částku 5,5 milionu dolarů. Investičního kola se zúčastnili Icos Capital, Soulmates Ventures a SmartCap Green Fund. Kromě peněz od investorů získal také grant od Enterprise Estonia na podporu vývoje a inovací svých produktů.

S tímto dodatečným financováním můžeme pokračovat v našem úsilí usnadnit transformaci zemědělských postupů, umožnit jim spravovat své farmy udržitelnějším způsobem a zároveň jim poskytnout doplňkové zdroje příjmů a šanci na zlepšení jejich půdních podmínek do budoucna. Tyto kroky jsou klíčové v celosvětovém boji proti změně klimatu, kde musíme jednat raději dříve než později,“ řekl Robin Saluoks, generální ředitel společnosti eAgronom.

Zakladatel a CEO Robin Saluoks. (Foto: eAgronom)

Expanze v Evropě i v Africe

Agtech startup má v plánu po prvotních úspěších svého programu uhlíkových kreditů a technologií pro monitorování emisí skleníkových plynů a měření dat získané peníze investovat do rozšíření uhlíkového programu dále v Evropě a v Africe.

Globální krize posledních let a narůstající klimatické problémy nám stále akutněji ukazují, že je nutné vyvíjet udržitelné nápady a technologie odvážněji a rychleji než dříve,“ konstatoval Sille Pettai, manažer fondu a člen představenstva SmartCap. „Investoři, spotřebitelé a společnost obecně se již zajímají o technologie a řešení, která pomáhají řešit naléhavé globální problémy. Naším cílem je přenést pokračování úspěšného příběhu estonských technologických společností také v oblasti greentech, abychom viděli, jak ambiciózní estonské společnosti, jako je eAgronom, dosahují mezinárodního úspěchu při vytváření zelenějších a udržitelných ekonomik.“

Startup eAgronom vznikl v roce 2016 v Tartu. Aktuálně má téměř 70 zaměstnanců a podporu získal už od 19 investorů. V roce 2022 dosáhl ročních opakujících se příjmů (ARR) ve výši 1,8 milionu eur, v roce 2030 jsou očekávány na úrovni 290 milionů eur (150násobně vyšší). EBITDA by měla dosáhnout výše 120 milionů eur.

V současnosti řešení eAgronom využívá více než 1700 farmářů s více než 1,1 mil. hektary zemědělské půdy především v Pobaltí a Polsku. Aktivně ale také expanduje v Rumunsku, České republice, Španělsku a v afrických zemích.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články