Další level práce online. Setkávání a tvorbu ve virtuální realitě zprostředkovávají velcí hráči i české firmy
Foto: Unsplash

Další level práce online. Setkávání a tvorbu ve virtuální realitě zprostředkovávají velcí hráči i české firmy

5. srp 2022 Natálie Vopařilová 5 min

Práce online je stále běžnější. Týmům ale často schází pracovní prostředí a možnost osobnějšího kontaktu s kolegy. Řešení může přinést virtuální realita. Už dnes pro ní vznikají místa, kde se můžete setkávat se svými kolegy a aplikace, kde můžete tvořit. Pojďte s námi zjistit, které to jsou a co nabízí.

Virtuální realita vzkvétá. Její popularitě dozajista přispěla izolace domácností z důvodu celosvětové pandemie COVID-19 a s tím potřeba jiného způsobu socializace. Dosud používané aplikace mohly být limitující. Virtuální realita přináší zcela nové možnosti pro fungování v digitálním světě. Významné společnosti i nové startupy se dnes zabývají vývojem celých metaversů, ve kterých by lidé mohli žít úplně nové životy. Takový metaverse by byl snoubením her, pracovních a tvůrčích aplikací a krypto ekonomiky postavené na blockchainové technologii. Od životu v metaverse nás ještě několik kroků dělí, ovšem už dnes dokážeme virtuální realitu využít pro zábavu i práci. Mimo stovek herních titulů vzniklo i několik aplikací pro schůzky a tvoření, které běžně používají tisíce uživatelů.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadá život v metaverse? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži virtuální svět od české firmy

Jednou nohou v metaverse

Velikánem mezi VR platformami je společnost Meta, původně Facebook. V roce 2014 Facebook koupil startup Oculus, který v roce 2012 v rámci kickstarterové kampaně představil koncept prvního moderního setu pro virtuální realitu. Tento obchod vzbudil pozornost dalších společností, například HTC, Valve, Sony, Samsung a Xiaomi, které rovněž odstartovaly vývoj vlastních produktů a technologie začala vzkvétat. V roce 2021 prošel Facebook rebrandem na Meta, která sice nadále spravuje aplikace Facebook, Instagram a WhatsApp, ovšem, jak už název napovídá, jejím primárním zájmem se stal právě vývoj virtuální reality. Meta investuje miliony korun do programů pro vývoj metaverse — do podpory tvůrců, vzniku edukativního obsahu, zpřístupnění technologie komunitám a do výzkumu.

VR headset Meta (Oculus) Quest 2. Foto: Unsplash

Společnost vyvíjí vlastní metaverse, jehož součástí je Horizon Workrooms. Jde o aplikaci, ve které se můžete setkávat s kolegy a pracovat vzdáleně. V jedné místnosti se může sejít až padesát lidí, z nich až šestnáct pomocí VR headsetu, další se mohou připojit prostřednictvím videohovoru přes webového klienta. V místnosti můžete používat vlastní stůl a počítač, lepící poznámky, využívat tabuli, sdílet svou obrazovku a soubory. Vzhled místnosti si lze přizpůsobit podle vlastních preferencí. Workrooms nabízí synchronizaci kalendáře s Outlookem a s Google kalendářem. Integrována je také aplikace Zoom. Prostředí disponuje prostorovým zvukem a dokáže snímat pohyb rukou. Aplikace je dostupná pro zařízení Meta Quest 2 zdarma.

Horizon Workrooms. Foto: Meta

Obdobným projektem se zabývá Microsoft. Nově vyvíjí platformu Mesh. Ta má umožňovat vzdálenou spolupráci a spojovat aplikace balíku Office v rozšířené realitě — kompatibilní by měla být s počítači, mobily a tablety a s nejoblíbenějšími VR headsety.

Vývoj virtuálního pracovního prostoru ale není jen předmětem zájmu obrovských korporátů. Konkurovat jim dokážou i menší hráči. Mezi uživateli VR je oblíbená například aplikace Arthur. Narozdíl od Workrooms se snaží svět zobrazovat fotorealisticky, uživatelé si taky pochvalují její flexibilitu, stabilitu a jednoduchost nahrávání vlastního obsahu.

Práce přehledně a zábavně

Ztrácíte se v záložkách a aplikacích? Software vSpatial vám prostřednictvím lokální sítě umožní rozložit si práci do virtuálního prostoru a přizpůsobit si okna tak, abyste pracovali co nejefektivněji. Prostřednictvím svého avatara můžete pořádat one-on-one meetingy a s účastníkem snadno sdílet své obrazovky a práci. Pomocí virtuální kamery a mikrofonu se z vaší místnosti můžete jako avataři připojit do videohovorů v aplikacích Teams, Slack, Zoom a dalších. Odpočinout si můžete házením míče do baketbalového koše. Aplikace je dostupná zdarma pro zařízení Meta Quest 2, Meta Quest, Oculus Rift S, Oculus Rift a Vive Focus 3. V placené verzi můžete vzdáleně připojit k plochám i mimo vaší lokální síť přes internet a virtuální zařízení a pořádat setkání až pro šestnáct lidí.

Kreativitě se meze nekladou

Virtuální realita dává nové atraktivní možnosti především kreativcům, zejména pak 3D modelářům. Popularitu si získala například aplikace ShapesXR, prostředí, kde může uživatel i se svým týmem komunikovat a vytvářet 3D modely přímo ve virtuální realitě. Kolegové se mohou připojit také prostřednictvím webového klienta. K dispozici je knihovna assetů, do které lze importovat vlastní výtvory. Prostřednictvím pluginu je možné svou práci exportovat jedním kliknutím do oblíbeného enginu Unity. Unikátním nástrojem je takzvaný stage system, který uživateli umožňuje vytvářet a prezentovat jednotlivé fáze jeho 3D storyboardů nebo různé varianty jeho designu. Aplikace je ke stažení zdarma pro zařízení Meta Quest 2 a Meta Quest.

Alternativou ShapeXR je například program Gravity Sketch, který se soustředí zejména na přirozená workflow pomocí snadného ovládání gesty. Ke stažení je zdarma v Meta store a pro Apple store.

Český rybníček

Ani Češi s vývojem pracovních aplikací do virtuální reality nezahálí. Na rozdíl od zahraničních vývojářů se ovšem orientují spíše na školení a B2B (business-to-business) sektor.

Společnost Virtuplex nabízí kooperaci na dálku prostřednictvím vlastního unikátního operačního systému. Každý člen klientova týmu obdrží výkonný notebook osazený takovým systémem a kvalitní Hewlett Packart VR headset s ovladači, stačí se jen připojit a spolupracovat. Virtuplex disponuje největší komerčně dostupnou halou pro virtuální realitu na světě, ve které umožňuje svým klientům pohodlně pracovat na vlastních projektech. Dále nabízí realizaci projektů pro klienty a přípravu školení pro zaměstnance zákazníků.

Foto: Unsplash

ČTĚTE TAKÉ: Revoluční využití VR pro výcvik zaměstnanců: V pražském Virtuplexu se trénuje třeba údržba trafostanice

Přípravu školení nabízí také český projekt VR education nebo plzeňský VR training. Zaškolování ve virtuální realitě má být efektivnější: zábavnější, šetří čas a je bezpečnější. Studie dokazují, že takto zprostředkované informace jsou pro lidský mozek vstřebatelnější a zapamatovatelnější, díky zkušenosti je ušetřen čas na vysvětlování. Simulaci navíc minimalizuje riziko úrazu.

ČTĚTE TAKÉ: Vyzkoušeli jsme: VR Education vás z nudných lavic zavede do virtuální přírodní učebny

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články