Jak vypadá život v metaverse? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži virtuální svět od české firmy

Jak vypadá život v metaverse? Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži virtuální svět od české firmy

16. čvn 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Život ve virtuálním světě? To už dnes není žádné sci-fi, ale budoucnost, kterou máme téměř na dosah ruky. Vývoji metaverse se věnuje i české Somnium Space, jehož svět jsme si vyzkoušeli na konferenci BlockTalk, která se konala v květnu v Paralelní Polis v Praze.

Vkračujeme do virtuální doby. Období pandemie COVIDU-19 potvrdilo, že díky internetu můžeme pracovat a bavit se i vzdáleně. Digitální svět je svobodný a flexibilní. Dostupnost hardware umožňuje dokonce i setkávání se také ve 3D a ve virtuální realitě. Technologie blockchainu by mohla být klíčovou pro rozvoj digitální ekonomiky. Přirozeně proto nastupuje potřeba vzniku prostoru, kde bude společnost moci fungovat na více úrovních. Jeden takový teď vyvíjí v Česku.

Meze se nekladou

Somnium Space je virtuální svět, který si dává za cíl být dostupný pro uživatele různých platforem a blockchainů. První demo verze vznikla už v roce 2017. V roce 2018 bylo Somnium Space publikováno i pro širokou veřejnost. V rámci dvou crowdfundingových kampaní byly prodány virtuální pozemky v hodnotě 200 tisíc amerických dolarů (4,7 milionu korun). Projekt finančně podpořila krypto směnárna Gemini.

Do světa je možné se v současnosti dostat skrz web, aplikaci pro Windows a klienta služby Steam pro Windows bez nutnosti využívání VR headsetu. Somnium Space podporuje VR brýle HTC Vive a Oculus, aktuálně také pracuje na vývoji vlastního open-source VR headsetu, který by se měl dostat do prodeje již příští rok. Podporuje také haptický oblek Teslasuit. Denně je v tomto virtuálním světě prostřednictvím webu online přes tisíc uživatelů, několik desítek jich používá brýle pro virtuální realitu.

Po přihlášení do Somnium Space na konferenci BlockTalk jsme si pojmenovali a vytvořili vlastního avatara, kterého lze mimochodem i vygenerovat nahráním svojí fotografie. Poté už jsme se mohli seznamovat se a setkávat se s ostatními hráči a navštěvovat různá místa. Z diskotéky v galerii jsme byli během několika málo sekund.

Somnium Space poskytuje sadu nástrojů do herního enginu Unity a umožňuje tak hráčům vytvářet, nahrávat a obchodovat s jejich vlastními výtvory. Může jít o avatary, kostýmy, auta, předměty, ale i třeba celá herní dema. Možnosti jsou nekonečné. Uživatelé mohou obchodovat na marketech FTX a OpenSea, který je nejstarším a největším NFT trhem na světě. Díky partnerství se společností Holaplex je možné ve světě využívat kryptoměnu Solana a díky spolupráci se společností Polygon i populární Etherum. Kromě monetizace vlastních výtvorů mohou hráči také obchodovat s pozemky a reklamními plochami.

ČTĚTE TAKÉ: Peníze, které neoslabí inflace ani regionální krize. Slovenský startup Fumbi nabízí investiční produkty i část výplaty v kryptu

Závod s časem

Vývoji metaversu se mimo Somnium Space věnují i další společnosti. Mezi tu nejznámější patří například Meta v čele s Markem Zuckerbergem nebo třeba čínský internetový velikán, společnost Tencent. Monopol podle odborníků získá ten, kdo vyvine silný token, vytvoří fungující trh s digitálními položkami a dokáže šikovně implementovat mechaniku x-to-earn. Je třeba vytvořit fungující a zábavnou ekonomiku. Demokracii by měl zaručit dobře postavený systém DAO, tedy systém decentralizované autonomní organizace (viz slovníček pojmů na konci článku).

ČTĚTE TAKÉ: Svět se mění — český startup BlockCzech otevírá společnostem dveře do metaverse

Metaverse s sebou přináší množství nových podnikatelských a investičních příležitostí. „Jedním z regionů, který bude zajímavé sledovat, bude Jižní Amerika. Jde o státy s nefunkčními vládami, ve které lidé nemohou věřit, převážná většina obyvatel zde žije v chudobě. Technologie blockchainu a mechanika x-to-earn by pro mnohé mohly být cestou z bídy,” řekl na své prezentaci na konferenci BlockTalk v Praze On Yavin, zakladatel investičního fondu Cointelligence. Rozvoj virtuálních světů může mít také pozitivní dopad například na vzdělání, už dnes se VR headsety používají v rámci výuky na školách i pro zaškolování v zaměstnáních.

Každá mince má ovšem dvě strany. Nejvýznamnější otázkou bude jistě dopad metaverse na psychické i fyzické zdraví společnosti. Vznik druhé reality, ve které nebude nic nemožné, nevyhnutelně čeká kolize se světem současným. Zábava, studium i práce online jsou dnes hlavními důvody pro nedostatek pohybu. Důsledkem času nadměrně stráveného uvnitř může být i nedostatek vitaminu D, který je získáván zejména pobytem na slunci. Společnosti vyvíjející metaverse musí s těmito riziky počítat a hledat jejich řešení.

Slovníček pojmů

Blockchain je decentralizovaná digitální databáze. Právě její decentralizace zaručuje její bezpečnost a důvěryhodnost. Každá datová transakce mezi uživateli se propisuje skrz síť do každého jejího uzlu. Databáze transakcí tak není uchována pouze na jednom počítači, ale v každém počítači v síti. Informace o transakcích jsou ukládány v blocích a následně digitálně zapečetěny podpisem, který je generován na základě informací obsažených v bloku. Transakce je tak prakticky nemožné napadnout. Útočník by totiž musel napadnout celou síť počítačových uzlů a přepsat podpis vzniklého bloku a bloků následujících, aby mohl transakci změnit.

NFT, Non-Fungible Token, česky nezaměnitelný token, je jednotkou dat zapsaných v blockchainu, kterou je možné vlastnit a lze s ní obchodovat. Může to být obraz, animace, video či hudba. NFT může být také dokument, například certifikát nebo vstupenka.

ČTĚTE TAKÉ: Čmáranice z Malování, nebo budoucnost virtuálního světa? NFT z pohledu zakladatelů progresivních technologických startupů

Mechanika x-to-earn znamená odměňování osob za konkrétní činnosti nezaměnitelnými tokeny, kryptoměnou nebo NFT. Mezi takovými činnostmi může být hraní, tvoření, sledování, poslech a další.

DAO systém, systém decentralizované autonomní organizace, spočívá v tom, že každá osoba má ve virtuálním prostoru vlastní identitu, její data a akce jsou zapisována do blockchainu, čímž se stávají nevyvratitelnými.

Foto: Somnium Space

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články