Český startup vsadil na longevity, za necelý měsíc má obrat milion korun
Elonga pomáhá najít správný čas, kdy na tréninku přidat a kdy naopak ubrat. To vše na základě stavu a reakce organismu. (Foto: mySASY)

Český startup vsadil na longevity, za necelý měsíc má obrat milion korun

15. pro 2023 Ondřej Černý 3 min

Jejich řešení dokáže změřit a zhodnotit stav těla, a to na základě monitorování stresu a regenerace organismu. Za necelý měsíc, co je nový produkt firmy mySASY na trhu, zaznamenal výrazný zájem ze strany veřejnosti. Odrazilo se to i v tržbách, které přesáhly milion korun.

Jmenuje se Elonga a je založen na vědecké metodě měření spektrální analýzy variability srdeční frekvence (SA HRV). Řeč je o novém produktu českého startupu mySASY, který je na trhu jen necelý měsíc. Za tu dobu ale přinesl čísla, která příjemně překvapila i majitele firmy.

Takové tržby naprosto předčily naše očekávání. Čekali jsme mnohem pomalejší nárůst. Je však evidentní, že jsme narazili na velký trend. Věřím, že nástroje, které váš stav organismu z pohodlí domova změří, a následně vám dají doporučení na míru, budou do pár let naprostým standardem v každé domácnosti,“ říká Vojta Hlavenka, CEO společnosti mySASY a spoluzakladatel produktu Elonga.

Lídři projektu Elonga Vojta Hlavenka a Radim Šlachta (zleva) se svým kompletním řešením. (Foto: mySASY)

PŘEČTĚTE SI: Soulmates Ventures a Purple Ventures sází na zdraví. VOS.health posílají 36 milionů počáteční investici

Úspěch novinky dokazuje, že longevity začíná být tématem, které rezonuje ve stále větší míře. Stále víc lidí je totiž přesvědčeno o tom, že mohou správným pohybem ovlivnit, kolik let budou žít aktivně, bez chronických onemocnění.

Metoda SA HRV, na které je Elonga založena, dokáže změřit a zhodnotit denní stav organismu, a to díky monitorování stresu a regenerace organismu. Snímač měří intervaly mezi srdečními tepy (HRV) s přesností na tisícinu sekundy. Po dvaceti letech výzkumu a šesti letech práce s profesionálními sportovci je nyní k dispozici také široké veřejnosti. Vhodná je například pro kardiaky, diabetiky nebo pacienty s vysokým krevním tlakem.

Elonga přesně změří, jak na tom člověk je, upozorní na problémy a nabídne návod, jak se jich zbavit. (Foto: mySASY)

Spektrální analýza variability srdeční frekvence byla dříve dostupná především kvůli své finanční, časové, technické a prostorové náročnosti pouze na specializovaných pracovištích. Jedno měření trvalo dvacet minut. Nyní stačí tři minuty a vše lze změnit ráno po probuzení z domova,“ konstatuje Radim Šlachta, vědec, fyziolog a zakladatel mySASY, který stojí za vědeckou stránkou Elongy. Výzkumu SA HRV se věnuje už dvě dekády.

Snímač Elonga v podobě pásku na ruku během tří minut zmonitoruje a změří veškerá nezbytná data. Člověk poté může v aplikaci sledovat hodnocení aktuálního i dlouhodobého stavu svého organismu a dostává upozornění na zdravotní rizika. Pro ty nejvíce fyzicky aktivní umí navíc Elonga stanovit fyzickou zátěž, která je pro tělo největším přínosem. Nastaví dlouhodobý maximálně efektivní pohybový program na míru, který uživatele posouvá kupředu bez rizika zranění nebo vyčerpání.

Do vývoje produktu Elonga investovala firma mySASY vyšší jednotky milionů korun. V plánu má vstoupit na zahraniční trhy i mimo Evropu. „Nejen na základě průzkumů sledujeme, že je ve světě ještě obrovský prostor na trhu, který není penetrovaný podobnými řešeními. Naše vize je, aby se Elonga stala každodenním společníkem pro každého, kdo má zájem starat se o své zdraví,“ uzavírá Hlavenka.

PŘEČTĚTE SI: S umělou inteligencí na Alzheimera. Neurona Lab vyvíjí řešení pro rychlou a včasnou diagnostiku

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články