S umělou inteligencí na Alzheimera. Neurona Lab vyvíjí řešení pro rychlou a včasnou diagnostiku
Foto: Neurona Lab

S umělou inteligencí na Alzheimera. Neurona Lab vyvíjí řešení pro rychlou a včasnou diagnostiku

15. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Health-tech společnost Neurona Lab cílí na pomoc pacientům s Alzheimerovou nemocí. Slouží jí k tomu nástoje využívající deep learning pro přesnou a rychlou diagnostiku. Ambicí firmy je pomoci lékařům s přesnější diagnostikou.

Software Neurona PET využívá dvě zobrazovací technologie - magnetickou rezonanci a pozitronovou emisní topografii (PET). S jejich pomocí dokáže určit množství amyloidu v centrální nervové soustavě pacienta. Zároveň se díky nim diagnostický proces výrazně zefektivní.

I když vyšetření PET, tedy diagnostická metoda umožňující trojrozměrně zobrazit v celém lidském těle distribuci nitrožilně podaného radionuklidu (radiofarmaka), emitujícího pozitrony, patří aktuálně mezi nejmodernější metody současné medicíny, stále dokáže určit pouze to, zda se amyloid (bílkovina nebo její fragment, která se při nemoci ukládá v mezibuněčném prostoru) v mozku nachází nebo ne. Technologie Neurony by měla umět stanovit nejen množství amyloidu v mozku, ale také jeho rozložení. Při opakovaném vyšetření by tak lékaři měli být schopni sledovat postup onemocnění i to, zda je léčba úspěšná.

Současné metody nově

Neurona PET využívá specifický algoritmus výpočtu MRI (Magnetic Resonance Imaging) a PET, kdy dochází k fúzi získaných výstupů vyšetření. Algoritmus společnosti se v současnosti učí definovat množství amyloidu v mozku, kvantifikovat změnu v čase při opakovaném vyšetření a upřesnit region / lokalizaci v mozku.

V rámci vývoje Neurona Lab optimalizovala výpočet tak, aby byl dostupný v řádu několika minut. Jde o výrazné urychlení, protože v současnosti využívaná zdravotnická softwarová řešení k vyřešení stejného úkolu potřebují několik desítek hodin.

V dalších fázích projektu chce health-tech společnost rozvíjet ekosystém pro bezproblémovou a bezpečnou komunikaci algoritmu v rámci nemocničních informačních systémů na základě mezinárodních protokolů. Vše by mělo vyústit v certifikaci zdravotnického prostředku pro širší využití v klinické praxi. V rámci certifikace proběhou klinické zkoušky.

Demence i Parkinson

Neurona Lab se ale nezaměřuje pouze na jediné řešení. Neurona ARIA má umožnit rychlou a přesnou detekci komplikace léčby demence. ARIA (Amyloid Related Imaging Abnormalities) mohou vznikat jako komplikace biologické léčby Alzheimerovy nemoci, které se mohou vyskytovat až u 40 procent pacientů. Cílem tohoto projektu je vybudovat architekturu umělé inteligence, která bude schopna rychle a přesně diagnostikovat ARIA v mozku.

Opomenuta nemá zůstat ani včasná diagnostika neurodegenerativních onemocnění. Právě ta je totiž základem pro jejich úspěšnou léčbu ve chvíli, kdy ještě nedošlo k významnému úbytku nervových buněk v mozku. Limitujícím faktorem současné léčby a výzkumu je potřeba vyšetření velkého množství lidí.

Právě na oblast neurodegenerativních onemocnění se zaměřuje projekt Neurona VOX. V centru jeho zájmu je Parkinsonovu nemoc, cévní mozkové příhody, epileptické záchvaty a nežádoucí účinky léků. V první fází počítá s tvorbou jednoduchého protokolu pro nahrávky hlasu, následné testování u zdravých lidí, osob v riziku a nemocných. Následovat má vývoj algoritmu pro časnou diagnostiku onemocnění řeči. Konečným výstupem má být vytvoření mobilní aplikace pro iOS a Android, která bude detekovat možné příznaky onemocnění.

PŘEČTĚTE SI: Telemedicína posouvá lékařskou péči: chat s lékařem, vzdálená diagnostika i monitoring

PŘEČTĚTE SI: Virtuální jipka či analýza DNA. Inkubátor Caelestinus má za sebou první běh, představil 14 zdravotnických inovací

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články