Ze socialistického doplňku módní trend. Značka Česká síťovka se po deseti letech mění na Netty
Česká síťovka se mění na Netty a chystá se více do zahraničí. Foto: Netty

Ze socialistického doplňku módní trend. Značka Česká síťovka se po deseti letech mění na Netty

28. bře 2023 Anna Jurečková 3 min

Pod značkou Česká síťovka se Karolína Pechová rozhodla před deseti lety oprášit slávu síťových tašek. Z ekologické varianty na nákup se postupně i díky ní stal módní doplněk, který chce nyní dále posouvat pod jménem Netty.

Když Karolíně Pechové kdysi babička půjčila na nákup klasickou síťovku, zaujal ji tento český vynález natolik, že o pár let později založila vlastní značku Česká síťovka. Přišlo jí škoda, aby praktická taška – ve skutečnosti vyráběná od roku 1926 – zůstala v očích mladších generací zafixovaná jako relikt éry komunismu, když může být stylovým a navíc ekologickým módním doplňkem. Loni firma oslavila deset let od založení a získala nové jméno – Netty.

Za uplynulou dekádu ušla firma od nápadu stát se alternativou k plastovým nákupním taškám dlouhou cestu. Dnes tvoří více než polovinu jejích zakázek firemní klienti, kterým Netty dodává síťovky s názvem nebo logem firmy. Spolupráci s menšími prodejci, například s obchody se zdravou výživou nebo módou, negativně ovlivnila pandemie, i segment B2C zákazníků má nicméně silnou základnu. Kromě klasických síťovek už si teď navíc mohou pořídit i více designové kousky.

Karolína Pechová, zakladatelka Netty. Foto: Netty. 

„Já jsem nikdy nechtěla zůstat u klasických síťových tašek klasických, cítila jsem, že můžu nápad posunout ještě dál. Proto máme teď v portfoliu kabelky tašky, kde síťovina tvoří část, ale není dominantním prvkem. Spojili jsme se třeba s brašnářstvím Tlustý, Eggo a naposledy taky s módní návrhářkou Vivien Babicovou, se kterou jsme vytvořily plnohodnotnou kabelku, jejíž součástí je síťovka pletená z padákových šňůr,“ vysvětluje Karolína Pechová.

Další z novinek je potom možnost poskládat si síťovou tašku podle svých představ. Spodní díl, u kterého si může zákazník zvolit pružnost, pevnost, barevnost či velikost, a k tomu ucho – bavlněné, kožené nebo ručně pletené. Nechybí ani možnost personalizace, k níž slouží dřevěný korálek se jménem.

Právě i kvůli rozšiřování škály produktů, jako by název Česká síťovka přestal stačit. „Původní název je fajn, ale má svoje limity. Netty je univerzálnější značka, která pod sebou může schovat spoustu věcí – širší škálu produktů i cenovou odlišnost. Za produkt označený jako Česká síťovka by se lidé mohli zdráhat dát třeba dva tisíce,“ doplňuje Pechová. Druhým důvodem rebrandingu je zahraniční expanze.

Už teď tvoří zahraniční zákazníci zhruba 15 procent klientely Netty. A do budoucna by to mohlo být ještě víc. „V rámci předělání webu máme už téměř hotovou anglickou verzi a chceme rozjet online prodej i v zahraničí, kde vidím velký potenciál například v rámci marží,“ uvádí Pechová.

Za deset let existence prodala česká firma přes milion síťovek. Největší boom podle zakladatelky přišel po roce 2018, kdy igelitové tašky v obchodech přestaly být zdarma. Od té doby prodej stoupl zhruba na 150 tisíc ročně.

PŘEČTĚTE SI: Zachraňují naše životy, nyní dostávají druhou šanci. ZasPas vyrábí kabelky z recyklovaných bezpečnostních pásů

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články