Zájemce o studium umělé inteligence láká meziuniverzitní program. Kromě technických oborů se zdokonalí v etice
Ilustrační foto: Unsplash

Zájemce o studium umělé inteligence láká meziuniverzitní program. Kromě technických oborů se zdokonalí v etice

22. zář 2022 Ivan Horák 2 min

Jedenáct odborníků na umělou inteligenci převzalo certifikáty o úspěšném dokončení meziuniverzitního programu prg.ai Minor. Slavnostní předávání se konalo v úterý 20. září 2022 na pražské Staroměstské radnici a zúčastnili se ho zástupci programu prg.ai, zapojených pražských univerzit i vedení Prahy.

Meziuniverzitní program prg.ai Minor je výsledkem dlouhodobé spolupráce Fakulty elektrotechnické a Fakulty informačních technologií ČVUT s Fakultou sociálních věd a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Pod vedením spolku prg.ai je každoročně umožněno skupině vysokoškolských studentů navštěvovat vybrané předměty všech zúčastněných fakult.

Letos program úspěšně dokončilo patnáct absolventů se zájmem o hlubší pochopení technických i společenskovědních aspektů umělé inteligence a strojového učení. Jedenáct z nich si převzalo diplom v úterý dvacátého září v prostorách Staroměstské radnice.

Absolventi se chystají na své budoucí uplatnění: někteří míří sbírat akademické zkušenosti do zahraničí, jiní pokračují dalším studiem na pražských fakultách či vyhlíží kariéru v dynamickém prostředí startupů či zaběhnutých technologických společností.

Dvaadvacet předmětů

Výuka se týká dvaadvaceti předmětů v rámci šesti tematických bloků, které pokrývají širokou škálu disciplín od sociálních věd a etiky až po různé programovací jazyky a metody strojového učení. Studenti si osvojí technické dovednosti i teoretické znalosti nezbytné k vývoji transparentních a společensky přínosných technologií.

Stejně jako se svět inovativních technologií neustále mění, přizpůsobuje se i vzdělávací program prg.ai Minor. K začátku nového akademického roku se studenti mohou těšit na nový předmět Ethics and economics z FSV UK a výuku programovacího jazyka Julia pro optimalizaci a učení na FEL ČVUT.

Nad rámec vysokoškolské výuky program organizuje i řadu dalších přednášek, komunitních setkání a networkingových akcí, při kterých mají studenti možnost potkat odborníky z různých technických profesí i zajímavých firem. V minulém školním roce studenti měli například možnost potkat Tomáše Mikolova, předního českého odborníka na strojové učení a jazykové modely, či debatovat o optimalizaci s Ondřejem Vaňkem, ředitelem firmy Blindspot Solutions.

Brána do světa umělé inteligence

Myslím, že pro mě jako studenta FSV byl prg.ai Minor ideální branou do světa umělé inteligence, který mi zásadně usnadní další profesní růst v této oblasti. Největší přidaná hodnota programu pro mě spočívala v motivaci dělat něco navíc k tomu, co mám ve studijním plánu, a jsem moc rád, že jsem to přes vysokou náročnost většiny předmětů nevzdal. Chtěl bych především poděkovat za možnost účastnit se předmětů z jiných technických škol a ocenit perfektní organizaci celého programu,” hodnotí studium absolvent Dominik Benk.

Noví studenti jsou do programu vybíráni každoročně začátkem března. Svůj zájem však mohou studenti vyjádřit už nyní, a to přes webové stránky prg.ai/minor, kde najdou o programu další podrobnosti. Všichni studenti zapojených univerzit se mohou přihlásit a úspěšné uchazeče pak vybere akademická komise posuzující jejich prospěch, technické znalosti a motivaci.

SJ News se problematice umělé inteligence věnuje dlouhodobě a mapuje různé oblasti mimo jiné zemědělství či zdravotnictví a maloobchod.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články