Siberlogy se svými 3D tištěnými ortopedickými vložkami na míru vyhrál soutěž Startup VŠE
Zakladatel Siberlogy Zdeněk Tejkl (vlevo) při přebírání ocenění. (Foto: David Hamerník)

Siberlogy se svými 3D tištěnými ortopedickými vložkami na míru vyhrál soutěž Startup VŠE

11. bře 2024 Ondřej Černý 5 min

Startupem VŠE 2024 se stal projekt Siberlogy, který vyvíjí a pomocí 3D tisku produkuje ortopedické vložky na míru. Porota ocenila byznysový potenciál nápadu a osobní nasazení jeho zakladatele a CEO Zdeňka Tejkla. Student bakalářského studia ekonomie vedle bezplatné technologické podpory získal také stipendium ve výši 100 tisíc korun.

Projekt pěti vysokoškoláků Siberlogy na trh přichází se záměrem nabídnout ortopedům a jejich pacientům na míru vyráběné ortopedické vložky. A to inovativní metodou 3D tisku, která oproti stávajícím ortopedickým vložkám nabízí řadu výhod. „Ortopedům ušetříme čas, pomůžeme jim v jejich práci a ještě jim nabídneme větší provizi,“ vysvětlil zakladatel Zdeněk Tejkl, který je aktuálně studentem prvního ročníku bakalářského studia ekonomie na Fakultě národohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.

Naše technologie umožňuje vyrobit vložku, jejíž rozměry jsou na milimetr přesné, je antibakteriální a lze ji umýt vodou, což kožené ortopedické vložky neumožňují. Ortopedovi také naše technologie umožňuje upravovat v mnohem více parametrech a pro pacienta jsou proto pohodlnější,“ doplnil Tejkl s tím, že projekt je nyní ve fázi vylepšování a testování již použitelných prototypů.

Přesně rok po svém vzniku slaví společnost založená Zdeňkem Tejklem výrazný úspěch. (Foto: Zdeněk Tejkl)

Startup používá speciální TPU filament, který má výborné gumové vlastnosti. Zároveň sází na to, že se mu podaří vyrábět vložky tak, aby se materiál dal zpracovat, znovu použít a výrobek tak byl ekologický. Zatímco u klasických vložek je upravená pouze tloušťka, u těch z produkce Siberlogy ortoped upraví hned čtyři různé parametry - hustotu, tvar, texturu i tvrdost materiálu, který je pro každou váhovou kategorii jiný.

O vítězství startupu Siberlogy, jehož vložky jsou vytvářeny tak, aby napomáhaly s prevencí, případně léčily neduhy a je možné získat je pouze u spolupracujících ortopedů, kteří pomáhají s udržením kvality, rozhodla porota, složená z investorů i akademiků. Zasedli v ní investoři Vít Horký z Czech founders VC, Jakub Stránský z xPORT VŠE, Matěj Zabadal z V# ventures, Martin Kešner z J&T Ventures, vedoucí katedry podnikání Fakulty podnikohospodářské VŠE Martin Lukeš a Marek Vašíček s Otakarem Šuffnerem ze společnosti FTMO. U Siberlogy je zaujala vysoká míra inovace, tržního potenciálu a dobrý dojem z prezentace. „Jde o smysluplný podnikatelský záměr, který reaguje na reálný problém a přináší lepší řešení. Ze Zdeňka Tejkla je navíc cítit velká chuť projekt dále rozvíjet,“ zdůvodnil rozhodnutí poroty jeden z jejích členů Martin Lukeš.

Ocenění v podobě stipendia v hodnotě 100 tisíc korun chce Zdeněk Tejkl využít na zakoupení 3D skeneru či další 3D tiskárny. Možností dle něj je také investice do další validace podnikatelského záměru. Dalším cílem je zpracovávat data ze senzorů tlakových bodů.

PŘEČTĚTE SI: „Úprava životosprávy dokáže nemoc zvrátit.“ Aplikace Vitadio Health pomáhá s léčbou diabetu druhého typu

Projekt s globálním potenciálem

STARTUP VŠE je soutěží inovativních startupových nápadů, která se snaží podpořit a ocenit podnikatelské projekty, které vznikají na půdě Vysoké koly ekonomické v Praze. Soutěž je určená jednotlivcům i týmům, kde musí být alespoň jeden student nebo absolvent VŠE, který má v budoucí firmě kontrolní podíl. Kritériem je inovativnost podnikání (nápadu), přesvědčivý byznys model a potenciál růstu. Soutěž organizuje Katedra podnikání ve spolupráci s akcelerátorem xPORT VŠE, který se kromě pomoci inovativním nápadům a startupům snaží vytvářet silnou startupovou komunitu.

Porotce letošního ročníku zaujal také projekt Pracujvezdravotnictvi.cz, který získal ocenění v hodnotě 100 tisíc korun. Udělili mu ho absolventi VŠE Marek Vašíček a Otakar Šuffner ze společnosti FTMO, která podporuje studenty a je partnerem katedry podnikání na Fakultě podnikohospodářské VŠE. „Na Pracujvezdravotnictvi.cz se mi líbilo, že jeho foundeři jsou pokorní a přemýšlejí o jeho rozvoji racionálně, jsou nohama na zemi a nenechali se rozhodit otázkami od investorů. Jde podle mě o projekt s globálním potenciálem,“ myslí si Vašíček.

Portál Pracujvezdravotnictvi.cz je pracovní portál určený výhradně pro studenty a profesionály z lékařských a zdravotnických oborů. Jeho cílem je zlepšit průhlednost a sdílení informací mezi zdravotníky prostřednictvím hodnocení jejich pracovních a stážových zkušeností a nabídnout seznam pracovních a stážových příležitostí ve zdravotnickém odvětví.

Zakladatelé portálu si myslí, že větší transparentnost může zdravotnické prostředí zatraktivnit. „Moje maminka je lékařka. Celý život pracuje ve stejné nemocnici, často v obtížných pracovních podmínkách, zůstává v práci příliš dlouho a má noční služby každý týden. To mě vždy frustrovalo a přemýšlel jsem, jak by se situace mohla zlepšit. Myslím, že je čas, aby lékaři, sestry a další pracovníci ve zdravotnictví měli lepší přehled o svých možnostech. Je třeba vnést více transparentnosti do zdravotnictví tak, aby z toho měli prospěch právě lidé, na kterých závisí naše zdraví,“ konstatoval Senčar.

Zakladatelé portálu Pracujvezdravotnictvi.cz Simon Senčar (druhý zleva) a Aiman Al Masani se zakladateli FTMO Otakarem Šuffnerem (vlevo) a Markem Vašíčkem (vpravo). (Foto: David Hamerník)

Podařilo se nám podepsat smlouvu s 17 nemocnicemi nejen v České republice a na Slovensku, ale i ve Švýcarsku a Německu. A nadále pracujeme na získání dalších spoluprací, přičemž tento měsíc budeme onboardovat další tři nemocnice,“ řekli během soutěžní prezentace Simon Senčar a Aiman Al Masani, kteří jsou na Fakultě podnikohospodářské VŠE v posledním ročníku mezinárodního magisterského manažerského programu CEMS.

Příjmy už náš projekt generuje a využíváme je hlavně na další vývoj produktu. Peníze od FTMO proto využijeme primárně na marketing, na který nám zatím zbývaly jen omezenější zdroje,“ reagoval na ocenění Senčar.

Portál se snaží aktivně přispět ke zlepšení pracovních podmínek zdravotníků. V České republice aktuálně chybí zhruba 1 tisíc lékařů a 3 tisíce zdravotních sester. Téměř třetina praktických lékařů a a 40 % dětských praktiků je v důchodovém věku. A reálně hrozí, že se situace bude nadále zhoršovat, protože z absolventů medicíny v roce 2020 odešla více než desetina z nich pracovat do zahraničí nebo mimo obor.

Aktuálně portál přináší hodnocení 34 nemocnic. (Repro: Pracujvezdravotnictvi.cz)

POSLECHNĚTE SI: Podcast SharkTalk: Bez tradingu by nastal kompletní chaos, nic by nefungovalo, nic by se nepěstovalo, nešlo by si koupit ropu, plyn, říkají zakladatelé FTMO

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články