Inkubátor Fintech Booster ocenil startupy M&AI, Savellio a Bill Systems
Vykřesat z pouhého nápadu plnohodnotnou firmu – v tom se začínajícím fintechům snaží pomoci inkubátor Fintech Booster. (Foto: Applifting)

Inkubátor Fintech Booster ocenil startupy M&AI, Savellio a Bill Systems

3. dub 2024 Ondřej Černý 3 min

Intenzivní desetitýdenní inkubační program Fintech Booster české vývojářské společnosti Applifting úspěšně ukončil své první kolo. Z deseti účastníků nejvíce zaujaly fintechy M&AI, Savellio a Bill Systems. Kromě finanční odměny si z programu odnášejí úspěšně zvládnutou validaci svých projektů, která jim nyní umožní projekty posunout k praktickému vývoji.

Applifting je české vývojářské studio, které jako garážový projekt v roce 2014 založili Filip Kirschner a Vratislav Kalenda. Vytváří software a aplikace na míru pro přední tuzemské i zahraniční společnosti. Firma stojí na unikátním principu naprosté otevřenosti, kdy každý ze 160 applifterů může ovlivňovat směřování firmy i výběr projektů. Všichni navzájem znají výši svých platů a vědí, co musejí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli.

Za deset let vývoje aplikací pro největší finanční instituce sledujeme různá úskalí, která brání inovativním startupům, byť s revolučními nápady, vstoupit na fintechový trh. Například při vývoji BankID jsme si vyzkoušeli, jak složité je vyřešit integraci API tak, abychom od všech bank dostávali stejné informace, aby jedna aplikace dokázala fungovat napříč celým trhem. Obdobný proces je složitý a nákladný, což foundery dokáže spolehlivě odradit. V odvětví vidíme obrovský přínos pro nové projekty, tudíž jsme s Fintech Boosterem chtěli dát právě těmto founderům šanci přinést něco nového a pomoci jim s rozjezdem,“ říká Jiří Ettler, head of Fintech Booster.

Jiří Ettler, head of Fintech Booster. (Foto: Applifiting)

PŘEČTĚTE SI: Firma, kde se lidé řídí sami. Applifting nechává nahlédnout pod pokličku tyrkysové organizace

Z deseti účastníků Fintech Boosteru vybrala porota tvořená zástupci Appliftingu, fondu Depo Ventures a partnera inkubátoru společností VISA tři nejnadějnější projekty. Ocenila je finanční podporou v hodnotě 30, 20 a 10 tisíc korun. Nejvyšší částku si odnesl nástroj M&AI, který využívá umělou inteligenci pro optimalizaci a zrychlení procesů fúzí a akvizic, čímž slibuje revoluci v rychlosti a efektivitě provádění obchodních transakcí. Druhé místo obsadila aplikace Savellio, která usiluje o zlepšení finanční gramotnosti mladých lidí tím, že jim nabízí přehledné nástroje pro správu osobních financí. Třetí se umístila aplikace Bill Systems zaměřená na digitalizaci procesů nejen v advokátních kancelářích, s cílem zvýšit efektivitu a snížit administrativní zátěž. V rolích partnerů program podpořila Visa, Microsoft, Deloitte, ale také advokátní kancelář Mavericks ve spolupráci se Solidpixels a Innovatee.

Celý běh inkubátoru nás utvrdil v tom, že validace je nezbytně důležitým aspektem každého začínajícího projektu. Díky této fázi pak mají jednotlivé projekty výrazně vyšší šanci uspět na trhu,“ myslí si Ettler. Po teoretickém základu ve fázi inkubace jsou startupy připravené na praktickou akceleraci, vývoj produktu a vstup na trh. Jako absolventi inkubátoru Fintech Booster mohou nadále kdykoli využít podporu od Appliftingu, například i při vývoji svého produktu.

Mám velkou radost z úspěchu, který Fintech Booster zaznamenal. Celý projekt souzní s naší firemní vizí pomáhat české vývojářské komunitě, v čemž Jirka s týmem odvádí skvělou práci. Těšíme se na další cestu, která vítězné startupy čeká a během které jim Applifting bude poskytovat podporu. Věřím, že nejeden z nich přispěje k rozvoji fintechu na české scéně a možná i v zahraničí,“ konstatoval Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO Appliftingu, mezi jehož hlavní klienty patří společnosti Jablotron, mateřská společnost České spořitelny Erste Group, kanadský gigant Telus nebo Heureka.

Zakladatel a tvář vývojářského studia Applifting Vratislav Kalenda, který si jeho založením splnil sen o dokonalém pracovním prostředí i firemní kultuře. (Foto: Applifting)

POSLECHNĚTE SI: SharkTalk #9 - Vráťa Kalenda (Applifting): IT v ČR je na úrovni Silicon Valley, ale neumí se prodat.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články