Iterait sází hlavně na kombinaci kamer a umělé inteligence, uplatnění najdou v obchodech, v ulicích i při transplantaci slinivky
Adam Blažek je jedním ze zakladatelů startupu Iterait. Foto: archiv Adama Blažka 

Iterait sází hlavně na kombinaci kamer a umělé inteligence, uplatnění najdou v obchodech, v ulicích i při transplantaci slinivky

15. čvc 2022 Ivan Horák 2 min

Startup Iterait založili spolužáci z Matfyzu včele s Adamem Blažkem. Jejich největším úspěchem je zatím významná zakázka pro hlavní město a zapsali se také například neziskovým projektem pro IKEM.

Iterait se zaměřuje na vývoj umělé inteligence a její využití v různých oblastech. Počítačové vidění a strojové učení jsou pro startup klíčové. Jeho inovátoři spolupracovali na projektech pro Prusa Research, IBMči Merck. Například řešení IsletNet pomáhá zdarma s transplantací slinivky břišní v pražské nemocnici IKEM. Jde o několik algoritmů vyvinutých na míru. Ty při hledání vhodné tkáně k transplantaci zdravotníkům pomohly zredukovat několik hodin práce na minuty.

Velkou zakázkou z poslední doby je pro sartup monitoring špatně parkujících vozidel v Praze. Kromě toho bude pomocí stejného řešení pro město startup také sbírat informace o výmolech či o poškozeném dopravním značení. Takový byl požadavek na službu od české metropole. Podle Blažka může být Praha díky svému přístupu příkladem i pro jiná města.

Monitoring špatně parkujících vozidel ale není v hlavním městě novinkou. Dříve se jím zabývala společnost Eltodo. Princip fungování řešení od Iterait se ale v něčem odlišovat bude. „My především využíváme nejmodernější software, algoritmus i hardware. Vše vyvíjíme in-house a tak dokážeme jít v kvalitě ještě o krůček dál,“ dodává Blažek.

Monitoring lidí v obchodních centrech

Řešení Vividi od Iteraitu za covidu hlídalo maximální možný počet návštěvníků v provozovnách a v obchodních centrech monitoruje pohyb zákazníků i jejich emoce. Pro Vividi je zatím klíčový český trh, v závěsu je ale Francie a Německo. Iterait má také realizace v některých dalších zemích, zatím tam však nejde hovořit o významném působení.

Řešení s chytrými kamerami a umělou inteligencí není jen symbolem technologického pokroku, protože ho zneužívají i některé totalitní režimy například k porušování lidských práv. „Zde bych rád zdůraznil, ze náš systém osoby neidentifikuje. Sbíráme anonymní statistiky, které našim klientům přinesou hodnotu, nicméně pro represe či sledování osob je použít nejde. Osobně jsem zastáncem Evropského GDPR a pod dohledem totalitních režimů by asi chtěl žít málokdo. Použití nových technologií by mělo být včas regulováno,“ vysvětluje Blažek.

Slepé větve

Ve světě technologií se nikdo moc nechlubí ani nepovedenými pokusy – jde o takzvané slepé větve. Ty se nevyhnuly ani Iteraitu, ale šlo spíše o nezdařené obchodní modely. „Úsměvně dopadl například pilotní projekt měření obsazenosti kanceláří, protože se potkal s nejtvrdším lockdownem. S velkou slávou jsme v kancelářích naměřili nulu,“ říká Blažek.

Přesto inovátoři tvořící skupinu asi dvaceti zaměstnanců okolo původní party z Matfyzu (kromě Blažka jsou dalšími spoluzakladateli startupu Filip Matzner a Petr Bělohlávek) neztratili chuť pouštět se do dalších projektů. Trochu překvapivý je pro nás značný zájem veřejných institucí. V Praze tak dnes sbíráme data nejen o parkování, ale také třeba také o pohybu cestujících na nádraží,“ vysvětluje CEO. Jeho přáním je zařadit se v nejbližších letech do rodiny evropských technologických jednorožců.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články