Do Skip Pay přichází Michal Kročil. Zastane hned několik manažerských pozic najednou
Michal Kročil má ve Skip Pay kromě jiného pomoci s vylepšením hospodaření. (Foto: Skip Pay)

Do Skip Pay přichází Michal Kročil. Zastane hned několik manažerských pozic najednou

21. bře 2024 Ondřej Černý 4 min

Fintech Skip Pay má nového supermanažera. Michal Kročil skloubí kompetence CRO, CFO a jednatele a bude tak odpovědný za řízení široké palety rizik, soulad s regulatorními požadavky a také za finanční zdraví instituce. Dosáhnout toho chce zlepšením procesů řízení rizik, ale také důrazem na jednotkovou ekonomiku a efektivním řízením portfolia.

Skip Pay, jeden z nejrozšířenějších poskytovatelů BNPL plateb (buy now – pay later) v České republice, který spadá do portfolia ČSOB, se aktuálně nachází ve finální fázi řízení o licenci platební instituce udělované Českou národní bankou. Snaží se proto svůj tým posílit a nejnovější personální akvizicí je Michal Kročil, který s sebou přináší bezmála dvacet let zkušeností v oboru. Mimo jiné i z práce pro jednoho z konkurentů Skip Pay, společnost Twisto.

Na pozici CFO, CRO a jednatele má Kročil pomoci s tím, aby se Skip Pay stal společností, která přináší silné výsledky akcionářům z ČSOB. Dosáhnout toho plánuje nejen zlepšením procesů řízení rizik, chce se také zaměřit na jednotkovou ekonomiku a efektivní řízení portfolia.

Náš unikátní algoritmus vyhodnotí každého klienta zvlášť a poskytne mu k čerpání právě tolik prostředků, kolik je pro něj vhodné a bezpečné. Mou misí je dovést Skip Pay skrze novou licenci a efektivní růst až k černým číslům. Na této cestě nám bude oporou nejen skvělý scoringový systém, ale také etické hodnoty, na kterých Skip Pay stavíme jak pro naše zákazníky, tak i pro naše zaměstnance,“ konstatoval Kročil.

Ve finančním sektoru má dlouholetou praxi. První dovednosti v řízení rizik získával v České spořitelně, kde působil v oddělení vývoje prediktivních modelů. Na tuto zkušenost pak navázal v dynamickém startupovém prostředí. Posledních téměř deset let se podílel na budování společnosti Twisto, firmy, která v České republice nastartovala éru BNPL. Tyto zkušenosti chce nyní zúročit ve Skip Pay.

Potřeby trhu se mění – stále více zákazníků využívá BNPL jako platebního nástroje první volby. A my jim chceme být tím nejlepším partnerem – nejen je ochránit před některými nástrahami nakupování na internetu, ale umožnit, aby všechny jejich každodenní transakce byly hladké, chytré a efektivní. Tím, že našim uživatelům zodpovědně pomáháme řídit jejich cash flow, přispíváme k jejich finančnímu zdraví,“ myslí si Kročil.

Nejčastější obavou při online nákupech je strach, že mi to nesedne a přijdu o peníze kvůli platbě předem. Proto stále více lidem umožňujeme zaplatit až po rozbalení a prohlédnutí zboží,“ doplnil CEO Skip Pay Richard Kotrlík. S platební kartou Skip Pay, kterou aktuálně v Česku využívají tisíce klientů, je možné zdarma odkládat platbu až o 50 dní do výše 50 tisíc korun. Zároveň s nákupem zákazník bezplatně získá tříletou záruku a roční pojištění na kupované zboží.

Cílem fintechu Skip Pay je podle jeho CEO Richarda Kotrlíka stát se hlavním nástrojem pro každodenní platby.. (Foto: Skip Pay)

PŘEČTĚTE SI: Fintechy na vlně: Investown už licenci od ČNB získal, Skip Pay s ní počítá do konce roku

Ve Skip Pay Michal Kročil nově skloubí kompetence CRO, CFO a jednatele. Bude tak, mimo jiné, odpovědný za soulad s regulatorními požadavky a také za finanční zdraví instituce. Kromě ambice pomoci etablovat Skip Pay jako masově využívanou službu v České republice, má Kročil za úkol pomoci s expanzí také na další zahraniční trhy. Jeho zkušenosti v oblasti řízení rizik zároveň mají přispět při naplňování nových regulatorních požadavků v oblasti kyberbezpečnosti, ale i pro dlouhodobou vizi Skip Pay poskytovat produkty s péčí řádného a zodpovědného věřitele.

Kročil mění své působiště ve chvíli, kdy česká e-commerce po slabších letech opět nabírá na síle. A kdy díky poklesu inflace do blízkosti hodnot před jejich masivním nárůstem má potenciál vrátit se zpět k číslům a růstu, který obor znal v době před covidovou pandemií.

I když počet českých e-shopů v loňském roce klesl, lidé nakupují online stále více – jen už tolik ne v Česku. Čeští obchodníci tak potřebují konkurovat nejen cenou, ale i lepšími službami. Čeští zákazníci jsou poměrně opatrní – proto si tu v minulosti získala takovou oblibu dobírka. BNPL s ještě silnější ochranou a při nižších nákladech kupujícího i obchodníka je dalším vývojovým stupněm bezpečných plateb,“ konstatuje Kročil.

Český e-commerce trh aktuálně zaznamenává odliv zhruba 6 % obratů od českých zákazníků do zahraničí. (Foto: Skip Pay)

Zároveň si uvědomuje, že platební metoda BNPL stále v očích značné části zákazníků potřebuje překonat určitou negativní konotaci spojenou s kreditem. „Ve chvíli, kdy poskytovatel BNPL prokáže, že jeho služby jsou pro klienty zdravé a prospěšné, může vyplnit nemalé mezery, které na trhu jsou – jako například nízká penetrace kreditních karet. A Skip Pay je právě na této misi připraven uspět,“ uzavírá nový CRO, CFO a jednatel Kročil.

V současnosti je se Skip Pay možné nakupovat ve více než 13 000 českých e-shopech nebo online službách, jako je MALL.cz, Vivantis, CZC.cz, Košík.cz, Můjkoberec.cz, Qerko, Patro.cz, Niceboy, Trenýrkárna.cz nebo Slevomat.

PŘEČTĚTE SI: Allegro v Česku sází na Twisto. Fintech pro jeho zákazníky zajistí odložené platby

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články