Digitální knihovna plná moudrosti. Český startup SlidesLive chce uchovat všechny přednášky světa po tisíc let

Digitální knihovna plná moudrosti. Český startup SlidesLive chce uchovat všechny přednášky světa po tisíc let

3. kvě 2022 Patrik Kozlík 6 min

V knihovnách najdeme vědecké poznatky a myšlenky světoznámých autorů i několik stovek let nazpět. Podaří se ale uchovat pro nadcházející generace i videa nahraná na internetu? Zakladatelé startupu SlidesLive se rozhodli, že vybudují digitální Alexandrijskou knihovnu. Aktuálně si mohou díky nim lidé z celého světa pustit více než 80 tisíc záznamů z přednášek a konferencí. Do budoucna sní ve SlidesLive o tom, že pokryjí každou přednášku na světě.

Úplné začátky startupu SlidesLive se datují k roku 2012, kdy se spoluzakladatelé Vojtěch Ciml, Tereza Horáková a Vojtěch Drbohlav rozhodli využít své zkušenosti z natáčení přednášek na ČVUT a založit firmu. Vyvinuli software, který zachycoval prezentaci na obrazovce a zároveň i přednášku. Následně celé video nahráli na vlastní cloudové úložiště. I v tom byli v té době spíše ojedinělí.

Spoluzakladatel SlidesLive Vojtěch Ciml


Zakladatelé SlidesLive nechtěli zůstat pouze na českém trhu a klientům chtěli nabídnout co nejkomplexnější službu. Od profesionálního natočení přednášky i slidů, nahrání na webovou platformu až po rozhodnutí, zda mají za video diváci na internetu zaplatit, nebo k němu mít přístup zdarma. V roce 2016 se tak pustili do založení zahraniční pobočky v USA. V tom jim pomohla nemalá investice od Eduarda Kučery z Avastu a Václava Dejčmara z RSJ. K rozjezdu jim tehdy pomohli jedním milionem dolarů a dodnes ve firmě drží menšinový podíl.

Volně dostupné přednášky i za 1000 let

Už od počátku měli ve SlidesLive jasný plán – nahrát všechny přednášky na světě a uchovat je pro další generace. „Budování knihovny je naší vizí, srdcovkou, bereme to jako takový „giving back“. Navždy ponecháme přístup k veřejným videím zdarma a také se snažíme u nich prakticky nemít reklamy,“ říká Vojtěch Ciml, spoluzakladatel startupu SlidesLive.

Podle Cimla je jejich cílem pokrýt v budoucnu všechny přednášky z celého světa a uložit je na svoji platformu alespoň na dalších 1000 let. Aktuálně je ve SlidesLive digitální knihovně uloženo přes 80 000 videí s řečníky z celého světa. Uživatelé zde najdou 3 600 802 prezentačních slidů. „Diváky máme ve 203 zemích, což mi dělá velikou radost, protože o tom náš projekt je – že jsou všechny ty úžasné znalosti dostupné komukoliv na světě,“ dodává Ciml. Někdo, kdo si například nemůže dovolit odcestovat na konferenci do USA, se tak může podívat na akci ze vzdáleného koutu světa.


Škála témat přednášek a konferencí ve SlidesLive je velmi široká, mezi kategorie patří například ekonomika a podnikání, medicína, věda, IT, osobní rozvoj nebo umění. 

„Na SlidesLive nikdy nenajdete obrovské počty zhlédnutí, protože nemáme ten nejpopulárnější obsah jako například hudební klipy nebo nějaká veselá či bizarní videa. Nás zajímají kvalitní přednášky, jdeme cestou vzdělávání, ne zábavy. Naopak některé naše přednášky mají třeba jen desítky zhlédnutí – jsou to většinou vysoce odborné přednášky například z medicíny, kde existuje jen pár expertů k danému tématu na celém světě,“ popisuje Vojtěch Ciml.

Aby mohl tým SlidesLive rozvíjet takzvanou digitální Alexandrijskou knihovnu a poskytovat veřejnosti vše zdarma, musí odněkud sehnat finance. A to konkrétně díky poskytování služeb, ve kterých patří ke špičce. Nahrávají a streamují nejenom akademické konference, ale také firemní a korporátní. Drtivou většinu byznysu tvoří klienti ze Spojených států. 

„V USA natáčíme například pro Columbia University nebo Stanford. Dále patří mezi naše klienty knihovny, například New York Public Library, muzea, výzkumné ústavy, nemocnice. Ale jsou to třeba i spolky zaměřené na historii nebo cestování,“ vypočítává  Ciml.

Na první pohled se možná může zdát, že podobných firem bude v Česku i USA celá řada. Podle Cimla se ale málo z nich soustředí jak na technologie, tak na videoprodukci. „Existují společnosti, které poskytují platformu, různé integrace a IT služby, ale nejsou schopny fyzicky něco natočit. Anebo naopak je řada firem, které zajistí videoprodukci, přivezou kamery a lidi na místo, ale výsledné video vám nahrají možná tak na Google Drive nebo YouTube,“ říká spoluzakladatel startupu SlidesLive, který spojuje všechny věci dohromady.

Covid všechno změnil

Pandemie koronaviru poznamenala nejrůznější eventy a konference velmi výrazně. Nejenom v Česku se rázem tyto akce začaly rušit a organizátoři hledali náhradní plán. Většinou se nakonec uchýlili k online přenosu.

„Naše práce se změnila od základů, byli jsme zvyklí být nonstop v terénu, tam, kde se mluví a přednáší. U nás ani nikdy většina firmy neseděla v kanceláři, protože jejich práce je prostě přímo v terénu. To vše ze dne na den zmizelo, zasedli jsme k počítačům a předělali jsme během pár dní naše služby na pořádání konferencí online,“ říká Vojtěch Ciml ze SlidesLive.

Nakonec byl pro startup covidový rok v tržbách úspěšnější než ten předchozí, a kromě toho přinesl i další pozitiva. „Rychlost přibývání záznamů se zvyšuje, během covidu se nám knihovna rozrostla skoro o třetinu,“ dodává Ciml.

Celý tým startupu SlidesLive


Přednášek se podle Cimla za rok uskuteční zhruba na dva miliony po celém světě. Proto přiznává, že jejich hlavní cíl shromáždit co nejvíce prezentací a videí je teprve na začátku. „Byl bych rád, kdyby nás za 10 let veřejnost po celém světě vnímala a znala jako onu knihovnu, kde jsou přednášky uložené a kam se na ně chodí dívat. Chceme být tím, co je pro dokumenty Discovery Channel, ke kterému jsem v mládí vzhlížel, aniž bych tušil, že jednou budu chtít dělat něco podobného,“ uzavírá spoluzakladatel SlidesLive Vojtěch Ciml.

Foto: SlidesLive

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články