VIDEO: Vyzkoušeli jsme letecký simulátor VRgineers. Pomocí jejich brýlí cvičí elitní vojenští i civilní piloti po celém světě
Vyzkoušeli jsme letecký simulátor, který využívají i armádní piloty USA

VIDEO: Vyzkoušeli jsme letecký simulátor VRgineers. Pomocí jejich brýlí cvičí elitní vojenští i civilní piloti po celém světě

12. lis 2022 Barbora Semecká 2 min

Využití leteckých simulátorů se stalo již zaběhnutou praxí. Jejich zapojení při výcviku nových pilotů šetří letové hodiny, které jsou jinak velmi nákladné. Česko-americké VRgineers proto jednotlivé simulátory civilních i bojových letadel a helikoptér doplňuje i o svů headset XTAL 3, který je speciálně vyvinutý pro letecký výcvik.  

Ovládání letadla není ovlivněno pouze například počasím, ale také třeba stavem nádrže. Proto musí být pilot dokonale připraven na jakoukoli situaci. A právě k takovému výcviku slouží zařízení od VRgineers. „U moderních letadel se člověk víc než pilotem stává operátorem, technickým specialistou, který je schopen ovládat palubní systémy,“ říká CEO a spoluzakladatel Marek Polčák ve videorozhovoru pro SJ News, který se uskutečnil na říjnovém veletrhu Future Forces Forum v Praze.

Zapojení simulátorů přitom začíná u té nejjednodušší formy – vytisknutého plánku jednotlivých spínačů a zařízení. Ty sofistikovanější mohou být naprostou kopií konkrétního modelu letadla. Takové jsou i simulátory VRgineers, které kombinují virtuální a mixovou realitu.

VIDEO: Vojenský simulátor nové generace | VRgineers x StartupJobs

Toho dosahují především pomocí headsetu XTAL 3 - pilot v něm získává možnost periferního vidění, které je v letectví klíčové, protože by při letu neměl otáčet hlavou, pokud to není naprosto nezbytné. Také vidí ve VR své vlastní ruce a vnitřek kokpitu, ve kterém sedí. Pilot si tak může natrénovat všechny možné situace, včetně létání s prázdnou nádrží a tankováním za letu. Jediné, na co pilot ze simulátoru není připraven, je skutečné zatížení, neboli G-force.

Řešení VRgineers využívají vojenská letectva USA, Velké Británie či Brazílie. „Nové technologie nejčastěji a nejrychleji implementují Američané, potom to od nich přebírají Angličané a teprve potom zbytek Evropy a zbytek světa,“ říká Polčák. To je dáno především aktivním postavením USA ke světovým konfliktům. Jejich letectvo čítá několik tisíc letounů a sebemenší úspora na jedné letové hodině se výrazně projeví.

PŘEČTĚTE SI: Čeští Vrgineers dodali na Ukrajinu letecký simulátor pro piloty Suchojů. Je extrémně skladný

Barbora Semecká

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Video, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články