Čeští Vrgineers dodali na Ukrajinu letecký simulátor pro piloty Suchojů. Je extrémně skladný

Čeští Vrgineers dodali na Ukrajinu letecký simulátor pro piloty Suchojů. Je extrémně skladný

6. čvn 2022 Ivan Horák 2 min

Česká jednička na poli virtuální a mixované reality, technologický startup Vrgineers, mezi jehož klienty patří americké letectvo a námořnictvo či NASA, darovali ukrajinským ozbrojeným silám přenosný letecký simulátor speciálně upravený pro výcvik pilotů stíhacích letounů Suchoj Su-25 „Frogfoot“ a Su-27 „Flanker“. Budou mít díky němu možnost taktického tréninku v prostředí vysoce kvalitní virtuální reality. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Celá akce proběhla za pomoci vojenského přidělence ukrajinské ambasády v České republice a vojenského přidělence České republiky v Polsku, díky kterým se podařilo simulátor úspěšně na Ukrajinu dopravit. Podporu poskytlo také české ministerstvo obrany.

Zařízení je extrémně přenositelný. 

Vrgineers Portable Trainer byl původně vyvinut pro účely U.S. Marine Corps k zajištění výcviku pilotů co nejblíže misi. Ve složeném stavu se s ním dá snadno manipulovat. „Simulátor se vyznačuje extrémní přenositelností, nízkou vahou, odolností a možností rekonfigurace. Díky vyměnitelným modulům umožňuje výcvik pilotů stíhacích letounů i vojenských helikoptér v extrémních podmínkách. Je vhodný zejména pro taktický výcvik a přípravu na mise,” informovala společnost v tiskové zprávě. 

Vrgineers se zabývají vývojem technologií pro výcvik profesionálních pilotů stíhacích letadel a vrtulníků. Společnost vymyslela a vyrábí vlastní headset XTAL pro virtuální a mixovanou realitu. Ten je také klíčovým komponentem simulátoru, vyznačuje se vysokým rozlišením a širokým zorným úhlem, který zprostředkovává realistickou simulaci.

Stíhací letoun Suchoj Su-27. (Foto: Pixabay)


„Pevně věříme, že Vrgineers Portable Trainer pomůže ukrajinskému letectvu se simulací a výcvikem taktických operací, které přispějí k zajištění ukrajinského vzdušného prostoru,“ řekl Roman Baláž, viceprezident pro obchod společnosti Vrgineers.

Foto: Vrgineers

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články