Ve vesmíru bude zkoumat buňky první český studentský satelit. Projekt ocenila i Evropská vesmírná agentura
Jako zázemí při práci na plánování technologického provedení satelitu využijí studenti pravděpodobně laboratoř družic na VUT v kooperaci s laboratoří experimentálních družic. Foto: Clyde Space NASA

Ve vesmíru bude zkoumat buňky první český studentský satelit. Projekt ocenila i Evropská vesmírná agentura

3. bře 2023 Pavla Skřivánková 2 min

Posunout se o krok dále na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy Univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT. Cílem mise je na oběžnou dráhu Země vyslat první český studentský satelit, jehož součástí bude bio-kontejner obsahující vysušené bakterie. CubeSat (miniaturní satelit) by měl být podle harmonogramu mise dokončen v roce 2025.

Bakterie zkusí vědci na dálku oživit a ověřit si tak možnosti jejich rehydratace a uvedení do aktivního stavu, ve kterém mohou sloužit dalším účelům, jako je například generování kyslíku. Potenciál mise CIMER ocenila Evropská vesmírná agentura (ESA) na workshopu ESA Academy Concurrent Engineering workshop 2023, kde dostal studentský tým Yspace prostor pro prezentaci svého návrhu.

„V současné chvíli je projekt ve fázi A/B vývoje, kdy pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti navrhované koncepce. V dalších fázích vývoje bychom se rádi ucházeli o podporu ESA v projektu Fly Your Satellite, tak jak to bývá standardem při podobných studentských projektech v Evropě. Klíčové pro úspěšné pokračování mise nyní bude zajištění finanční podpory od externích subjektů,” říká Adam Hláčik z nově vzniklého studentského spolku YSpace.

Tým je složen ze studentů magisterského programu Space Applications, který byl jako jediný obor zaměřený na vesmírný průmysl u nás poprvé otevřen na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v loňském roce. Pětidenní workshop brněnské studenty zároveň proškolil a předal jim cenné zkušenosti a znalosti, které mohou nyní využít v navazujících fázích mise.

Zatímco tým YSpace je zodpovědný za návrh architektury mise a technického provedení satelitu, vědecký tým z Mendelovy univerzity má na starosti návrh celého biologického experimentu. Ten bude zahrnovat testování konstrukce nádoby pro dlouhodobé skladování vysušené biomasy a schopnosti úspěšně znovu probudit kultury těchto organismů.

Studie vyprodukuje data a otestuje technologie, které budou klíčové pro přepravu biologických vzorků a jejich probuzení do aktivní fáze. Buňky pak mohou sloužit například ke generování kyslíku, produkci různých látek či naopak odstraňování látek nežádoucích.

V budoucnosti by se daly využít i k produkci potravin při lidské kolonizaci vesmíru. Experiment zahrnuje také testování bio-kontejneru s obslužnými systémy, které by mohly být dále vyvíjeny na podporu bio-misí v blízké budoucnosti.

PŘEČTĚTE SI: Souboj s NASA? Češi vyrábí špičkové věci do vesmíru, jen se o tom neví, říká šéf firmy, která prozkoumá podzemí Měsíce

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články