V Litoměřicích se bude testovat produkce zcela obnovitelného tepla. V Česku vůbec poprvé
Výzkumné centrum RINGEN v Litoměřicích. foto: RINGEN

V Litoměřicích se bude testovat produkce zcela obnovitelného tepla. V Česku vůbec poprvé

9. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Místo vojáků teplo. V areálu bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad v Litoměřicích vznikne testovací lokalita zaměřená na výzkum a zkoušky obnovitelných a alternativních zdrojů energie, a to včetně pilotních systémů pro produkci zcela obnovitelného tepla, které zatím nemají v České republice obdoby.

Projekt Synergys, jehož hlavním řešitelem je Česká geologická služba, spojuje téma využití geotermálního zdroje energie o hloubce tří a půl kilometru a nadzemních technologií využívajících akumulaci tepla v mělkých polích zemních sond o hloubkách 100, 200 a 500 metrů. Díky tomuto spojení má vzniknout výzkumná infrastruktura, která ukáže možné cesty k bezuhlíkové budoucnosti v oblasti zásobování budov energiemi.

Synergys je jedním ze strategických projektů Operačního programu Spravedlivá transformace v Ústeckém kraji. Součástí výzkumného konsorcia je i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, jehož výzkumný tým v rámci technické studie podrobně navrhl komplexní energetický systém nadzemních technologií.

V létě odpad, v zimě zdroj tepla

Skládá se ze čtyř dílčích systémů. V jádru jednoho z nich je elektrolyzér o příkonu 500 kW pro roční produkci 10 tun zeleného vodíku napojený na fotovoltaicko-tepelné solární kolektory se špičkovým výkonem 500 kWp. Odpadní teplo z produkce vodíku a teplo z chlazení fotovoltaických článků bude v letním období akumulováno v podloží a v zimě prostřednictvím tepelného čerpadla o výkonu 100 kW najde využití pro dodávku tepla do soustavy dálkového vytápění v Litoměřicích.

VIDEO: animace technologických součástí v Litoměřicích

Budova výzkumného centra Ringen má být vytápěna tepelným čerpadlem země-voda 2x25 kW v kombinaci s fotovoltaickým systémem 60 kWp a bateriovým úložištěm 50 kWh. To doplní palivový článek o elektrickém výkonu 10 kW. Využije část místní produkce vodíku. Cílem řešení je dosažení uhlíkově neutrální budovy provozované v reálném čase pouze s pomocí místní obnovitelné energie.

Dalším pilotním řešením pro produkci zcela obnovitelného tepla, které zatím nemá v České republice obdoby, je solární termický systém o ploše kolektorů tři tisíce metrů čtverečních se sezonní akumulací v poli zemních sond. Doplněn je tepelným čerpadlem vzduch-voda o výkonu 300 kW provozovaným v kombinaci s fotovoltaikou o ploše tisíc metrů čtverečních.

K celému systému ještě patří kogenerační multipalivová jednotka na bázi palivového článku a vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které transformuje nízkoteplotní zdroje tepla projektu Synergys na teplotní hladinu soustavy centralizovaného zásobování teplem v Litoměřicích.

Hlavním cílem projektu, jehož předpokládané náklady dosahují 1,65 miliardy korun, je zajistit bezpečné bezemisní zdroje energie schopné v horizontu pěti až deseti let nahrazovat uhlí v systémech dálkového vytápění.

PŘEČTĚTE SI: Startup pokryje část britské elektrické spotřeby ze Sahary. Podmořský plán je dražší než atomová elektrárna

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články