Startup pokryje část britské elektrické spotřeby ze Sahary. Podmořský plán je dražší než atomová elektrárna
Projekt Xlinks má vyjít na 509 miliard korun. Ilustrační foto: Xlinks

Startup pokryje část britské elektrické spotřeby ze Sahary. Podmořský plán je dražší než atomová elektrárna

7. pro 2022 Ivan Horák 2 min

Má propojit dva kontinenty a zásobovat Velkou Británii solární energií. Nyní se však projekt startupu Xlinks na propojení Spojeného království s obrovskou větrnou a solární farmou na Sahaře v hodnotě 18 miliard liber, což je v přepočtu asi 509 miliard korun, zasekl. Podle Arab News má být jeho dokončení se zpoždění a mohou za to politické otřesy v Londýně. Ohrožen je tak předpokládaný termín spuštění, ke kterému mělo dojít v roce 2027. Nyní se mluví spíše o roku 2030.

Megalomanský projekt je unikátní v tom, že propojí dva kontinenty, protože obnovitelné zdroje energie byly zatím provozovány spíše v místech blízko spotřeby získané energie. Do Británie povede z Maroka 3800 kilometrů částečně podmořských kabelů, díky kterým bude zásobováno až sedm milionů britských domácností, což znamená osm procent energetické spotřeby v zemi. Zdroj poskytne až 10,5 gigawattu energie.

Výše investice do projektu podle osloveného analytika Jiřího Gavora převyšuje cenu jaderné elektrárny. „Na tak velkou vzdálenost je možné energii dopravovat pouze díky vysokému napětí ve stejnosměrném proudu. Z hlediska technické proveditelnosti projekt rozhodně není utopií,“ říká pro SJ News analytik společnosti ENA.

Násobky nejdelších vedení

Transkontinentální vedení bude podle Gavora představovat několikanásobek délky nejdelších tras, které jsou zatím ve světě v provozu. „Nedávno bylo dokončeno propojení Skandinávie s kontinentální Evropou a ze Skandinávie do Velké Británie. To jsou ale mnohem kratší vzdálenosti, než s jakými teď počítá Xlinks. Jde proto o bezprecedentní projekt,“ vysvětluje analytik.

Vedení bude směřovat od marockého pobřeží, následně podél Portugalska, severního Španělska a západní Francie, Velké Británie a napojí se do britské rozvodné sítě v anglickém hrabství Devon.

Projekt počítá kromě slunečního záření také s nočním větrem v poušti. Díky tomu bude možně zajistit z obnovitelných zdrojů dvacet hodin dodávek elektrické energie denně.

Část elektřiny bude možné také uchovávat v bateriovém úložišti s kapacitou dvacet gigawatthodin. Když v Británii klesne domácí výroba energie z lokálních obnovitelných zdrojů kvůli slabému větru a krátkým obdobím slunečního svitu, Xlinks využije výhody dlouhých hodin oslunění solárních panelů v Maroku. Větrné turbíny se tam zase mohou spolehnout na stabilní pasaty, které v africké zemi vanou.

„Nespornou výhodou projektu je, že je na Sahaře možné získávat z obnovitelných zdrojů vysoké výkony. Pokud investoři těmto plánům věří, musejí počítat s návratností v horizontu desetiletí,“ vysvětluje Gavor.

Bezpečnost a la Nord Stream 2

Až do 14. prosince probíhají v Devonu, kde se Xlinks napojí na britskou rozvodnou síť, veřejné konzultace, v rámci kterých bude moci veřejnost oznámit své připomínky k projektu. Veškerá elektrická vedení startupu ale na území Velké Británie povedou v podzemí. Xlinks uvedl, že dotčené pozemky uvede do původního stavu.

„Konzultace nám pomohou zajistit, abychom plně porozuměli tomu, jak i během výstavby zůstat dobrým sousedem místní komunity a životního prostředí. Prozkoumáme také všechny příležitosti, jak přispět k sociálnímu a ekonomickému rozvoji v Devonu,“ uvádí Nigel Williams, projektový ředitel ze společnost HVDC Transmission, která bude mít připojení startupu do rozvodné sítě na starosti.

Ve světle zkušeností s přerušením dálkového plynovou Nord Stream 2, je ale podle Gavora u Xlinks diskutabilní otázka bezpečnosti. „Není vyloučeno, že v případě nějakého konfliktu budou vedení náchylná k útokům,“ dodává analytik.

PŘEČTĚTE SI: Ze starých, nevýkonných solárních panelů vyrobí nové. Startupy se také zabývají ukládáním energie, v oboru jsou aktivní rovněž Češi






Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články