Štve vás valentýnský obsah na internetu? Vypněte si ho pomocí blockeru od STRV
Vyfiltrovaný Valentýn. Skryjte si všechna srdce, růže a diamanty, která před Valentýnem zaplavují reklamní kampaně a sociální sítě. Ilustrační foto: Unsplash

Štve vás valentýnský obsah na internetu? Vypněte si ho pomocí blockeru od STRV

3. úno 2023 Anna Jurečková 2 min

Získat kontrolu nad obsahem, který na nás každodenně chrlí svět internetu. To je vize projektu, jenž aktuálně realizuje společnost STRV pod značkou STRV Labs. Rozšířením prohlížeče chtějí posunout moderaci obsahu na takovou úroveň, že si uživatelé budou moci skrýt třeba fotky svých bývalých partnerů či spoilery k seriálu. Anebo reklamy týkající se svátku Valentýna.

Pro někoho svátek zamilovaných, pro jiné americký kýč nebo zdroj nepříjemných pocitů. Den svatého Valentýna se blíží a intenzita reklamních kampaní, článků a příspěvků na sociálních sítích zaměřených na téma lásky roste. Pokud patříte mezi ty, pro které je 14. únor dnem jako každý jiný, možná uvítáte novinku z dílny technologické firmy STRV. Český tým totiž přišel se zajímavou vychytávkou – rozšíření Valentine’s Day Blocker pro prohlížeč Chrome.

Valentýnský ad blocker nicméně nevznikl sám o sobě. Je prototyp mnohem komplexnějšího rozšíření prohlížeče, na němž STRV pracuje už rok a půl. Aplikace má pomocí modelu strojového učení spravovat obsah na internetu. Uživatelům umožní nastavit si filtr a pouštět k sobě jen takový obsah, o který sami stojí. A vyhnout se tak textu nebo grafice, které v nich vyvolávají úzkosti nebo spouštějí panické ataky.

„Na internetu je zdánlivě nekonečné množství obsahu a ne všechen chceme nutně vidět. Moc chytrých nástrojů ke správě obsahu, který na internetu konzumujeme, ale neexistuje. Můžete si skrýt reklamy v ad blockeru na základě IP adres – a zdaleka ne všechny nebo ztlumit slova na Twitteru,“ vysvětluje Kateřina Dousková, šéfka STRV Labs, značky, z jejíž dílny pochází také třeba seznamky pro LGBTQ+ komunitu pod samostatnou firmou Cosmic Latte vedenou CEO Milanem Kovačičem.

„Strojové učení toho ale nabízí daleko více. Rozhodli jsme se tento potenciál prozkoumat a dát běžným uživatelům do ruky jednoduchý, a přitom velice chytrý způsob, jak získat kontrolu nad obsahem na internetu,“ doplňuje.

Schovat růže, diamanty a romantické pobyty

Aby technologii vyzkoušel v ostrém provozu, rozhodl se tým STRV Labs zaměřit první veřejný prototyp pro začátek právě na valentýnské období. „Řekli jsme si, že to otestujeme na něčem, co nás samotné štve. A jako první nás před Valentýnem napadlo schovat všechny růže, diamanty, romantické pobyty a ostatní typicky valentýnské nabídky a reklamy,“ vysvětluje Dousková.

Konkrétní využití blockeru, který dokáže detekovat vybraný obsah v textu i obrázcích, by mohlo mít v budoucnu různé podoby. Uživatel by si mohl například skrýt fotografie bývalého partnera či partnerky nebo zmínky o seriálu, který ještě neviděl.  

„Zvláštní důraz přitom klademe na bezpečnost. Využíváme tzv. edge-computing, kdy veškerá analýza obsahu probíhá přímo v zařízení uživatele a nic se nikam neposílá. To výrazně přispívá k bezpečnosti, rychlosti a snížení spotřeby dat. A dokážeme vyfiltrovat reklamy lépe než ostatní ad blockery, protože neřešíme IP adresy inzerentů, ale přímo obsah reklamy,“ dodává Dousková.

PŘEČTĚTE SI: Svět randí díky aplikacím z Česka. Seznamku od STRV pro LGBTQ+ komunitu využívá přes deset milionů uživatelů

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články