Studenti z FIT ČVUT uspěli v mezinárodní soutěži. Aplikace mají potenciál zachraňovat životy
European Healthcare Hackathon spojuje programátory, studenty, podnikatele a odborníky ze zdravotnictví a průmyslu. Foto: hackhealth.eu

Studenti z FIT ČVUT uspěli v mezinárodní soutěži. Aplikace mají potenciál zachraňovat životy

3. bře 2023 Pavla Skřivánková 3 min

Studenti z FIT ČVUT se svými týmovými kolegy navrhli unikátní aplikace na záchranu životů v rámci mezinárodní soutěže European Healthcare Hackathon (EHH), kterou pořádal IKEM. První aplikace umožňuje individuální detekování abnormalit EKG u každého pacienta, druhá aplikace zajištění co nejrychlejší první pomoci.

European Healthcare Hackathonu (EHH) je mezinárodní hackathon, který řeší některé z nejnaléhavějších výzev současného zdravotnictví. Na EHH se přihlásilo přes 700 uchazečů z 24 zemí a pouze 200 z nich bylo pozváno na hackathon, kde se soutěžilo v sedmi výzvách. Studenti Fakulty informačních technologií ČVUT se svými týmy obsadili přední místa ve dvou z nich.

První výzva se týkala nových nápadů a technologií pro diabetologii, druhá identifikace vhodných pacientů na základě různých parametrů z informačního systému IKEM, třetí analýzy dat jako zachránce života a čtvrtá si kladla za cíl přijít s aplikací pro zajištění co nejrychlejší první pomoci.

Pátá výzva se zabývala aplikacemi pro kontinuální monitorování glykémie na jednotkách intenzivní péče a šestá identifikací pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Sedmou výzvu, Inovujte s FHIR, bylo možné kombinovat s dalšími výzvami. FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) je standard vzájemné součinnosti, který má umožnit výměnu zdravotnických dat mezi různými systémy zdravotní péče.

Monitorování pacientů s umělou srdeční chlopní chytrými hodinkami Apple

Třetí výzvu (analýza dat jako záchrana života) si vybral, a také v ní zvítězil, Michal Šolc, student FIT ČVUT, který kromě studia pracuje pro firmu DataSentics zabývající se strojovým učením. Do soutěže se přihlásil spolu s kolegy z týmu SenticsBrain Jiřím Stodůlkou a Matějem Čermákem.

Tým se zaměřil na detekci anomálií v EKG měřeném z chytrých hodinek Apple. Hlavní přidaná hodnota celého řešení je v jeho personalizaci. Pacienti, kteří mají jakýkoliv srdeční problém, mají hodnoty EKG odlišné od zbytku populace a tradiční algoritmy na detekci anomálií selhávají. I to, co je pro takového pacienta norma, je detekováno jako abnormalita.

Model vítězného týmu SenticsBrain se tomu umí přizpůsobit a dívá se na každého pacienta individuálně. Výsledkem je, že navržený algoritmus detekuje abnormality v měření EKG u každého pacienta individuálně a lékaři posílá pouze skutečné abnormality. Vítězné řešení týmu SenticsBrain má potenciál monitorovat pacienty, kteří dostanou umělou srdeční chlopeň, právě prostřednictvím chytrých hodinek Apple.

Tuto kategorii vyhlašoval partner EHH, Edward Lifesciences, celosvětový lídr ve výrobě umělých srdečních chlopní a hemodynamickém monitorování. Firma ocenila SenticsBrain i grantem na následný budoucí vývoj. S vítězným řešením týmu by nebylo třeba nasazení drahých přístrojů, které nejsou dostupné pro všechny, a bylo by možné monitorování nepoměrně většího množství pacientů.

Spolupráce záchranářů a běžců

Čtvrtou výzvu (aplikace pro zajištění co nejrychlejší první pomoci) si zvolil student FIT ČVUT Ľuboš Repka. I on kloubí studium s prací a do soutěže vstupoval se svými kolegy z med-tech startupu Mild Blue Tomášem Pavlínem a Janem Skálou. O Mild Blue a jejich aktivitách jsme více psali v článku zde.

PŘEČTĚTE SI: Od podprsenek k záchraně životů. Zakladatel Mild Blue pracuje s daty a umělou inteligencí, ale byznys řídí vlastním rozumem

S návrhem své aplikace získali v bonusové výzvě společnosti InterSystems druhé místo. Tým získal na EHH i celkové třetí místo. Aplikace sdružuje registrované první pomocníky, kteří se zavázali pomáhat. Jedinečnost řešení spočívá v zapojení záchranářů vyškolených kurzem první pomoci a výcvikem resuscitace na straně jedné a na straně druhé zapojením lidí bez výcviku „běžců“, kteří mají za úkol vyzvednout na nejbližším výdejním místě automatický externí defibrilátor (AED) a doručit ho na místo nehody kolegovi záchranáři.

Včasné použití AED může výrazně zvýšit šanci pacienta na přežití. V aplikaci je označeno přes 3500 míst pro vyzvednutí AED. Vyjma toho vyhodnocuje situaci a inteligentně přiděluje úkoly záchranářům a běžcům na základě jejich zkušeností a vzdálenosti od pacienta a AED. Aplikace nezapomíná ani na zajištění vrácení AED po ukončení mise na výdejní místo.

Během 48 hodin v rámci EHH se týmu Mild Blue podařilo vytvořit aplikaci pro iOS a Android s dostatečným množstvím funkcí, aby ji mohli používat první uživatelé, kteří pak poskytnou zpětnou vazbu pro budoucí vývoj.

Tým Mild Blue dále pokračuje v rozvoji aplikace, komunikuje s vývojáři aplikace Záchranka, lékaři a záchranáři a zjišťuje, jaké jsou legislativní podmínky pro aplikaci tohoto typu v Česku, aby mohla co nejdříve plně fungovat a pomáhat zachraňovat životy.

PŘEČTĚTE SI: Virtuální jipka či analýza DNA. Inkubátor Caelestinus má za sebou první běh, představil 14 zdravotnických inovací

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články