Virtuální jipka či analýza DNA. Inkubátor Caelestinus má za sebou první běh, představil 14 zdravotnických inovací
Tomáš Studeník, zakladatel Caelestinu, a Martin Zubek. Foto: Caelestinus

Virtuální jipka či analýza DNA. Inkubátor Caelestinus má za sebou první běh, představil 14 zdravotnických inovací

28. pro 2022 Anna Jurečková 2 min

Virtuální jipka, detektor pádu využívající umělou inteligenci nebo aplikace na komunikaci se zdravotnickým personálem. Mezinárodní inkubátor zaměřující se na podporu technologických inovací ve zdravotnictví Caelestinus, který zahájil činnost letos v březnu, představil vítězné projekty.

První ročník healthtech inkubátoru Caelestinus je u konce. Představil 14 projektů, které prošly devítiměsíčním programem a mají tak větší šanci dostat se k pacientům a zdravotníkům. Mezinárodní startupový inkubátor založil letos v březnu Tomáš Studeník, aby začínajícím firmám usnadnil cestu do přísně regulované oblasti zdravotnictví. Účastníkům se dostalo mentoringu při stavbě nových služeb a produktů pro zdravotní péči, od samotného nápadu po validovaný prototyp, který je testován ​v ostrém zdravotnickém provozu.

„Projekty často začaly jako nápad talentovaného týmu na hackathonu. Mrzelo mě, že ‚blýsknutím se‘ na víkendové akci by řada projektů skončila. Na trh by se jejich nedotažený, neověřený a necertifikovaný produkt neměl nikdy šanci dostat. Proto jsme spolu s lékaři v IKEMu a IT experty z InterSystems dali dohromady program, který by nadějné nápady dotáhl do stavu ‚zainvestovatelného‘ projektu a pomohl jim dostat se do nemocnic a k pacientům,“ říká Tomáš Studeník. Program probíhá hybridní formou a už nyní je možné registrovat se do dalšího běhu, který začíná opět v březnu příštího roku.

Jaké projekty z Česka uspěly?

Mezi inkubovanými projekty je celkem devět českých. Přístroj Urogram společnosti HTG Medical, který automaticky měří objem vylučované moči nemocničních pacientů. Českobudějovický startup Virtual Lab a jeho virtuální jipka VR ICU neboli virtuální tréninkové pracoviště pro zácvik zdravotnického personálu. Anebo ViGA startupu VisionCraft, produkt, jenž pomocí inteligentní senzorické technologie spojené s umělou inteligencí dokáže detekovat pád a v případě nutnosti přivolat pomoc.

Dále pak přístroj detekující patologie nemocí na snímcích sítnice oka pomocí umělé inteligence Viderai, mobilní aplikace na spravování léků a komunikaci se zdravotnickým personálem Medfox, platforma pro analýzu DNA FloxGen, přístroj Malia od firmy Nanteo vyhodnocující nemoci z malého vzorku krve, digitální učebnice využívající matematické modely a simulace lidské fyziologie Creative Physiome nebo aplikace HealthWarden od startupu Mild Blue, která pomáhá lékařům propustit pacienty domů dříve a zůstat s nimi v kontaktu na dálku.

PŘEČTĚTE SI: Cesta inovativních projektů do zdravotnictví je dlouhá a složitá. Usnadnit ji chce startupový inkubátor Caelestinus

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články