Startup Dustee vyvíjející senzory vzduchu byl slibně rozjetý, koronavirus ho však téměř potopil. Spasit jej teď má nový produkt

Startup Dustee vyvíjející senzory vzduchu byl slibně rozjetý, koronavirus ho však téměř potopil. Spasit jej teď má nový produkt

13. čvc 2020 Zuzana Keményová 6 min

Byl to od začátku dobře našlápnutý projekt: drobné krabičky s pěkným designem, které sbírají data o kvalitě vzduchu, dokáží najít zdroj znečištění a předpoví, kdy bude vzduch na dýchání příznivý a kdy nikoliv. Startupu se dařilo, navázal zajímavé spolupráce a získal místo ve zvučném akcelerátoru. Původně unikátnímu produktu Dustee ale během let přibyla na trhu konkurence, která startup přiškrtila. Poslední ránu mu zasadila koronavirová krize, jež odradila investora. Tvůrce Dustee zůstal ve startupu sám, přesto ale firmu nepoložil. Připravuje nový produkt, také v oblasti kvality ovzduší, který je právě v patentovém řízení. Věří, že s ním na trhu uspěje.

Nikola Carić se přestěhoval do Ostravy. Jednoho dne se podíval z okna a viděl, jak hoří nebe. Nakonec zjistil, že to jen hořel přebytek plynu a že je to v Ostravě běžné. Poprvé v životě ale vzduch nejen cítil, nýbrž také viděl. Zážitek byl pro něj tak silný, že si řekl, že je potřeba s tím něco udělat. V hlavě se mu zrodil nápad na vytvoření osobního měřáku čistoty ovzduší, který pojmenoval Dustee. Měřák okamžitě, teď a tady sbírá a vyhodnocuje data z ovzduší a pomocí umělé inteligence předpovídá možné environmentální problémy. Jednoduše dá upozornění ve chvíli, kdy je znečištění příliš vysoké a pro člověka nebezpečné, a predikuje, jak se může kvalita ovzduší vyvinout i v dalších hodinách či dnech.

Malou nenápadnou krabičku o velikosti peněženky lidé mohou mít doma, může být ale umístěna například na úřadě, ve školce nebo v ulicích města. Dokáže sbírat a vyhodnocovat data o ovzduší až ze sedmi senzorů najednou a určit zdroj znečištění.

Zařízení a senzory Dustee mají různé velikosti. Využít se dají uvnitř budov i v exteriéru. (Foto: archiv Dustee).

Do akcelerátoru se dostal, i když popletl prezentaci nápadu

„Dustee původně byla jen myšlenka, ale neměla pevné obrysy. Když jsem jel v tramvaji a viděl letáčky soutěže Green Light, říkal jsem si, že se zkusím přihlásit. Nenašel jsem k tomu ale odvahu a termín přihlášek jsem propásl,“ vzpomíná Carić. Green Light je přitom už roky zavedený startupový akcelerátor, který organizuje Centrum podpory inovací Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a má za sebou více než osmdesátku zafinancovaných startupů.

„O své myšlence jsem se bavil s různými lidmi a neustále svůj nápad vylepšoval a rozšiřoval. Jednoho dne mi do e-mailu přistála pozvánka na úvodní prezentaci před mentory Janem Adamem Plačkem a Janem Jůzlem z akcelerátoru Green Light. Že prý o mně slyšeli a chtěli by si můj nápad vyslechnout,“ pokračuje Carić. Když se s nimi sešel a oni na něj měli jen dvacet minut, začal jim omylem vykládat o svém jiném nápadu - o inovativní elektrické motorce. „Nechápavě se na sebe podívali, až se nakonec jeden z nich odhodlal mě zastavit a připomenout mi můj nápad o osobním měřáku kvality ovzduší,“ směje se Carić, který byl před Dustee manažerem a také ředitelem neziskové organizace.

Nikola Carić na konferenci ukazuje výstupy z měření pomocí zařízení Dustee. (Foto: Archiv Dustee).

Dustee vzniklo postupně při akceleraci v Green Lightu, kam startup nakonec vybrali. Carić s dalšími dvěma spoluzakladateli nápad natolik vypilovali a nadchli tolik lidí, že kromě hlavní ceny 250 tisíc korun získal i cenu publika a odborné poroty. Pak s tím nápadem vyhráli ještě několik soutěží a mezitím v březnu 2018 oficiálně založili společnost Dustee Technologies. Kromě úspěchu v akcelerátoru Green Light se Dustee dostalo i do TOP 30 nejlepších startupů v soutěži Nápad roku 2019.

Dustee hlídalo vzduch ve školkách

Velký úspěch měl například projekt Dustee Čistá školka. Zapojilo se do něj dvacet školek v Ostravě a okolí. „Dlouhodobě jsme měřili kvalitu ovzduší v okolí školek, kde děti tráví nejvíce času. A naměřené výsledky mě šokovaly. Ukázalo se, že v blízkosti velkých provozů, jako je například ocelárna Liberty Ostrava, děti v Mateřské školce Vratimov v přepočtu vykouřily 3,6 cigarety,“ kroutí hlavou Carić. Právě proto se spojili se společností Philips a nejvíce postiženým školkám darovali čističky vzduchu. „Mám v plánu v tomto projektu i nadále pokračovat a chci se zaměřit na školky v celé republice. Mým cílem je, aby se o problému s prachovými částicemi PM 2,5 a menšími začalo mluvit. Aby lidé věděli, co dýchají, a aby si příčiny a následky dali do souvislostí,“ plánuje Carić.

Nikola Carić předvádí zařízení vedení obce. (Foto: Archiv Dustee.)

Krabičky Dustee ale neměly vždy jen samé úspěchy. Carić se například snažil nabídnout produkt městům, aby Dustee využila v monitoringu svého ovzduší. Jenže tahle snaha zkrachovala a nápad se v obcích nechytl. „Každé město se snaží být unikátní, technologické, smart a bojovat se suchem anebo s povodněmi. Jenže když se člověk dostane blíž a podívá se pod pokličku, tak se možná mezi úředníky a politiky najde jeden nebo dva, kteří chtějí něco i udělat, ne jen dělat, říká Carić.

Problém ukazuje na konkrétním příkladu: Komunikoval s náměstkem pro smart city v jednom krajském městě. Náměstek měl velký zájem o to, aby se měřila kvalita ovzduší právě v tomto městě. Jejich poslední chytrý projekt byla lavička se solárními panely, která nabije i telefon, v horku se na ní nedá sedět a stála ve výběrovém řízení dva a půl milionu. „Nakonec ale ten náměstek zjistil, že než se v procesu schvalování něco schválí, je jednodušší nic nedělat a peníze místo na senzory dát na další lavičku nebo koše připojené na internet. Takže z projektu sešlo,“ krčí rameny Carić. A když už někde umístili jejich senzory, výsledky až na výjimky nebyly veřejné. „A to z toho důvodu, co kdyby se naměřilo něco, co města nechtějí? Co by pak úředníci dělali? Takže dle jejich optiky je lepší nedělat nic,“ všímá si Carić a dodává, že světlé výjimky a více uvědomělá města naštěstí existují.

Investor se kvůli krizi stáhl

Největší ránou pro Dustee ale byla koronavirová krize na začátku letošního roku. Podle Carićových slov před krizí mělo Dustee velmi slušně našlápnuto na úspěch. Když se ale dozvěděl, že jeho dva společníci již nějakou dobu plánují odchod z firmy, byla to pro něj rána a myslel, že bez nich se firma položí.

„Byl jsem úplně na dně. Nakonec se ale objevil strategický partner, s nímž jsem jednal a který chtěl výrazně pomoci urychlit expanzi Dustee. Pak ale přišel koronavirus a sešlo z toho,“ uzavírá Carić. Partner se totiž soustředil více na své projekty a na to, aby sám krizi ustál. Takže Dustee je nyní spící projekt a Carić je jeho většinovým vlastníkem. Živí se ovšem jinými aktivitami.

Projekt Dustee ve spolupráci se společností Philips ve školce v Ostravě. (Foto: Archiv Dustee).

Dalším problémem tohoto startupu je i to, že v době, kdy Dustee vzniklo, bylo unikátní a v tomto oboru neexistovala velká konkurence. Teď to již nic unikátního není. Firem, které vyrábějí chytré senzory vzduchu, ale i teploty nebo hluku, je celá řada. Jednou z nich je například nadnárodní Netatmo, které prodává i v Česku.

Carić ale přesto firmu nepoložil. Několikrát kompletně předělal byznys plán a v současné době dobíhají staré projekty. „Chystám se uvést úplně nový produkt, se kterým mám ambice uspět nejen v Česku,“ plánuje Carić. Projekt, který nyní čeká na schválení patentu, bude i nadále zaměřený na kvalitu ovzduší. Konkrétnější podrobnosti o novém produktu Dustee ale kvůli konkurenci ještě uvést nechce.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články