Český startup MEDDI hub dodá své telemedicínské řešení MEDDI peruánskému námořnictvu a implementuje jej do procesu lékařské péče na říčních plovoucích nemocnicích
Zdroj: MEDDI hub

Český startup MEDDI hub dodá své telemedicínské řešení MEDDI peruánskému námořnictvu a implementuje jej do procesu lékařské péče na říčních plovoucích nemocnicích

24. čvn 2022 Petr Blažek 2 min

MEDDI je řešení vyvíjené společností MEDDI hub s cílem je umožnit efektivní vzdálenou komunikaci mezi pacienty a lékař. Toto řešení se v Česku začíná prosazovat v lékařských zařízeních (např. Masarykův onkologický ústav) i ve firmách (např. Veolia nebo VISA). MEDDI také expanduje na Slovensko a do dalších zemí střední a východní Evropy, a také do Latinské Ameriky. Tam kromě spolupráce s místními nemocnicemi a univerzitami rozjíždí pilotní projekt MEDDI Diabetes zaměřený na začlenění telemedicíny do průběžné péče o pacienty s tímto onemocněním. Za tento projekt získala společnost nedávno mezinárodní ocenění Společnosti pro výzkum, zdraví, rozvoj podnikání a technologie (SIISDET).

V rámci společného projektu s peruánskou armádou je řešení MEDDI implementováno do lékařské péče na vojenských námořních plavidlech. Pilotní projekt proběhne na lodi PISCO s posádkou celkem 557 mužů, ale aplikaci MEDDI budou moci využívat i jejich rodinní příslušníci. Následně je v plánu rozšíření spolupráce rozšířit i na ostatní vojenská plavidla, kterých má Peru celkem 50 a celkově na nich slouží přibližně 30 tisíc vojáků a civilistů. Hlavním benefitem zavedení MEDDI app do lékařské péče na vojenských plavidlech bude digitální evidence námořníků a jejich lékařských záznamů a možnost nepřetržité a bezpečné komunikace s lékaři specialisty v mateřské vojenské nemocnici na pevnině. Peruánská armáda předpokládá, že implementací telemedicíny do zdravotní péče o námořníky dojde také ke snížení výdajů na zdravotnictví v armádě, např. snížením počtů evakuací pacientů z lodě na pevninu helikoptérou.

„Do budoucna chceme naše řešení nabídnout válečným flotilám v Kolumbii, Ekvádoru, Argentině, Chile a Dominikánské republice,“ uvádí Jiří Pecina, zakladatel a ředitel společnosti MEDDI hub.

Dalším projektem MEDDI hub v Peru je implementace MEDDI app pro říční plovoucí nemocnici, které se starají o pacienty ve vzdálených a nedostupných lokalitách ve vnitrozemí na řece Amazonce a Ucayal a ošetří ročně přes 100 tisíc pacientů. Aplikace umožní bezpečnou komunikaci prostřednictvím videohovoru mezi lékařem na palubě s lékaři specialisty v nemocnici na pevnině. Jedním z cílů je snížení úmrtnosti těhotných žen, která je v těchto odlehlých oblastech z důvodu nedostatku péče vysoká.

Za startupem MEDDI hub stojí zakladatel Jiří Pecina, který do projektu nainvestoval řádově stovky milionů korun.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články