Fenomén NFT: jak zbohatnout na digitálním umění, ve kterém se točí desítky milionů dolarů?

Fenomén NFT: jak zbohatnout na digitálním umění, ve kterém se točí desítky milionů dolarů?

14. zář 2021 Patrik Borýsek 11 min

Světem investic i kryptoměn letos hýbou takzvaná NFT či nifties. Umožnily renesanci obchodu s uměním a poskytly další využití technologii blockchainu. Točí se v nich desítky milionů dolarů. Nahlédněte s námi do prostředí CryptoPunks, znuděných opic a českých stop v tomto netradičním světě.

Zkratka NFT v angličtině znamená “non-fungible token”, v překladu nezaměnitelný token. Jde o důkaz značící unikátnost vlastnictví. Dané umělecké dílo, ať už 3D model, animovaný obrázek, video, twitterový příspěvek či cokoliv jiného tak vlastní právě jeden konkrétní majitel, což je zapsáno v blockchainu - digitální databázi, kterou bychom mohli připodobnit k účetní knize. Kopií digitálních děl může na internetu běhat spousta. Vlastník originálu je však právě jeden, což lze doložit pomocí daného jedinečného tokenu.

Inovativnost konceptu spočívá také v tom, že autor díla může dostávat podíl při každém dalším prodeji, což mu poskytne de facto budoucí příjmy, a to tím vyšší, čím dráž se dílo následně bude přeprodávat. Většinou se platí nikoliv v bitcoinu, nýbrž v kryptoměně Ethereum. Právě ta i díky oblibě takzvaných DeFi projektů (decentralizované finance) od loňského jara vystřelila na hodnotě zhruba dvacetinásobně, z 200 na více než 4000 dolarů za minci. Vcelku slušné zhodnocení.

Milion sem, milion tam

Točí se tu pořádné balíky peněz. NFTs prodávají kromě grafiků i zpěváci jako třeba Katy Perry či Jay-Z, herci jako Ashton Kutcher a Mila Kunis, také však například zakladatel internetu Tim Bernes-Lee. Ten prodal původní zdrojový kód sítě internet za pět milionů dolarů. Historicky první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho se coby NFT prodal za 2,5 milionu dolarů. Zdá se vám to hodně? Album umělce 3LAU se prodalo za 11,7 milionu dolarů.

Na vlnu NFT naskočily také etablované korporace. Platební společnost Visa v srpnu koupila NFT s označením #7610 ze série CryptoPunks za 49,5 etherea, což v době nákupu činilo 150 tisíc dolarů. Dřívější majitel díla za něj původně zaplatil 21,75 etherea, tedy ani ne polovinu toho, co Visa. Právě spekulativní charakter je u NFTs dosti silný. Nákup děl se spekulací na budoucí růst ceny a realizaci zisku při následném přeprodeji přinesl již celé řadě lidí pohádkové výnosy.

Cryptopunks (pár jich je na snímku v úvodu tohoto článku) je série deseti tisíc digitálních postav vytvořených americkým studiem Larva Labs před čtyřmi lety. Jejich ceny v následných přeprodejích rostou do velmi zajímavých výšin. Tehdy se prodávaly za desetiny etheru, letos se vyšplhaly až k tisícům etherů, tedy řádově milionům dolarů. Investoval do nich i český youtuber a milovník Apple produktů Petr Mára.

Jak si nějaké NFT pořídit? Jednou z možných cest je sledovat weby a sociální sítě oblíbených umělců. Ti publikují informace o nových dílech a kolekcích. Další možností jsou renomované dražební domy. Aukční síní Christie’s prošlo již několik dražeb NFTs. V březnu bylo prodáno dílo umělce Beepla za 69 milionů dolarů. Ano, čtete správně. Pakliže se chcete pokochat, jmenuje se Everydays – The First 5000 Days. Od května 2007 dával každý den ven jedno své digitální dílo, jejichž sbírka je obsažena právě v Everydays. Jde o historicky nejdražší NFT dílo (na obrázku níže).

Hezké, že? Obrázky si můžete rozkliknout přímo na webu autora. Teď půjdeme za opicemi. Bored Ape Yacht Club, tak se jmenuje NFT kolekce počítačem generovaných ilustrací opic. Ta se na aukčním portálu Sotheby’s prodala za 24,4 milionů dolarů. NFTs je možno koupit také například na webu OpenSea, který funguje jako online tržiště. Prodávají se tam kromě fotografií, grafik a animací také obálky časopisů či známé kolekce jako již zmínění CryptoPunks či Bored Ape Yacht Club.


Objevují se však i padělky. Britský streetartový umělec Banksy se již stal předmětem podvodníků. Údajné jeho dílo se prodalo za více než 300 tisíc dolarů. Šlo však o podvrh, skutečný Banksy s tím neměl nic společného. Kupec se však naštěstí svých peněz domohl zpět. Takové štěstí však mnoho jiných nemá. Když už jsme u Banksyho, zmiňme pro zajímavost jeho dílo Morons. To se prodalo za 100 tisíc dolarů, aby bylo kupci vzápětí spáleno a jeho digitální (a tedy jediná přetrvávající) verze byla následně prodána za zhruba čtyřikrát tolik. 

České stopy

Podle analýzy Google Trends bylo od počátku roku nejvíce vyhledávání spojení “jak koupit NFT” v Singapuru a Austrálii, ani tuzemští kupci i tvůrci však nejsou pozadu. Jaké jsou české stopy v končinách NFT? Původem český umělec Ondřej Zunka žije v Londýně, v minulosti pracoval na projektech pro značky Nike, Puma, Burberry či Prada. Vedle toho se věnoval také svému Instagramu, kde jej sleduje přes 130 tisíc lidí. Jím vytvořená vizualizace psa, jehož venčí dron, se coby NFT prodala za 35 tisíc dolarů. Člověk sedící v bouři se pak prodal za 48 tisíc dolarů. 

"Je to o tom vzít krypto mainstream. Najednou o tom všichni ví, píše se o tom, a abys na tom trhu mohl participovat, tak se to musíš naučit používat. Je to takový trojský kůň skrze digitální umění, jak dostat krypto do mainstreamu. Podle mě to udělali kryptomiliardáři - tím, že to takhle zpopularizovali, píše se o tom všude. A to má důsledek, že krypto je na trajektorii k ATH,odpověděl Ondřej Zunka na dotaz StartupJobs Newsroom, jak fenomén NFT vnímá. A jak to s NFTs dopadne? "NFTs tady pak už zůstanou, protože jimi můžete autorizovat, použít je na práva k filmům. Vstupenky do restaurace, kina a podobně," říká umělec.

Jde podle něj o do jisté míry i statusovou věc. Když člověk vlastní postavičku z Cryptopunks nebo Bored Ape, tak ho to podle Zunky najednou zařazuje do určité sociální skupiny. Umožňuje to ukazovat status v digitální podobě. Zunka dělal 3D digitální umění už zhruba osm let předtím, než NFT vzniklo. Na vlnu NFT tak naskočil přirozeně. "Už jsem měl nějakou popularitu a status ve světě digitálního umění," vysvětluje. Zájemcům o tuto oblast doporučuje hlavně začít. Kdekoliv.

Filip Hodas je další český umělec, jenž uspěl ve světě NFT. Příklad jeho tvorby je vidět níže. StartupJobs Newsroom mu položil několik otázek: 

Co ti pomohlo ve světě NFT prorazit?

Myslím, že to byla kombinace více faktorů. Rozhodně to, že jsem celou kariéru kladl velký důraz na osobní tvorbu a sociální sítě, pak také aktivita na Twitteru a rád bych věřil, že i kvalita samotné práce. Myslím, že i mé předchozí zkušenosti s kryptoměnami hrály roli. A pak také mnoho drobných 'right place, right time' drobností a značná dávka štěstí po cestě.

Kdo jsou typově kupci?

To je velice těžká otázka na zodpovězení v NFT světě, jelikož mnoho lidí je buď naprosto či částečně anonymních. Obecně to jsou cizinci, velká část USA/Kanada, mnoho z nich má historii v kryptoměnách. Z chatu s kupci jsem také vysledoval, že mnoho z nich má či mělo kariéru ve finančním sektoru, pak také dost lidí z IT a několik sběratelů umění, kteří experimentovali s jeho digitální formou.

Jaké v NFT vnímáš trendy aktuálně a kam se to celé podle tebe vyvine do budoucna?

Posledních pár měsíců NFT prostor ovládly takzvané 'pfp' (profile picture) projekty a generative art. Myslím ale, že trh už je poměrně přesaturovaný a ta lokální bublina zase splaskne a přežijí jen ty nejkvalitnější projekty.

Co se týče vývoje do budoucna, tak dle mě největší boom a i adopce NFTs bude v gamingu. Například NFTs na předměty ve hrách. Dále pak vidím velký potenciál v takzvaném P2E modelů pro hry (play-2-earn; hráči ve hře jsou odměňováni kryptoměnami a za ně pak obchodují s předměty či charaktery nebo je mohou prodat na burzách). Například Axies Infinity a Gala Games, které takto fungují, zaznamenaly poměrně značný růst.

Čím se jinak živíš a kdo jsou standardně tví klienti?

Poslední rok se živím téměř výhradně NFTs, ale předtím jsem dlouhé roky dělal advertising pro zahraniční firmy či agentury. Klienty jsem měl napříč celým spektrem a dodával jsem vše od dílčích prací na větších projektech, přes statické vizuály až po animace. Pracoval jsem například na kampaních pro Adidas, Adobe, Coca-Cola, BBC, Samsung a mnoho dalších.

Co bys doporučil mladým umělcům, kteří by rádi ve světě NFT také rádi prorazili?

Makat na osobní tvorbě - experimentovat s různými koncepty, posouvat se technicky i stylově, budovat brand na sociálních sítích. Pak také rozhodně proniknout do krypto a NFT komunity na Twitteru a Discordu - bez toho to bohužel nejde. Další důležitá věc je autentičnost a být sám sebou, tady nějaká strojeně a profesionální copy či korporátní online prezentace nepomůže.

Holky z Dejvic

Fenomén NFT zaujal také mladé designérky ze studia Ofform3D, které z pražských Dejvic vytváří digitální modely oblečení. "Do světa NFTs jsme se dostaly úplnou náhodou, kdy nás jeden z našich aktuálních klientů oslovil s nabídkou vytvořit 3D objekt, který se bude následně dražit v kryptoměně," říká šéfka studia Barbora Hašková

Ačkoli NFTs jsou fenoménem v oblasti, ve které podnikají, zhola nic o tom nevěděly. Proto se zprvu na nabídku zisku z dražby vyplacenou v kryptoměně koukaly velmi skepticky. "Zvědavost nám však nedala spát a tak jsme na nabídku kývly. A udělaly jsme dobře. S klientem doposud pracujeme a průběžně vytváříme další 3D objekty pro jeho NFT online platformu," dodává.

Studiu přibývají další klienti, kteří mají o NFTs zájem. Autorkám většinou připadá 30 procent z finální ceny, za kterou se objekt vydraží. Například z jedné dražby jim připadlo 20 000 Kč za 3D model čepice Mishka. Do budoucna by se designérky rády přesunuly z vytváření 3D modelů pro jiné klienty a začaly prodávat autorská NFTs pod vlastní značkou. Do měsíce by pak rády vydaly první kolekci NFTs. 

NFTs tak mohou být investicí, spekulací, zábavou i kuriozitou. Ačkoliv kritici poukazují na nedostatečnou smysluplnost, přemrštěné valuace a charakter bubliny, svět NFT, ve kterém se točí miliony zkrátka vyvolává zájem.

TOP 6 nejdražších NFT

1 Everydays: The First 5000 Days: 69,3 milionů dolarů

2 CryptoPunk #7523: 11,8 milionů dolarů

3 CryptoPunk #7804: 7,56 milionů dolarů

4 CryptoPunk #3100: 7,51 milionů dolarů

5 CROSSROAD: 6,66 milionů dolarů

6 Ocean Front: 6 milionů dolarů

Patrik Borýsek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články