Z Písku do Silicon Valley a zpět do Prahy. Skotnický rozjel další velký projekt

Z Písku do Silicon Valley a zpět do Prahy. Skotnický rozjel další velký projekt

23. čvn 2022 Redakce 2 min

Před lety prodal svoji firmu TCP Cloud za téměř miliardu americkému gigantu Mirantis, nyní Adam Skotnický opět úspěšně rozjel další startup. Itera Technologies, jež se zaměřuje na cloudové služby, obdržela v seed fázi desítky milionů korun.

„Ze zkušeností z minulosti víme, že největším problémem ve firmách nejsou technologie jako takové, ale absence lidí, kteří by je uměli ovládat. Proto jsem přišel s naším nástrojem Taikun, který je jednoduchý na obsluhu a je jedno, jestli ve firmě sedí jeden člověk nebo jich je tisíc. Díky našemu nástroji dokáže zákazník každý cloud využívat naplno a navíc k jeho správě nepotřebuje zaměstnávat tým lidí,” přibližuje zakladatel Adam Skotnický fungování Itery s tím, že jeho ambice nejsou malé, jeho cílem je udělat z firmy globální nástroj.

Finanční prostředky českému podnikateli poslaly investiční fond Nation 1, Impulse Ventures a Gi21. Přesné znění investice nechce ani jedna strana komentovat, nicméně platí, že prostředky jsou určené na další rozvoj Itery a obzvlášť pak na expanzi do zahraničí. Zacílit hodlá na evropský i zámořský trh.

„Itera má ideální profil pro venture kapitálového investora a již v seed fázi mezi českými startupy naprosto vyniká. Například tím, že společnost vede zkušený zakladatel, který ji od počátku buduje jako firmu s velkou vizí, světovými ambicemi a mezinárodním týmem,“ vysvětluje na tuzemské poměry takto vysokou investici v seed fázi Petra Gordan, investiční manažerka ve venture kapitálovém fondu Nation 1.

Multicloudové řešení se těší velké oblibě a neustále roste. Meziročně o 30 procent a do roku 2030 by měl trh dosáhnout hodnoty 55 miliard dolarů. Doslova platí, že se jedná o budoucí technologický trend.

„Věřím, že Itera bude ztělesňovat další mezinárodní úspěch české firmy a českých zakladatelů. Přesvědčil mě o tom především Adam Skotnický a jeho tým, který má za sebou již jeden úspěšný exit. Adam má kromě skvělého produktu i velké zkušenosti s vedením technologických projektů a také neskutečný pracovní náboj,“ dodává jeden z investorů Ondřej Tomek z Impulse Ventures.

Skotnický se díky dalšímu velkému zásahu na trhu stává jedním z nejúspěšnějších českých startupistů. Společnost TCP Cloud, kterou založil v roce 2013 v Písku a rovněž se věnovala cloudovým službám, v roce 2016 prodal americkému Mirantisu za zhruba miliardu korun.

Nyní má být dalším „big dealem“ pražská Itera. Původně tříčlenný tým se během tří let rozrostl na 22 lidí, z nichž přibližně polovina je z Česka a druhá polovina pracuje výhradně na dálku z celého světa. Mezi nejvýznamnější klienty patří nadnárodní společnosti z oblasti telekomunikací nebo bankovnictví.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články