Teambuildingy v režii startupů. Vyrazte do přírody, truhlářské dílny nebo psího útulku
Freepik

Teambuildingy v režii startupů. Vyrazte do přírody, truhlářské dílny nebo psího útulku

20. čvn 2022 Anna Jurečková 5 min

Dobré vztahy v práci jsou k nezaplacení. Pravidelné potkávání v kanceláři už ale není taková samozřejmost jako před pár lety, a tak často chybí prostor pro jejich utužování. Některé firmy navíc budují své týmy tzv. remote-first, tedy zcela bez nutnosti fyzicky navštěvovat kancelář. O to větší důraz kladou na společné akce, ať už v podobě klasických aktivit, jako je lasergame či paintball, dobrovolných brigád nebo několikadenních výjezdů.  

Řada lidí viděla svoje kolegy za poslední dva roky častěji skrze obrazovky počítačů než naživo. Nejen pandemie však ovlivnila trend práce na dálku. Startupy čím dál více škálují své produkty do zahraničí, a tak i týmy mnohdy sedí v různých městech nebo státech. Setkávání na společných akcích je tak možná důležitější než kdy dřív. Jak přistupují k plánování teambuildingů Deepnote, Foxentry, Cleevio a StartupJobs?

„Před pandemií jsme pořádali zhruba jednou ročně klasické výjezdní teambuildingy s aktivitami jako motokáry, voda nebo paintball, ale to se teď mění. Náš tým se během 12 měsíců zvětšil z 30 lidí na 120 a při takovém množství a tempu růstu je mnohem efektivnější vídat se častěji, ale na kratší dobu. I lidé, kteří se připojí v průběhu roku, tak mají šanci seznámit se s ostatními, uvádí Mirka Hrivňáková, COO a Head of HR vývojářského studia Cleevio.

„Zavedli jsme příspěvky pro každý tým na jeho setkávání, což vnímám jako další důležitý krok k tomu, aby se lidé poznávali a vytvářeli si společné zážitky. Standardem je u nás hybridní fungování většiny aktivit, interních workshopů i týmovych akcí. Například i degustace vín proběhla v hybridním módu, kdy část lidí byla v Praze, část v Brně a část u sebe doma,“ dodává Hrivňáková a poukazuje tak na čím dál rozšířenější trend práce na dálku.

Do přírody nebo do zahraničí

Se specifiky hybridního týmu se po svém vypořádává i česko-slovenský startupu Deepnote, který vyvíjí software pro datové vědce a soustředí se především na americký trh. „Pořádání pravidelných teambuildingů je pro nás velkou prioritou. Když budujete remote-first společnost, pravidelná osobní setkání jsou strategická pro posilování vztahů, zlepšení komunikace i zaměstnanecké motivace a zvyšování loajality. V neposlední řadě jsou rozhodně i zdrojem inovací a je proto důležité taková setkávání nepodcenit,“ popisuje Tereza Macháčková, která v Deepnote působí na pozici Head of People.

Jako osvědčený tip zmiňuje zahraniční celofiremní „off-sites“ neboli týmové pracovní výjezdy, které často trvají i několik dní. Změna prostředí, sdílený pracovní prostor i společné volnočasové aktivity posílí firemní kulturu. „Do zaměstnaneckých benefitů jsme zařadili tzv. travel perks budget, kdy má každý člen týmů k dispozici dva tisíce dolarů, které může využít na cestování a vzít firemní teambuilding do vlastních rukou. Naposledy se například programátoři rozhodli, že se chtějí potkat na jednom místě na Mallorce. Je super dát týmům svobodu a důvěru, tím podobné setkávání jen podpoříte,“ dodává Macháčková.

Že nejlepší nápady často vznikají mimo kancelář a každodenní rutinu ví i startup Foxentry, který pravidelně utužuje vztahy v přírodě.Tím, že jsme IT startup, který se zabývá daty a jejich snadným zadáváním do webů či interních systémů, je pro nás téměř nutností občas vypadnout z města a nasát trochu té vesnické pohody. Chata na samotě u lesa je pro nás značka ideál a zatím se nám daří takto vyjet alespoň dvakrát do roka,“ sdílí zkušenost account manažerka Natalia Kotoská.

Spojit příjemné s užitečným

„Ve StartupJobs se snažíme ke společným akcím přistupovat tak, abychom si je užili a nikdo nebyl ve stresu. Pokud někdo přijde s nápadem, který se líbí ostatním, zrealizujeme ho. Už jsme společně byli na únikových hrách (v době pandemie jsme si jich střihli několik online), pain(t)ballu, prohlídkách pivovaru, lasergame, ale i krmit žirafy nebo pomáhat v miniazylu Voříškov, což je ideální příležitost, jak spojit příjemné s užitečným,“ přibližuje teambuildingovou filozofii StartupJobs COO Tereza Müllerová. Během návštěvy útulku pomohl tým s opravou kotců a venčením pejsků.

Poptávka firem po dobrovolnických aktivitách podle platformy Hestia, která propojuje firmy s neziskovými organizacemi, dosahuje vrcholu na jaře a nejvyhledávanější je právě práce spojená se zvířaty. Mezi další běžné formy filantropických teambuildingů patří úklid lesa, výsadba stromů, návštěva pečovatelského domova pro seniory nebo výroba předmětů v chráněných dílnách.

Zájem o firemní dobrovolnické aktivity jde ruku v ruce s čím dál více skloňovaným pojmem CSR. Tedy společenskou odpovědností firem, kterou si lze představit jako dobrovolný závazek k integraci odpovědného chování k prostředí i společnosti do běžného provozu organizace. Podle humanitární organizace ADRA má zapojení firem do dobrovolnických aktivit vliv na pozitivní hodnotovou orientaci zaměstnanců a obrázek firmy ve společnosti. Kromě dobrého pocitu z pomoci potřebným zaměstnanci mohou ocení změnu prostředí a možnost poznat své kolegy i z jiné stránky.

Odreagování manuální prací i výměna rolí v týmu

Celodenní práce u počítače volá po balancu v podobě mentálního odpočinku. Digitální detox v kombinaci s dobrou zábavou dokáží zprostředkovat řemeslo a kutilství. Například práce se dřevem nebo s hlínou jsou aktivity, které zaměstnají ruce a umožní soustředit se pouze na jednu věc. Podle Adama Koláře, zakladatele startupu Řemeslow, jenž chce zpřístupnit cestu k řemeslu, rukodělné práce navíc kultivují jiný druh myšlení, například v oblasti hledání řešení a přístupu k věcem.

„Občas zvolíme i něco více netradičního, třeba poslední vánoční teambulding jsme strávili ve Fushce, projektové dílně, kde jsme si vyráběli dřevěná prkénka. Manuální práce byla skvělá na odreagování a navíc jsme měli jeden vánoční dárek z krku,“ pokračuje Kotoská z Foxentry. Teambuilding v dílně je vhodný zejména pro menší týmy. Příjemným bonusem je hmatatelný výsledek, který si zaměstnanci odnesou domů, výrobek navíc mohou opatřit logem podniku.

Přidanou hodnotou může být i změna rolí v rámci týmové práce. „Někteří půjdou do hospody, protože si chtějí společně dát pivo, popovídat si, trochu se sblížit s kolegy. Někdo chce přesáhnout do týmové práce, ale mimo kancelář. To lidem velmi dokáže otevřít mysl, v jiném prostředí je velká šance, že ze sebe dostanou to, co opravdu umí. My umíme s týmem pracovat tak, že členům rozdělíme konkrétní role, které musí plnit, což je dokáže neuvěřitelným způsobem posunout a pomůže mezi nimi vytvořit velmi pevná vztahová pouta,“ dodává zakladatel Fushky Tomáš Bouška.

foto: freepik

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články