Pojízdná elektrárna a setrvačníky. Startupy řeší nabíjení elektromobilů
Elektromobily přinášejí řadu technických výzev. Foto: pixabay.com

Pojízdná elektrárna a setrvačníky. Startupy řeší nabíjení elektromobilů

23. čvn 2022 Ivan Horák 2 min

S doplňováním energie do elektrických vozidel pomáhá princip dětské hračky s cívkami v asfaltu, hodí se také externí baterie.

Vybitý elektromobil mimo dosah zásuvek a superchargerů může pro uživatele znamenat velký problém. Zajímavé východisko má startup SparkCharge z amerického Massachusetts, o kterém 16. června informoval deník The Boston Globe. Stačí použít aplikaci pro jednoduché objednání externích baterií, které startup označuje obchodním názvem Roadie. Baterie jsou modulární, a rozváží je elektrická dodávka. Zdroj poslouží pro pro nabíjení i v místech mimo dosah elektrické sítě. Za minutu nabíjení je možné získat dojezd na jednu míli (1,609 kilometru), typická je třicetiminutová doba nabíjení. To vystačí na cestu k nejbližšímu nabíjecímu místu.

Předplatitelé si mohou nechat nabíjet své elektromobily kdekoli chtějí, na parkovišti v práci, na příjezdových cestách nebo dokonce v parku. Od uvedení na trh v Los Angeles, San Franciscu, San Jose a Dallasu jsme obsloužili stovky majitelů elektromobilů,“ uvádí startup a chlubí se, že ve svých bateriích dodal už více než 112 tis. mil dojezdu (asi 180 tis. kilometrů).

Zemní plyn a vodík

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Pro letošní rok plánoval ruský start-up L-charge přivézt své mobilní supernabíječky pro elektrická vozidla do Londýna. Vycítil mezeru na trhu kvůli omezené nabíjecí infrastruktuře. Nejde ale o samostatné baterie, které by se k elektromobilům dopravovaly. Jedná se o celé nabíjecí nákladní vozidlo. Technologie využívá k výrobě elektřiny zkapalněný zemní plyn, vodík nebo jejich směs a nemusí být připojena k elektrické síti. Jedná se vlastně o malou pojízdnou elektrárnu. Nabití vozidel do stavu 80 procent jejich baterií zabere trvá 5 - 7 minut.

Mobilní nabíjení se může hodit i díky tomu, že výrobci elektromobilů často uvádějí nadnesené údaje o maximální dojezdové vzdálenosti, kterou ovlivňuje celá řada faktorů včetně rychlosti jízdy či používání klimatizace nebo topení. Zůstat s vybitým elektromobilem může být nepříjemné až skoro neřešitelné. Dojít s kanistrem k nejbližší čerpací stanici jako u konvenčních vozů jednoduše nejde.

Energie jako pro mrakodrap

Dalším problémem je, že rychlonabíjení vyžaduje obrovskou kapacitu elektrické rozvodné sítě, která ale není k dispozici všude. Izraelský startup Chakratec uvádí, že pro nabíjení jednoho elektromobilu v řádu minut by bylo nutné od elektřiny na chvíli odpojit celý mrakodrap. Inovátoři se ve svém řešení inspirovali principem, na kterém fungují dětská autíčka. V lodním kontejneru se ukrývá několik velkých setrvačníků, kterým výrobce říká Kinetic Power Booster. Elektrická energie se ukládá do energie kinetické a v momentě, kdy přijede auto s poptávkou po rychlém nabíjení, setrvačníky poslouží ke zpětné výrobě elektřiny.

Nejde přitom o žádný experiment, jeden Chakratec dokonce funguje také v Praze. Škoda Auto DigiLab ve spolupráci s Pražskou energetikou (PRE) ho provozuje na nabíjecí stanici na výstavišti PVA EXPO v Letňanech a jde o první zařízení svého druhu v Česku. Nabíjecí výkon je 40 kW.

Ještě dál jde se svými vizemi nabíjení další izraelský startup Electreon Wireless, který zkouší nabíjení jednoduše bez drátů. Automobily by si měly brát energii bezkontaktně z měděných cívek v asfaltu pomocí indukce. To by časem snížilo nároky elektromobilů na kapacitu baterií, takže vozidla by mohla být lehčí. Bezdrátový silniční elektrický systém už funguje například v německém Karlsruhe pro napájení jedné autobusové linky.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články