Erotické pomůcky jako firemní benefit: Šéfové si uvědomují, že se zaměstnanci potřebují uvolnit, říká majitel e-shopů pro dospělé

Erotické pomůcky jako firemní benefit: Šéfové si uvědomují, že se zaměstnanci potřebují uvolnit, říká majitel e-shopů pro dospělé

17. čvn 2022 Václav Lang 12 min

Online prodej erotických pomůcek v posledních dvou letech vystřelil nahoru, říká Vojtěch Sláma, majitel skupiny sexshopů Twixo v rozhovoru pro SJ News. Češi podle něj touží po stále intenzivnějších zážitcích, v poptávce se odráží také rostoucí míra každodenního stresu. I proto se na pracovním obzoru zjevil nový fenomén: erotické pomůcky coby zaměstnanecký benefit.

Jak události poslední doby, ať už covid, konflikt na ukrajině či krize kolem zdražování, ovlivnily zájem Čechů o erotické pomůcky? Vypovídá to něco o našem sexuálním životě?

Během posledních dvou let rostly online prodeje nebývalým tempem. I my jsme zaznamenali silné roky. Kvůli lockdownům byly kamenné obchody často zavřené a lidé si více zvykli nakupovat na internetu. Potvrzuje to i nejnovější ecommerce studie APEKu (Asociace pro elektronickou komerci, pozn. red.), dle které už 40 procent českých spotřebitelů nakupuje na internetu téměř všechno - tedy i erotické pomůcky.

Letos přišlo celkové ochlazení trhu. Se začátkem války jsme pozorovali útlum nákupů, zejména v březnu a dubnu. Ale postupně se Češi stále více oklepávají a prodeje se v našem segmentu vrací do normálu. Zajímavé je, že sledujeme narůstající zájem o pomůcky z kategorie BDSM. Lidé touží po stále intenzivnějších zážitcích, které jim pomohou uniknout od každodenního stereotypu a ponořit se do zcela jiného světa, což jim oblast BDSM umožňuje.

Zakladatel skupiny Twixo Vojtěch Sláma v novém brněnském showroomu.

Jaké jsou v současnosti trendy v erotických pomůckách?

Osobně mne nepřestává překvapovat, jak jsou lidé různí a každý preferuje něco úplně jiného. V nabídce držíme přes čtyři tisíce různých produktů skrz 700 kategorií a každá z nich má svoji cílovku. Trendy napříč trhem ale samozřejmě existují.

Obecně lze říci, že u erotických pomůcek dávají zákazníci stále větší důraz na modernější design a vysokou funkčnost. Zmínil bych např. vibrační hračky, které může váš partner či partnerka díky telefonu ovládat klidně z druhého konce světa. Některé designové kousky si můžete bez problému vystavit doma jako jedinečný doplněk interiéru. Příkladem mohou být dilda z drahých kamenů - křišťálu, ametystu apod.

Popularitu BDSM pomůcek během lockdownů jsem již zmínil. Kromě toho dlouhodobě pozorujeme rostoucí poptávku po afrodiziacích, které jsou populární asi kvůli všudypřítomnému stresu. Téměř každý si do objednávky přidá nějakou drobnost - pro lepší orgasmus nebo aby byl pro druhé pohlaví atraktivnější. Proto nadprůměrně rostou kategorie přírodních doplňků stravy, parfémů s feromony, afrodiziakálních masážních olejů, svíček i mýdel.

Za zmínku stojí i rozvoj trhu s realistickými silikonovými pannami. Mají skelet z nerezové oceli, dokonale pohyblivé klouby a opravdu hebký, pružný povrch věrně imitující lidskou kůži. Navíc váží i měří podobně jako skutečná žena. Můžete do ní vložit topné USB těleso, které ji zahřeje. Věřím, že za pár let budou chodit i mluvit. Je to trochu znepokojivá představa, ale už teď jsou tyto panny pro některé osamělé muže alternativou. Zatím to ale není masovka, jejich cena se pohybuje v desetitisících.

Mění se podle vás přístup Čechů k erotickým pomůckám a sexshopům? Jak jsme na tom v porovnání s jinými zeměmi?

S kolegy ve firmě si všímáme, že Češi se již několik let posouvají k větší otevřenosti. Nedávno jsme například na Instagramu vyhlásili soutěž, při které měli lidé sdílet svoji sbírku erotických hraček. Inbox nám zaplavily doslova stovky fotek. Otevřenost takového množství lidí nás překvapila, i když je mi jasné, že kolem sexshopu se koncentrují lidé, kteří již k erotickým pomůckám vztah mají.

Na druhou stranu předsudky k sexshopům stále ještě existují. Projevuje se to například, když dáme našim sledujícím na sociálních sítích prostor pro anonymní dotazy. Nejčastější dotaz, který přichází, je, jak probíhá výběrový pohovor a zda se při něm účastníci musí svlékat a podobně. Což nám přijde úsměvné. Samozřejmě nechceme, aby se při pohovoru kdokoli svlékal.

Co se týče porovnání s ostatními zeměmi, četl jsem podrobnou studii, která porovnává přístup lidí v různých zemích k tématu sexuálního wellness. To zahrnuje i pozitivní přístup k sexualitě. Česká republika se v hodnocení sice dostala do globální TOP 20, ale umístila se až na 18. místě. Je tedy co dohánět.

Naším cílem je budovat pozitivní přístup ke zdravé sexualitě ve společnosti. I proto jsme se začali s Yoo.cz zaměřovat nejen na B2C, ale i na B2B klienty. Zaměstnavatelé začínají vnímat důležitost sexuálního wellness svých zaměstnanců. Spokojenost v této oblasti má významný vliv na jejich psychickou pohodu a s tím související výkonnost v práci.

Češi jsou podle Slámy v přístupu k sexshopům otevřenější, i když u mnohých stále přetrvávají předsudky.

Erotická tombola na firemním večírku

Co vlastně zaměření na B2B klienty v souvislosti se sexshopem znamená? Můžete to trochu přiblížit?

Jde o spolupráci s velkými zaměstnavateli v ČR, kteří naše produkty poskytují svým zaměstnancům. Prvních několik B2B spoluprací spontánně vzniklo loni, když se na nás začaly obracet firmy s tím, že chtějí pořídit poukazy na nákup v Yoo.cz jako dárek zaměstnancům. Dárkové poukazy měly úspěch, ale v období vánočních večírků chtěly firmy ještě něco zábavnějšího.

Po brainstormingu s jednou brněnskou IT firmou jsme vytvořili nový produkt: erotickou tombolu. Připravili jsme ji na klíč a poté ji stačilo jen vybalit, vzít si do ruky proslov s vtipně popsaným seznamem výher a začít losovat. Šéf, který tombolu vyhlašoval, i zaměstnanci byli nadšeni. Po tomto úspěchu jsme se rozhodli tomboly zařadit do stálé nabídky a připravili jsme několik variant nejen na firemní akce, ale třeba i na plesy, večírky či svatby.

Nově mají firmy možnost s námi spolupracovat i v rámci benefitního programu pro své zaměstnance. Zaměstnavatelé si uvědomují, že jsou zaměstnanci pod velkým psychickým tlakem. Potřeba uvolnění je v dnešní době důležitá nejen pro work-life balance. Navazujeme spolupráce s firmami z oblasti IT, medicíny i dalších oborů.

Zmínil jste Yoo.cz, ale to není váš jediný projekt. Jaké všechny projekty spadají do Twixo Group a jak se konkrétním z nich daří?

Máte pravdu, Yoo.cz je nejmladší. Před ním jsem založil několik dalších e-shopů, například Sexshopp.cz a Vibrátory.net. Tyto projekty stále dobře fungují, ale dále je nerozvíjíme, protože se zaměřujeme hlavně na Yoo.cz.

Za zmínku ale určitě stojí Sexypedie – taková wikipedie pojmů souvisejících s lidskou sexualitou, která začala vznikat  v roce 2014 na e-shopu Vibrátory.net. Obsah jsme nechali zrevidovat od lékařů, aby tam byly opravdu jen relevantní informace. Tak začala naše spolupráce s odborníky, která pokračuje i v rámci Yoo.cz.

Proč se zaměřujete hlavně na rozvoj e-shopu Yoo? V čem je jedinečný?

Yoo je první e-shop, se kterým řešíme brand. Nechceme jen prodávat zboží, ale dělat i osvětu. Mnoho lidí vnímá sex jako výkonovou věc, jako hon za orgasmem. Ale reálný sex není jako porno. Spoustu lidí trápí různé problémy a my jim s nimi chceme pomáhat. Například muži mají často pocit méněcennosti a trpí obavami ze selhání. Snažíme se je vyslechnout a uklidnit, případně přesměrovat na lékaře nebo na články, které dáváme dohromady s odborníky. A pokud to jde, tak doporučíme nějaký produkt.

Zároveň si dáváme hodně záležet na marketingu a komunikaci. Volíme odlehčený kamarádský styl, aby se naši zákazníci cítili na našem webu i na sociálních sítích v pohodě, občas se zasmáli a necítili žádný tlak či frustraci.

Zájem o produkty je tak vysoký, že firma letos zdvojnásobila kapacitu skladu.

Jak probíhá taková spolupráce s odborníky?

Díky spolupráci s lékaři, psychology a dalšími experty objevujeme nové cesty, jak porozumět zákazníkům. Spolupráce má obvykle formu rozhovoru, kdy s námi odborník sdílí anonymní příklady ze své ordinace. Například se sexuologem a urologem jsme rozebírali téma problémů s erekcí a jak se dají řešit. S psycholožkou, která se specializuje na sexuální variace a BDSM, jsme mluvili o tom, s čím se potýkají její klienti a co řeší jejich okolí.

Abychom se mohli vybraným tématům věnovat více do hloubky, spolupracujeme s PR agenturou, která se specializuje na komunikaci zdravotních témat v médiích. Aby to bylo pro média zajímavé, musí být informace relevantní pro české publikum. Proto společně realizujeme průzkumy veřejného mínění. Kolegové z agentury pak vytvářejí podklady, z nichž mohou novináři čerpat při tvorbě redakčního obsahu. Obsahují nejen zjištění z průzkumů, ale také komentáře k tématu od zmiňovaných odborníků. Od spuštění naší mediální komunikace na začátku roku 2021 si už celá řada novinářů zvykla, že se na nás mohou obrátit, když potřebují zajímavé a podložené informace.

Zmínil jste, že online prodeje v posledních dvou letech nebývale rostly. Jak se vaší firmě daří po finanční stránce?

V roce 2021 jsme odbavovali 2500 až 3000 objednávek měsíčně, které průměrně obsahovaly tři až čtyři produkty. Obrat očištěný o vratky a DPH byl 22 milionů. Za hlavní obchodní úspěch ale považuju start Yoo.cz na konci roku 2020, protože během roku mu vyrostl obrat z nuly na milion měsíčně. Jsem přesvědčený, že jsme na správné cestě.

Na čem aktuálně pracujete?

Letos jsme výrazně zapracovali na zázemí firmy - zdvojnásobili prostory skladu a otevřeli nový showroom. V roce 2021 už byl sklad nacpaný k prasknutí a propustnost balicích stanovišť také nebyla ideální. Bylo potřeba zvýšit kapacitu, což se myslím podařilo.

Nový showroom poskytuje zákazníkům prostor, kde si mohou zboží prohlédnout osobně či si vyzkoušet oblečení. Aby se zde cítili dobře, přidali jsme do interiéru různé vtipné prvky. Třeba sloup osázený dildy nebo žalář pro zlobivé zákazníky, který slouží jako fotokoutek. Přesto vnímám provoz showroomu spíše jako doplňkovou službu. Díky tomu, že má Česká republika hustou síť výdejních míst a boxů, si zákazníci nechávají posílat zboží i v rámci Brna. Je to rychlé a pohodlné.

A nějaké plány do krátko, středně, dlouhodobého horizontu?

Aktuálně nejvíc pracujeme na rozvoji e-shopu Yoo.cz. Budujeme si postavení autority, která veřejnosti zprostředkovává relevantní informace. Neustále navazujeme spolupráce se sexuology, psychology a dalšími odborníky. Na informace, které poskytujeme v rámci zákaznické podpory, se lidé mohou spolehnout.

V personální oblasti se soustředíme na rozšiřování týmu. Nedávno jsme posílili marketingový tým o pozice grafika a specialisty na sociální sítě. Kromě toho řešíme výběr dodavatele pro vývoj našich webů. Interní vývoj nás aktuálně brzdí.

Bereme věci s nadsázkou a panuje u nás dobrá nálada, pochvaluje si Sláma atmosféru v týmu.

Když už jste to naťuknul, jak tedy probíhá pohovor do sexshopu?

Asi vás zklamu, pohovor probíhá obdobně jako do nesexshopových firem. Nábor má tři kola. Uchazeči nejprve zasílají životopis, motivační dopis a zároveň by měli splnit nějaký malý úkol. Ten je uveden přímo v inzerátu. Skrz první kolo tedy postoupí pouze ti, kteří pečlivě čtou a neodpovídají na pracovní inzeráty hromadně.

Ve druhém kole si domluvíme krátký online call. Na něm si, kromě doplnění znalostí o uchazeči, domluvíme termín zpracování komplexnějšího úkolu. Ty nejlepší pak pozveme na osobní pohovor, při kterém si všímáme zejména toho, jak dotyčný působí a reaguje. Projdeme celou firmou, aby věděl, do čeho jde. Poté si dáme čas na rozmyšlenou a do týdne se ozveme, zda uchazeči práci nabídneme, nebo ho s díky odmítneme.

Aktuálně je v našem týmu 12 lidí a několik externistů. Kromě odborných dovedností si kolegy do týmu vybíráme podle toho, zda souzní s naší firemní kulturou. Zákazníci k nám bývají často hodně otevření a svěřují se nám s věcmi, které nikomu jinému neříkají. Proto je potřeba, aby v našem týmu byli lidé hodně empatičtí a jen tak něco je nepřekvapilo. Bereme věci s nadsázkou a panuje u nás dobrá nálada.

Jak obtížné je dostat nový e-shop do povědomí zákazníků?

U běžných e-shopů je to mnohem snadnější než u e-shopu s erotickým obsahem. V rámci reklamních kampaní se na webu potýkáme s mnoha restrikcemi u Googlu i u společnosti Meta. Když Instagram či Facebook zjistí, že se jedná o reklamu na produkty s erotickým obsahem, ihned inzerci zakáže. Remarketing vůbec nemůžeme používat. Nikdo nechce, aby na jiné lidi, kteří přijdou k jejich počítači, vyskakovaly produkty, které si dříve na sexshopu prohlíželi.

Jako člověk, který se dlouhodobě zajímá o technické SEO, jsem zjistil, že v erotice je manévrovací prostor webu omezený. Klasifikace typu obsahu na doméně Googlem je důležitější než samotná kvalita obsahu. Odhalená bradavka na fotce vás může zařadit do škatulky s pornem, a pro některá klíčová slova pak jde web automaticky dolů. Je to takový boj s algoritmem, a abyste mohli fungovat, musíte být někdy extrémně korektní.

Proto považuji za hodně důležité, aby si vás lidé pamatovali i jen pro to, co děláte a jak děláte, než jen získávat návštěvnost technickými optimalizacemi. Neustále hledáme nové marketingové kanály, kterými se dostáváme do povědomí zákazníků. Jsme hodně aktivní na Instagramu a navazujeme spolupráce s influencery, kteří náš e-shop představují svým sledujícím.

Jak se tváří na to, když je ke spolupráci osloví sexshop?

Někteří jsou v pohodě, jiní jsou vyšokovaní. Ale pak se většinou podívají na náš profil, vyměníme si několik zpráv a oni pochopí, že po nich nebudeme chtít žádné perverznosti. Mnoha influencerům je také sympatické, že spolupracujeme s odborníky a na webu si s nimi mohou přečíst rozhovory či  průzkumy.

Pečlivě si vybíráme, s kým značku spojíme. Máme zásadu, že nespolupracujeme s pornoherci a pornoherečkami, ani s lidmi, kteří mají na svých profilech příliš explicitní fotografie. Hodně řešíme, zda influencer dává sledujícím nějakou přidanou hodnotu – zda je prozákaznický a IG mu neslouží pouze k tomu, aby se něčím chlubil.

Máme za sebou mnoho zajímavých spoluprací. Třeba Šílená Nehtařka natáčela v rámci spolupráce reels na téma Proč by měla mít každá nehtařka BDSM sadu?, kde vtipnou formou ukazuje, jak pohrozit zákaznici, která se půl hodiny nemůže rozhodnout pro správný odstín laku na nehty. S influencery ale řešíme i vážná témata. Nedávno jsme třeba otevřeli téma orgasm gap, tedy nerovnost v dosahování orgasmu mezi muži a ženami. V tomhle se nám skvěle spolupracuje s Kryštofem Fílou (alias Pohled_kluka), který v rámci naší spolupráce tvoří ankety a otevírá se svými sledujícími diskuze o intimních tématech i o potížích, které jsou s tím spojeny.

Společně s brněnským ilustrátorem Janem Grumlem (alias Slakinglizard) jsme uspořádali dražbu pomalovaných vibrátorů. Polovinu výtěžku věnovali organizaci Freya, která ohledně sexuality radí sociálním pracovníkům pečujícím o seniory nebo o lidi se zdravotním postižením. Druhá polovina šla na projekt zaměřený na diverzitu ženského pohlaví a prsou. Jejich rozdílnost je totiž často zesměšňována a ženy se za své intimní partie zbytečně stydí.

Dnes úspěšný podnikatel v erotice začínal jako programátor.

Můžete na závěr popsat, jak jste se vůbec k prodeji erotických pomůcek dostal?

Původní profesí jsem programátor a hodně mne baví vývoj webů. Před lety jsem na zakázku vytvořil web několika erotických seznamek. Díky tomu jsem viděl, kolik lidí se zájmem o sex v různých podobách se pohybuje na internetu – denně skrz ty weby prošlo třeba padesát tisíc uživatelů. Takže mi to nedalo a zamýšlel jsem se, s čím takovou velkou základnu potenciálních zákazníků oslovit. A prodej erotického zboží se zdál naprosto logický.

V té době jsem také na zakázku vyvíjel e-shopy pro různé klienty. Díky tomu jsem měl vyladěný vlastní e-shopový systém, a mohl tak spustit první vlastní internetový obchod. Do něj jsem přesměroval uživatele seznamek a mělo to úspěch. To byl rok 2010 a jednalo se o affiliate, objednávky jsme tedy přeposílali dodavateli. Spousta jich ale zůstávala nevyřízených. Kvalitu logistiky jsem neměl možnost ovlivnit, což bylo frustrující. Proto jsem si od táty půjčil na zboží, nakoupil vlastní skladové zásoby a pustil se do podnikání naplno.

Foto: Twixo

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články