Lvice skočí na Měsíc aneb Česká premiéra lunárního projektu

Lvice skočí na Měsíc aneb Česká premiéra lunárního projektu

25. čvn 2022 Ivan Horák 3 min

Česká družice poprvé zamíří do okolí Měsíce. Odstartovat má do roku 2026. Tuzemská vesmírná mise LVICE2 s vědeckými přístroji pomůže hlubšímu poznání vesmírného prostředí okolí luny a bude užitečná při plánování budoucích misí do Sluneční soustavy.

Měsíc a jeho oběžná dráha se stávají atraktivními destinacemi pro vesmírné mise. Řada zemí plánuje do této oblasti poslat své výzkumné družice a sondy, NASA ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) také k Měsíci v nejbližší době začnou znovu dopravovat astronauty. O prostředí v okolí Měsíce ale stále zůstává řada nezodpovězených otázek týkajících se radiace, fyziky plazmatu či množství prachových částic, které mohou ovlivnit budoucí mise.

Odpovědět na tyto otázky má navrhovaná ambiciózní česká mise Lunar VIcinity Complex Environmental Explorer (LVICE2), která získá několik prvenství v historii českého zkoumání vesmíru.  Sestavení celé družice mířící k Měsíci s vlastními vědeckými přístroji je u nás novinkou.

LVICE2 bude také první českou družicí s kontrolou orientace i vlastní oběžné dráhy. Výkonné motory jí umožní přesunout se z měsíční oběžné dráhy, kde bude měřit turbulence slunečního větru, do Lagrangeových bodů L4/L5 systému Země-Měsíc. Ty jsou vědeckou komunitou považovány jako vhodné místo pro budoucí vesmírné stanice. V těchto oblastech bude LVICE2 detekovat přítomnost oblaků prachu a mikrometeoritů.

Kordylewského mračna (místa s velkou koncentrací prachu), jejichž výskyt v těchto místech vědci předpokládají, nebyl nikdy přímo potvrzen. Kromě uvedeného bude také družice měřit radiační prostředí v okolí Měsíce během solárního maxima, což poskytne důležité údaje pro návrh budoucích misí s lidskou posádkou, které musí proti záření být chráněny.

Raketový pohon

Za návrhem, vývojem a integrací družice stojí česko-německo-americká společnost esc Aerospace, která již téměř 15 let působí ve vývoji elektroniky a softwaru pro družice Evropské vesmírné agentury. Jejím partnerem je česká firma Stellar exploration EU, který poskytne družici raketový pohon důležitý pro změnu trajektorie i systém napájení. Výpočty trajektorie a manévrů sondy bude zajišťovat Fakulta strojní ČVUT.

Matematicko-fyzikální fakulta UK vyvine pro misi novou konfiguraci přístroje Faraday Cup Analyser, který bude spolu s magnetometrem vyvinutým Fakultou elektrotechnickou ČVUT zkoumat vlastnosti plazmatu slunečního větru a měřit jeho turbulence v okolí Měsíce. Oddělení dozimetrie záření Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT pro misi vyvinou přístroj na měření radiace nabitých částic.

Vědecký přístroj Spacepix Radiation Monitor (SXRM) vyvinutý esc Aerospace s.r.o. ve spolupráci s FJFI ČVUT je předchůdcem vyvíjeného PARDAL2 a měří radiaci na nízké oběžné dráze Země.

Elektrické a magnetické antény Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR budou měřit elektromagnetické pole v okolí družice, kromě toho ústav také poskytne pozemní vysílací stanici Panská ves pro komunikaci s družicí.

Okolo Měsíce se také „točí“ mnoho dalších projektů. Nejvýznamnější jsou ty zmíněné s plánovanou lidskou posádkou a alespoň symbolicky může k luně vyrazit každý. NASA zájemcům nabízí možnost získat palubní lístek na misi Artemis I, která k planetě vyrazí už o prázdninách. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno, které bude zaznamenáno na flash disku v kosmické lodi.

Foto: LVICE2

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články