Spokojený zaměstnanec je výkonnější a méně chybuje. Firmy si to už uvědomují, tvrdí autor aplikace na propojení vzdálených pracovníků

Spokojený zaměstnanec je výkonnější a méně chybuje. Firmy si to už uvědomují, tvrdí autor aplikace na propojení vzdálených pracovníků

14. dub 2021 Zuzana Hübnerová 7 min

Propojovat zaměstnance v terénu se zaměstnavatelem. To je podle Marka Andera, tvůrce mobilní aplikace Jobka, jejím jádrem. Firmy totiž podle něj často zaměstnance, kteří nesedí v kancelářích, pomíjí. To vede k horší informovanosti pracovníků, jejich nižší loajalitě, výkonnosti a nárůstu chybovosti. Přes mobilní aplikaci mohou organizace informovat všechny ve stejný čas, ale zároveň například sbírat zpětnou vazbu. Během pandemie o toto řešení narostl zájem a společnost se s aplikací chystá i do Polska.

Přijdete v pátek na oběd do firemní kantýny a zjistíte, že místo tradičních buchtiček se šodó máte Pad Thai. Vedení se totiž rozhodlo oživit nabídku. Vás se ale na názor nikdo neptal, ani se k vám informace včas nedostala, abyste případnému zklamání mohli včas předejít. Podle Marka Andera ne tak neobvyklá situace. „Podle výzkumů šedesát až sedmdesát procent zaměstnanců nesedí u počítače. Často ani nemají e-mail, přístup k systémům a informacím. Někdo ve vedení něco rozhodne a oni o tom mnohdy ani neví. Nikdo se jich na jejich názor neptal,“ potvrzuje Ander.

Vychází přitom z vlastní zkušenosti. „Pracoval jsem se systémy, ale mluvil s kolegy v halách, logistice. Často nevěděli o změnách a měli pocit, že když to neví a nikdo jim nic neříká, že jsou pro firmu bezvýznamní,“ upozorňuje Ander. Zároveň ale dodává, že na vině mnohdy není lhostejnost organizací. „Když máte dva tisíce zaměstnanců na halách, v terénu, nejde si s každým sednout, popovídat a zjistit, jak se cítí a co si myslí,“ vysvětluje.

Data z celé firmy do pár minut

Jelikož už měl Ander zkušenosti s vývojem mobilních aplikací, spatřil v tomto problému zajímavou příležitost. „Telefon má každý v kapse,“ podotýká. A tak v roce 2019 začala vznikat Jobka. Mobilní aplikace, která díky modulům nabízí jak informace ze strany zaměstnavatele, například v podobě digitální nástěnky, tak i interaktivní prvky. Personalisté se tak mohou lidí ptát na jejich názory, mohou zjišťovat, jaká je ve firmě nálada, nebo pomocí kvízů zaměstnance zábavným způsobem vzdělávat. „Nabízíme technologické řešení, díky kterému mohou mít firmy zpětnou vazbu od tisíců zaměstnanců v řádů několika minut, ne několika měsíců,“ říká Ander.

 

Zaměstnanci chtějí mít pocit, že je vedení poslouchá a že na nich záleží, tvrdí Ander.

Jobka propojuje zaměstnavatele se zaměstnanci pomocí řady modulů, které si mohou organizace zvolit podle potřeby. „V nabídce jich máme asi čtyřicet. Někteří klienti využívají šest, jiní osmnáct. Zpočátku byla aplikace nástroj primárně pro HR. Dnes už jsou ale začleněné v podstatě všechny obory. Logistika, výroba, kvalita, technologie, údržba i samotné vedení. Umíme zobrazovat určitý obsah určitým lidem či týmům. Přes aplikaci dnes jde například nahlásit problém ve výrobě nebo zdokumentovat a hlásit poruchu a podobně,“ popisuje Ander.

Stále více firem si uvědomuje přínos zaměstnanců

V současnosti Jobku využívá na šedesát českých společností a téměř pětačtyřicet tisíc zaměstnanců. „Typickým klientem jsou firmy od dvou set do dvou tisíc zaměstnanců. Nejčastěji ve výrobě, automotive, gastru, spedici či dopravní podniky. Zkrátka organizace, kde nadpoloviční většina zaměstnanců nesedí u počítače,“ upřesňuje Ander s tím, že některé firmy ale museli odmítnout. „Společnosti, která měla deset zaměstnanců sedících spolu v jedné kanceláři, jsme vysvětlili, že by pro ně naše aplikace neměla příliš velký přínos,“ dodává s úsměvem.


Mobilní aplikace Jobka.cz nahrazuje firemní nástěnky, intranet i schránku důvěry


Potvrzuje, že se setkávají i s firmami, které se zaměstnanci nekomunikují záměrně. „Občas nám někdo řekne, že od svých lidí nechtějí žádnou zpětnou vazbu. Nechtějí zjišťovat, co si kdo myslí. Vyhovuje jim, že udělají rozhodnutí a lidem to prostě oznámí,“ upozorňuje Marek Ander. Podle něj ale takových firem postupně ubývá. „My navíc přitahujeme spíš organizace, které chtějí komunikaci se zaměstnanci řešit. Protože už si uvědomují, že jejich lidé jsou obrovský kapitál. Že když se budou cítit uznávaní, respektovaní a budou v organizaci spokojení, budou loajálnější, výkonnější, budou dělat méně chyb,“ vyjmenovává Ander.

Covid přinesl příliv zákazníků

Podle Marka Andera pandemie aplikaci pomohla. Řada firem totiž byla situací donucena řešit, jak dostat informace k zaměstnancům rychle. Zároveň i to, jak se všemi zůstat co nejvíc v kontaktu. „Podařilo se nám velmi rychle zareagovat. Vloni na jaře jsme proto nabídli takzvanou Light edici se základními moduly zdarma. Po šesti měsících sice tato verze končila, nadpoloviční většina uživatelů ale přešla na placenou verzi,“ potvrzuje Ander. I nyní aplikace nabízí řadu užitečných funkcí s ohledem na situaci, jako je potvrzení cesty do práce přímo v telefonu či modul na informace a potvrzení k testování zaměstnanců.

Aplikace, kterou lze mít kromě češtiny a slovenštiny i v angličtině, němčině, francouzštině, ukrajinštině a polštině, se nyní chystá právě na polský trh. „V rámci dotačního titulu na pomoc českým firmám prosadit se v zahraničí nám CzechTrade přislíbil pomoc na polském trhu. Rozhodli jsme se pro expanzi do Polska, protože nám tamní trh přijde podobný tomu českému,“ dodává Ander. Ten nyní jako CEO vede tým téměř pětadvaceti lidí. „Původně jsem na aplikaci dělal sám, ale firma, od které jsem odebíral programovací služby, se rozhodla do projektu vstoupit,“ objasňuje Ander. Pro něj to však není první podnikatelský pokus. „Už předtím jsem měl asi čtyři projekty, které ale nedopadly. Jak se říká, než se něco povede, musí se toho hodně pokazit. Byla to ale rozhodně dobrá zkušenost,“ tvrdí.

Kromě expanze jeho společnost v letošním roce plánuje zdvojnásobit počet klientů. Portfolio modulů pak rozšiřuje každé čtvrtletí. Nabídnout ale další služby zatím neplánuje, ačkoliv by se to podle Marka Andera nabízelo. „Samozřejmě je tam řada příležitostí, které vidíme, a také zákazníci chodí s nápady a požadavky. Zaměřit se teď ale na něco jiného by bylo krátkozraké,“ uzavírá.

Foto: Unpslash, Jobka.cz

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články