Lidé z fintech světa už nejsou za rockové hvězdy, odvětví se nevyhnulo propouštění
Google je jedním z pořadatelů konference Money 20/20. Foto: unsplash.com

Lidé z fintech světa už nejsou za rockové hvězdy, odvětví se nevyhnulo propouštění

27. čvn 2022 Ivan Horák 2 min

Inovátoři ze startupů zaměřených na finančnictví se změnili, stejně jako investoři, na které se obracejí. Problémem celého sektoru je hrozba útlumu ekonomiky. Přesto konference Money 20/20 představila také nová partnerství.

Budou se opět předvádět jako rockové hvězdy, aby upoutali pozornost investorů. Očekávání od letošního fintech kongresu Money 20/20 pro Evropu se nenaplnila, zažité stereotypy se mění. Ačkoli přednášky sršely optimismem, v zákulisí se zástupci startupů už tolik nedvoří poskytovatelům kapitálu. Doba fintech firmám, tedy těm, které prosazují nové technologie v oblasti financí, podle týdeníku The Economist nepřeje kvůli ekonomické situaci ve světě, vyhlídky na další vývoj jsou špatné. Časopis uvádí příklad společnosti Klarna.

Největší evropský fintech jednorožec vznikl v roce 2005 ve Stockholmu. A chlubí se, že je přední globální platební a nákupní službou. „Poskytujeme chytřejší a flexibilnější nakupování 147 milionům aktivních spotřebitelů u více než 400 tisíců obchodníků v 45 zemích,“ uvádí o sobě Klarna. V květnu však společnost propustila deset procent zaměstnanců. Novou práci si mohlo začít hledat celkem 700 lidí.

Které další fintech firmy snižovaly počty pracovníků, informuje web Layoffs.fyi. Jen od května jich po celém světě přišlo o práci 5 500, zatímco loni „finanční startupy“ nepropouštěly vůbec. Podle uvedeného webu  odešlo od listopadu 2020 z 850 startupů, nejen ve fintech sektoru, přes 138 tisíc lidí. Žebříček Layoffs.fyi největších inovativních firem, které propouštěly, vede turecký Getir. Ten letos 25. května propustil 4 480 pracovníků, to je 14 procent z celkového počtu zaměstnanců. Getir rozváží jídla do domácností. Jde o běžný nákup potravin kombinovaný s dovozem jídel z restaurací. Na druhém místě je zprostředkovatel ubytování booking.com, který se 30. června 2020 zbavil 4 375 lidí, což představovalo čtvtinu celkového počtu.

Tink si plácl s bankou Revolut

Ale zpět do Amsterodamu. Navzdory nelehkému období se ale akce Money 20/20 nenesla jen v poraženeckém duchu. Daniel Kjellén, generální ředitel a spoluzakladatel švédské společnosti Tink, během hlavní části konference oznámil spolupráci s přední inovativní bankou Revolut. Revolut je licencována Evropskou centrální bankou a regulovaná Litevskou centrální bankou. Společnost se pyšní jednou aplikací na správu veškerých financí a od loňského července je aktivní i v České republice. Celosvětově má 18 milionů uživatelů. Technologie iniciace platebních služeb firmy Tink umožní uživatelům připojení k bankovnímu účtu, ze kterého chtějí přesunout peníze, a okamžitě autorizovat a dokončit platbu, aniž by museli opustit aplikaci.

Konference Money 20/20 se koná od roku 2012. Kromě lidí z oblasti fintech se jí účastní také zástupci bankovnictví, odborníci na kryptoměny nebo digitální platby. Důležité jsou diskuse o trendech ve finančním světě. Americká část kongresu se uskuteční letos od 23. do 26. října v Las Vegas.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články