Knihobot se spojil s Lockers a Blocks: v Praze spouští samoobslužné boxy na knihy

Knihobot se spojil s Lockers a Blocks: v Praze spouští samoobslužné boxy na knihy

27. čvn 2022 Anna Jurečková 2 min

V Česku chybí pohodlné cesty, jak poslat zboží zpět do oběhu, upozorňuje zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.  Společně s Lockers.ai a Blocks proto spouští samoobslužné schránky v Praze.

Největší online antikvariát Knihobot jde ještě blíže zákazníkům. Ve spolupráci s technologickými platformami Lockers.ai a Blocks začíná budovat síť chytrých boxů pro sběr knih. Po loňském testování tzv. Knihotaxíků a navázání spolupráce se sítí prodejen Levné knihy tak přichází s další službou, díky které bude proces vracení přečtených knih zase o něco snazší.

Mezi hlavními důvody, proč Češi nevrací nevyužívané věci zpátky do oběhu, je pocit, že to je prostě příliš pracné. Věci je třeba nastřádat, zabalit, někam odnést nebo předat kurýrovi. To v nás vytváří blok, kvůli kterému radši necháváme nepoužívané věci v šuplíku nebo na poličce. Takže jsme to vzali z druhé strany. Nabídli jsme další řešení, u kterého není třeba knihy jakkoli chystat,“ uvádí Dominik Gazdoš, šéf Knihobotu.

PŘEČTĚTE SI: Expanze na Slovensko a spolupráce se sítí Levné knihy. Online antikvariát Knihobot potvrzuje zájem o knihy z druhé ruky

Upozorňuje, že právě nedostatek pohodlných cest, jak použité zboží vracet do oběhu, je jeden z problémů českého secondhand trhu. Podle Gazdoše by Knihoboxy mohly být pilotním projektem nejenom pro Knihobot, ale pro celý tento segment.

„Spouštíme Knihoboxy v době, kdy význam re-commerce – tedy online prodeje pečlivě protříděného nebo repasovaného zboží z druhé ruky – roste. Je třeba si uvědomit, že zatímco se e-shopová scéna v obratech propadá, secondhandu se nadále daří. Přitom u nás zcela chybí patřičná infrastruktura, bez které se tento miliardový trh nemůže rozvíjet. A platí to nejen o logistice, ale i propagaci secondhand zboží v rámci cenových srovnávačů,“ dodává.

První boxy cílí na kancelářské komplexy

Odesílatel vloží přečtené tituly do boxu pomocí vygenerovaného kódu. Kapacita jedné schránky je zhruba 20 knih. Jejich výhodou je, že nemají hmotnostní limit, na rozdíl třeba od Zásilkovny, která přebírá balíky jen do deseti kilogramů. Odtud je pak vyzvedne kurýr a dopraví do Knihobotu, jenž se postará o jejich prodej. Pak už zbývá jen čekat na provizi ve výši 60 procent prodejní ceny snížených o 29 korun.

Testovací provoz zahrne osm boxů umístěných v Praze a zaměří se na kancelářské komplexy, jako je například michelská Brumlovka, ParkView na Pankráci, Dock v Libni nebo Coral Office na Nových Butovicích. Do budoucna je v plánu rozšíření tohoto řešení do dalších měst.

Foto: Knihobot

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články