Škola programování trochu jinak. Důkaz chce dát 42 Prague
Foto: 42 Prague

Škola programování trochu jinak. Důkaz chce dát 42 Prague

13. led 2023 Ondřej Černý 3 min

Symbolicky 42 studentů bylo tento týden při zahájení provozu inovativní IT školy 42 Prague. Ta si za cíl klade podporu rozvoje studentů a jejich přípravu na budoucí kariéru v IT. Ale jde na to trochu jinak.

První kampus 42 vznikl v Paříži v roce 2013. Vizí jeho zakladatelů bylo vytvořit unikátní školící středisko pro kodéry s jedinečným pedagogickým přístupem. Ten spočívá v tom, že jde o kódovací školu bez výuky se zaměřením na projektové vzdělávání. Bez učitelů, tříd i bez učebnic. Navíc zadarmo.

Za deset let se síť škol 42 rozšířila po celém světě. Aktuálně čítá jen v Evropě 32 kampusů. Po celém světě je jich více než 42 a počet zemí, kde jsou k dispozici, přesahuje dvacítku. Počet studentů dosahuje třinácti tisíc.

Nejnovějším přírůstkem sítě 42 je její pražská pobočka. Nemohla by vzniknout bez pomoci partnerů. Jde ale o win-win řešení, protože díky podpoře školy mají šanci získat nové pracovníky v oboru, kde je jich stálý nedostatek. Čísla v tomto směru mluví jasně - aktuálně na českém trhu chybí 30 tisíc IT specialistů.

Nové studenty tak kromě Sophie Viger, CEO sítě 42, v Praze přivítali i zástupci spoluzakládajících partnerů Alexander Eisl (Škoda Auto), Jan Antoš (Trask), Tomáš Stegura (ČSOB) a Martin Hruška (Microsoft). Bez příspěvku jejich firem by škola, která je zadarmo, fungovat nemohla.

Hrou k učení

Na druhou stranu stát se tím, kdo do školy chodí, není jen tak. O nástup na pražskou pobočku 42 byl obrovský zájem. Dva tisíce adeptů chtělo být mezi těmi, jimž dá škola šanci změnit svou budoucnost. Na své cestě za snem si nejdříve zahráli logické hry. Na základě toho, jak je uchazeči řešili, tým 42 zjistil, jaké jsou předpoklady adepta k úspěšnému studiu na škole.

Ale šlo jen o první krok. Následovalo online setkání, kde tým školy budoucím studentům detailně představil studijní program. A pak také čtyřtýdenní intenzivní trénink v kampusu, kde se zájemci seznámí s úplnými základy kódování. Právě to je fáze, kdy osobně zjistí, zda je výuka dle modelu 42 právě pro ně. Protože kromě schopností je důležité také nadšení a schopnost spolupráce. Pokud vše dopadne k oboustranné spokojenosti, má úspěšný žadatel možnost začít se studiem kdykoli, kdy bude chtít. Protože škola funguje 24/7.

Jediným naprosto spolehlivým způsobem, jak se naučit programovat, je praxe. A právě ta na studenty 42 Prague čeká. Když zájemce dostane zelenou, zaměřuje se během následujícího studia na pečlivě vybrané projekty, které se týkají interakcí mezi příkazovými řádky, základního C programování a základních algoritmů. V rámci výuky píší desítky projektů a kódování si denně procvičují.

Hlavní část studijního plánu nabízí zájemcům více než sto projektů, které je staví před reálné výzvy. K vyřešení vyžadují více času a k jejich úspěšnému dokončení je nezbytné pracovat ve větších týmech. I díky progresu, který zaznamenávají, tak mohou brzy získat zajímavé programy, kterými se posléze mohou prezentovat. Na závěr studia přichází stáž ve skutečném pracovním světě.

Ze školy do praxe

Tam už na absolventy firmy netrpělivě čekají. „Ukazuje se, že polovina pracovní síly v České republice potřebuje školení v digitálních dovednostech, proto je důležité nabízet vzdělávání dostupné všem,“ konstatoval Martin Hruška, ředitel Partner Ecosystem společnosti Microsoft.

Podobně věc vidí i Daria Hvížďalová, generální ředitelka 42. Praha. „V éře digitální ekonomiky je důležité zajistit lidem nejen přístup k technologiím, ale také možnost se v tomto oboru vzdělávat – v tom se s Misrosoftem plně shodujeme,“ vysvětlila a dodala, že společným cílem je práce na překlenutí digitální propasti ve společnosti.

Aby cesta k tomu byla co nejsnazší, budou studenti 42 Prague moci využít i možnosti Microsoftu. „Jako partner nabízíme přístup k našim technologiím a podporujeme studenty v získávání praktických zkušeností s vývojem projektů v Azure a umělé inteligenci. Studentům také umožňujeme vydělávat zdarma certifikáty, které jim pomohou v další kariéře,“ uvedl Hruška.

Základní digitální dovednosti jsou dnes běžné téměř ve všech profesích, a to i tam, kde dříve nebyly standardem. Odhaduje se, že do roku 2030 bude celosvětově k dispozici 85 milionů pracovních míst, která budou neobsazena kvůli nedostatku digitálních dovedností.

Mezi nejžádanější digitální dovednosti patří programování, vývoj webových aplikací a aplikací, zákaznický servis a řízení digitálních projektů. Podle údajů z interní výzkumné studie Microsoftu zaměřené na konkurenceschopnost na českém a slovenském IT trhu jednoznačně vede kybernetická bezpečnost napříč všemi poptávanými obory. Za nejdůležitější ji považuje 61 procent firem.

PŘEČTĚTE SI: Futuristické šperky a telemedicína pro vietnamskou komunitu. Jaké projekty uspěly v soutěži Start-Up TUL 2022?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články