Futuristické šperky a telemedicína pro vietnamskou komunitu. Jaké projekty uspěly v soutěži Start-Up TUL 2022?
Jedním z oceněných projektů v rámci soutěže Start-up TUL byl NanoArtes. Foto: Anna Šíma Kopková

Futuristické šperky a telemedicína pro vietnamskou komunitu. Jaké projekty uspěly v soutěži Start-Up TUL 2022?

25. lis 2022 Anna Jurečková 3 min

Studenti Technické univerzity v Liberci poslední půl rok pracovali na svých podnikatelských nápadech. Výsledné projekty představili 24. listopadu v rámci finále soutěže Start-Up TUL 2022. Jak to dopadlo?

Nejvíce ocenění (od Nadace Preciosa, agentury CzechInvest a libereckého inkubátoru LipoInk) získal startup Vietmed. „Většina Veitnamců žijících v České republice si platí zdravotní pojištění, řada z nich ale zdravotní služby nevyužívá. A to ze dvou důvodů jazyková bariéra a časová náročnost,“ říká zakladatelka Ha Vu Thu.

Dodává, že v Česku žije 633 tisíc cizinců, z toho deset procent jsou Vietnamci a minimálně polovině z nich je více než 35 let. Právě ti mnohdy z výše zmíněných důvodů nechodí k doktorovi, popřípadě za ně vyřizují telefonáty a doprovázejí je na prohlídky jejich potomci.

Vietmed je aplikace, která umožňuje cizincům vietnamské národnosti získat potřebnou lékařskou péči. Zákazníkům nabídne vyšetření či konzultaci na dálku nebo online překladatele v případě fyzické návštěvy doktora. Do budoucna Vietmed plánuje expanzi i rozšíření na například ukrajinsky mluvící obyvatele.

Materiál budoucnosti

Futuristické šperky vyrobené pomocí nanotechnologie. Jádrem značky NanoArtes, která si v rámci soutěže Start-Up TUL odnesla cenu Škoda Auto, je unikátní materiál ALYA, který vzniká metodou elektrostatického zvlákňování recyklované PET lahve. Projekt vznikl jako magisterská práce už v roce 2015, kdy se spojily designérka Jaroslava Frajová a vědkyně Alena Opálková Šišková, nyní je ve fázi komercializace.

Pracovnice z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied vyvinula zmíněný materiál, který je dnes zařazený do knihovny materiálů v Slovenském centru designu a v bance materiálů Matéri0 v Praze. Výrobky NanoArtes prezentoval na předloňském ročníku veletrhu Prague Design Week, v roce 2021 byl materiál vybraný do mezinárodního projektu UNESCO.  

Programování hrou

„Profese opírající se o informační technologie a automatizaci jsou nejenom budoucností trhu práce v Česku. A tím nemyslím vzdálenou budoucnost, ale budoucnost a realitu nadcházejících následujících dnů, týdnů a let. Budoucnost, která se dotkne nejenom nás, ale především našich dětí. Moje otázka je: Jsme na ni připraveni? Myslím si, že ne. Ale náš projekt může naše děti připravit na budoucnost, která se stává realitou,“ uvedla Šárka Nevšímalová projekt Uni:bit, který si odnesl cenu Nadace Jablotron.

Se spoluzakladatelem Štěpánem Halířem odkázali na studii BootCamp Praha z roku 2021, který uvádí, že na českém pracovním trhu chybí asi 14 tisíc IT odborníků. Uni:bit představuje sadu o několika desítkách produktů využívajících tzv. Micro:bit, mikropočítač do kapsy sloužíci jako výukový nástroj, jehož pomocí se uživatelé zábavnou formou učí programovat. Výukový nástroj cílí na děti druhého stupně základních škol.

Vosk místo modelíny

Poslední ocenění –⁠ cenu Ekonomické fakulty TUL –⁠ získal projekt Voskoffka. Jeho zakladatelka a zároveň spolumajitelka rodinného včelařství Drahomíra Hájková představila pláty stoprocentního včelího vosku přírodní barvy pro děti v mateřských a základních školách, později v domácnostech. Ten má nahradit modelínu, která může vysychat, drolit se a nakonec skončí v koši.

Kromě toho, že se jedná o čistě přírodní výrobek, má podle Hájkové přidanou hodnotu především v tom, že je plně recyklovatelný. Když se produkt opoužívá, může se vrátit zpátky a firma ho využije znova. „Cílem nebo posláním našeho projektu je i to – a je to i přímo v názvu Voskoffka – aby se děti, které tráví hodně času u obrazovek, vrátily do reality a věnovaly se kreativní činnosti, říká a dodává, že tvorba z včelího vosku se může propojit s výukou o přírodě a významu včel.

PŘEČTĚTE SI: V minulém ročníku Start-Up TUL uspěla například Petra Doubková s pracími papírky EcoHaus. O projektu jsme psali v článku Startup EcoHaus přináší na český trh prací papírky. Praktické balení uleví zádům, ale také sníží objem odpadů a uhlíkovou stopu

V rámci prezentace se představilo celkem sedm projektů. Kromě výše zmíněných také Floracast - firma, která šetrně suší svatební kytice a zalévá je do pryskyřice. Ekologické pletené oblečení Fistory, jež upozorňuje na to, že pletení je téměř bezodpadové a zároveň, že v Evropě se každoročně vyrobí 630 milionů kusů pleteného oblečení, ale jen dvě procenta z nich je vyrobeno ekologickým způsobem a s použitím recyklovaných materiálů.

Posledním představeným studentským startupem byla Delega s vizí vytvoření platformy, která propojí podnikatele se studenty, na které bude delegovat některé z každodenních úkonů.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články