„Buším na vrata, dejte si čajového panáka.“ Čech vymyslel unikátní nápoj a tvoří nový trh

„Buším na vrata, dejte si čajového panáka.“ Čech vymyslel unikátní nápoj a tvoří nový trh

16. srp 2020 David Budai 6 min

Tak dlouho objevoval tajemství čaje, až z toho „vylouhoval“ byznys. Podnikatelský příběh Jaromíra Horáka by se dal shrnout touto jednou větou, ale ve skutečnosti ukazuje sílu houževnatosti, pečlivosti a práce s komunitou, která mění léta zajeté koleje. Čajový extrakt, který vymyslel a prodává pod značkou Samurai shot, je totiž světově unikátní produkt, což přináší jeden zásadní problém – téměř nikdo neví, o co jde. „Baví mě, že tvoříme nový trh,“ říká Horák v rozhovoru, který mapuje téměř pětiletou cestu českého nápoje, jenž má světové ambice.

S velkou pravděpodobností jste něco podobného ještě nepili. Je to velmi silný čajový koncentrát, který má povzbudivé účinky a můžete ho pít buď jako panáka, nebo namixovat s tonikem, vodou, džusem i čímkoliv jiným, co vás napadne. Každý panák vás navíc „nakopne“, protože obsahuje stejné množství kofeinu (teinu) jako šálek kávy.

Seznamte se, toto je Samurai shot, unikátní nealkoholický nápoj z čaje, který vymyslel Čech jménem Jaromír Horák. A nyní s ním chce dobývat svět.

„Jsou různé přístupy konzumentů, někdo jde více po chuti, někdo po účinku. Zatím ale neexistoval na trhu produkt, který by nabídl čistý účinek čaje. Různé energy drinky jsou složeny z deseti nebo dvaceti složek, mají složité receptury, ale tady jde o to vychutnat si přímost a čistost jednotlivých čajů,“ říká Jaromír Horák v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom.

„Wow, to neznám“

Česko je jeho laboratoří, ve které zkoumá, jak lidé reagují na něco úplně nového. Něco, co zní až trochu banálně nebo neuvěřitelně – panák z čaje. „Pořád jsme mladí, stále to představujeme a lidé nám říkají wow, to neznám. Pomalu začínají chápat, že je ten nápoj nakopne, i to, že ho mohou ředit, natáhnout sodovkou nebo přidat do koktejlu,“ popisuje Horák. A vlastně o tom je celé jeho dosavadní snažení – snaží se nabízet produkt, který zatím svět nezná.

I když „nezná“ je nepřesné slovo. Čaj pochopitelně lidstvo pije už tisíce let a existuje nespočet chutí, druhů i postupů přípravy. „Je to příběh jedné rostliny, ze které se dají udělat tisíce variant nápoje. Tím, že to pěstujete v jiné zemi, jiné nadmořské výšce nebo používáte jiné stroje na zpracování, z toho vychází obrovská paleta chutí,“ vysvětluje Horák, který se sám čaji věnuje přes dvacet let. Byl jako první Evropan přijat do Mezinárodní asociace čaje a v Česku ho komunita zná i díky tomu, že založil festival Čajomír Fest, který se pořádá už 12 let. A právě Horákova celoživotní práce s čajem dala vzniknout i značce Samurai shot.

Svým způsobem nevytvořil nic nového. Čajové koncentráty se kvůli účinku užívaly i v minulosti, ostatně sám něco takového ochutnal před lety při návštěvě vietnamského čajovny v Jirkově. „Majitel mě uvítal silným vietnamským čajem, který se dlouho louhuje. Napil jsem se z malé misky a ten nával energie byl okamžitý a příjemný. A tato zkušenost zasela nápad, že bych to mohl prodávat na různých festivalech. Bylo to první testování na lidech,“ vzpomíná Horák, který začal vařit a zkoumat vlastní silné čaje s povzbudivými účinky.

Na zdraví! Už jste vyzkoušeli čajového panáka, za kterým stojí tento Čech?

Na první várku se lidé složili

Horákovým unikátním počinem bylo, že začal svůj čajový extrakt stáčet do láhví a nabízet v různých chuťových variantách. Na první várku vybral peníze v crowdfundingu, a to převážně mezi milovníky čaje. „Komunita podpořila první výrobu, a to ani nevěděla, co to je a jak to chutná. Získal jsem prvních sto tisíc, nakoupil jsem láhve a naplnil čajem. Část byla předplacená, ale z výroby něco zbylo, takže se prodávalo dále. Pak přišly Vánoce, které jsou samy o sobě zajímavé, a komunita to dále držela,“ vzpomíná Horák na začátky v roce 2015.

Později se k němu přidal společník Martin Solnička, který celý projekt podpořil finančně. A tím se rozjela i snaha, aby se nový nápoj šířil dále. „Když nastoupil Martin, začali jsme šlapat i do mainstreamu a nabízet to obyčejným lidem. Tedy těm, kteří jsou v kanclu nebo řídí a potřebují také energii. Mohou to pít, když se cítí unaveni nebo potřebují povzbudit. Kafe a energy drink vám naohní tělo, srdce a krevní oběh, ale tady to jde do hlavy, takže se můžete koncentrovat na učení nebo práci,“ říká Horák.

Dnes už Samurai shot nabízí několik typů nápoje – od klasických silných koncentrátů přes čajovou limonádu až po novinku v podobě šumivého nápoje nazvanou Geisha Velvet, která se dá chuťově i stylově zaměnit s klasickými šumivými víny, ale má tu výhodu, že je bez alkoholu.

Láhve je možné koupit v některých řetězcích, třeba v obchodech Oxalis, které mají na 70 poboček, nebo v Makru. Nejvíce se stále prodávají přes firemní e-shop, ale Horák doufá, že se to v dohledné době změní.Baví mě, že tvoříme nový trh. Chceme oslovovat a dávat vědět, že jsme tady. Třeba Rohlík si na nás pomalu zvyká, ale ještě v jeho očích nejsme svébytnou byznys složkou, kterou se hodí mít v nabídce. Ale bušíme na vrata,“ dodává s úsměvem.

„Jump“ do zahraničí

Nejsložitější bylo (a stále je) lidem vysvětlit, jak vůbec Samurai shot funguje a co od něj očekávat. V tomto ohledu Horák se společníkem odvedli neskutečný kus práce a podařilo se jim vytvořit nový nápojový segment, což je vždy extrémně složité. Trvalo to dlouho, stálo to hodně úsilí i peněz, ale začalo se to vyplácet. Rychle se dostali na tisíce prodaných láhví a obrat se během prvního roku vyšplhal na milion korun. „Jdeme po milionu nahoru každý rok, cash flow se stabilizovala a Samurai je už samostatná bytost, objednávky rostou. Čekáme na nějaký jump do zahraničí,“ říká Horák a otevírá otázku zahraniční expanze.

„Bude to Německo, Nizozemsko, Velká Británie a další země. Chceme více na západ a sever, protože na východě je situace horší. Je pro nás výhodné jít do zemí, kde to pro lidi bude levné, pořád ty tři nebo čtyři stovky za půl litru čajového extraktu mohou být problém,“ popisuje Horák, který se nebrání ani licencování, aby se mohl nápoj rozšířit i na další kontinenty. Důležité je podle něj najít distributora, který už má na zahraničních trzích zkušenosti. „Momentálně jsme měli vyjednávání v Německu, ale koronavirus nám ho zastavil. Šli bychom do německých Bill, to by byl zatím největší skok. Začínali bychom na 700 pobočkách s výhledem na 3500 poboček.“

Přímo u zdroje: Jaromír Horák otevřel ochutnávkový bar s pozením a plánuje komunitní centrum.

Samurai shot sídlí v Praze, kde má zázemí a distribuci, výroba ale probíhá v jižních Čechách a na Moravě. I když čaje přímo nedováží, ale nakupují od českých dovozců, jejich kvalitu si pečlivě hlídají a pravidelně provádějí i testování nápojů, třeba na množství čajového kofeinu. Momentálně za firmou stojí přibližně desítka lidí, přičemž část tvoří externisté.

Finančně projekt doposud „držel“ hlavně Martin Solnička, ale partneři výhledově nevylučují ani vstup investora. „Každý růst klade podobné otázky a příležitosti. A potom záleží, jaké budou podmínky, takže teď nedokážu říct, jestli ano, nebo ne. Ale vývoj ukazuje, že v budoucnosti k tomu možná dojde, pokud se bude dařit. Náším cílem je vstoupit na celosvětový trh,“ popisuje Horák.

Obchod i životní styl

V plánu ale nemají prodávat Samurai shot některé z velkých „nápojových“ firem, protože je práce baví. Horák při rozhovoru hovoří o čaji s velkým nadšením a rád o něm šíří povědomí. I proto nyní v pražských Holešovicích buduje nové kulturně-komunitní centrum. Součástí je ochutnávkový bar s posezením, kde mohou zájemci ochutnat Samurai shot ve formě panáku i míchaných koktejlů, a také dokončuje přednáškovou místnost pro pořádání různých akcí nebo zážitkových eventů.

Spojujeme obchod s životním stylem. Máme rádi ulici, jsme na rušném místě, a přitom nabízíme pozastavení, posezení. A ta cesta nekončí, chci v těchto prostorách ukazovat různorodost čaje a představovat spektra chutí laikům i pokročilejším,“ dodává Jaromír Horák.

Foto: Autor článku

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články