Roste a expanduje. Woltair nově působí v Itálii, doma meziročně nainstaloval čtyřnásobek solárů
Od svého založení v roce 2018 Woltair obsloužil více než 3 000 zákazníků. (Foto: Woltair)

Roste a expanduje. Woltair nově působí v Itálii, doma meziročně nainstaloval čtyřnásobek solárů

2. srp 2023 Ondřej Černý 4 min

Česká Woltair Group pokračuje v zahraniční expanzi. Po nedávném vstupu na německý trh začíná působit také v Itálii. Skupina, která za letošní první pololetí dokončila zakázky za více než půl miliardy korun, investuje kromě mezinárodního rozkročení také do vlastního vývoje. Na trh uvádí inovativní tepelné čerpadlo WLTR.

Po Česku, Polsku a Německu se Itálie stává čtvrtou zemí, ve které Woltair Group působí. Skupina urychlující zavádění obnovitelných zdrojů do domácností bude v Itálii stejně jako na ostatních trzích spolupracovat především s malými a středními montážními firmami. Cílem je pomoci jim zvýšit produktivitu, urychlit instalace a akcelerovat celý trh obnovitelných zdrojů energií.

Rychlou mezinárodní expanzi nám umožňuje naše digitální platforma, kterou lze snadno aplikovat prakticky kdekoliv na světě a která v každé nové zemi přispívá k navýšení kapacit techniků a rychlejším instalacím obnovitelných zdrojů do domácností. Výrazně nám pomáhá i silné zázemí řady zkušených investorů z Česka, Evropy, USA i Kanady, kteří jsou zároveň garancí stability,“ konstatoval CEO Woltair Group Jan Hanuš.

Kromě řízení Woltairu Jan Hanuš po večerech píše svou prvotinu nazvanou Dálnice do Bohnic. (Foto: Woltair) 

Cílem je opanovat trh

Woltair už spustil italský web s online kalkulačkou, která umí během několika sekund vybrat pro danou domácnost nejlepší návrh řešení. A to včetně výpočtu úspor, návratnosti a dalších detailů. Stejně jako v Česku garantuje instalaci tepelného čerpadla do 30 dnů, zajišťuje financování a nabízí nejširší výběr zařízení na trhu.

Stejně jako na ostatních trzích kde působí, funguje Woltair v Itálii jako marketplace a nabízí širokou paletu značek výrobců. Potenciál v zemi nevidí Woltair jen díky její velikosti a počtu obyvatel.

Italský trh s tepelnými čerpadly je poměrně slibný vzhledem k vysoké závislosti země na zemním plynu a ambiciózním cílům přechodu na ekologičtější varianty. Věříme, že máme konkurenční výhodu, abychom k tomuto přechodu přispěli a urychlili jej,“ říká Emna Neifar, country manažerka Woltairu pro Itálii.

Podobně jako v Německu je cílem italské mise Woltairu stát se do tří let jedničkou v tepelných čerpadlech na trhu a figurovat mezi prvními třemi hráči v kombinaci tepelných čerpadel a fotovoltaiky.

PŘEČTĚTE SI: Budoucnost energetického sektoru je v decentralizaci. K řešení krize mohou vedle obnovitelných zdrojů přispět i technologie

Růst díky partnerům

Woltair rozšiřuje své zahraniční působení ve chvíli, kdy v prvním pololetí letošního roku dokončil více než 1 300 instalací tepelných čerpadel a fotovoltaiky v celkové hodnotě 540 milionů korun. Aktuálně skupina instaluje rekordní množství solárních elektráren - v meziročním srovnání se její počet  instalací fotovoltaiky zvýšil o 400 %. O polovinu více instalací realizovala i v případě tepelných čerpadel.

Výrazný růst počtu instalací byl zásadně ovlivněn nejen lepší dostupností materiálu a skladových zásob, ale také zajištěním dostatečných instalačních kapacit, které umožnily v kombinaci s naší digitální platformou pro techniky výrazné zrychlení dodávek,“ popisal Hanuš. Počet tzv. Woltair Partnerů, což jsou nezávislí technici, majitelé malých a středních firem, kteří s firmou spolupracují, se podařilo zvýšit na více než 450.

Woltairu se daří navyšovat počty instalací při zkrácení dodací lhůty. (Foto: Woltair)

Průměrná dodací lhůta fotovoltaiky se tak v první polovině letošního roku zkrátila z loňských šesti měsíců na aktuální dva a půl měsíce od podpisu smlouvy. Woltair dnes tepelná čerpadla instaluje průměrně do dvou měsíců, zatímco loni byla průměrná doba od podpisu smlouvy do instalace až osm měsíců.

Unikátní novinka

Kromě rozšiřování instalačních kapacit, rozvoje digitální platformy a mezinárodní expanze investuje Woltair také do inovací. Na trh nově přichází s vlastním tepelným čerpadlem pod názvem WLTR. Unikátní je především vzdáleným přístupem i online servisem a také regulací podle aktuálního i očekávaného počasí. Firma na jeho vývoji pracovala několik let.

S vlastním tepelným čerpadlem má firma velké plány. (Foto: Woltair)

Do vývoje vlastního čerpadla jsme se rozhodli zainvestovat především proto, abychom posunuli hranice ovládání a regulace čerpadel na novou úroveň. Budoucnost totiž spatřujeme v komunitním sdílení energie a celkovém snížení spotřeby prostřednictvím vzdálené správy tisíců propojených zařízení. WLTR je prvním krokem na této cestě,“ popisuje další možné směřování technologický ředitel a spoluzakladatel Woltairu Karel Náprstek.

PŘEČTĚTE SI: Chystá se pilotní projekt pro agrivoltaiku, tedy souběh využití půdy pro výrobu solární elektřiny a zemědělskou výrobu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články