Rohlík vsadil na roboty od Brightpick. Mají srazit náklady o desítky procent
Rohlík plánuje zavádění robotického řešení do svých distribučních center. Po Praze mají následovat i ta v zahraničí. (Foto: Rohlík)

Rohlík vsadil na roboty od Brightpick. Mají srazit náklady o desítky procent

23. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Rohlík dokončil devítiměsíční pilotní projekt robotického řešení ve svém pražském distribučním centru. Roboty společnosti Brightpick teď plánuje zavést ve svých dalších skladech. V červenci 2023 by se tak mělo stát v německém Mnichovu, následovat mají Vídeň, Praha a další distribuční centra.

Společnost Brightpick nabízí světově nejúčinnější řešení automatizace skladů pro e-commerce a online prodej potravin. End-to-end robotické řešení autonomně vybírá, kompletuje a odesílá objednávky ve velkých, malých a mikrocentrech. Mezi zákazníky proto kromě Rohlíku patří i firmy, jako jsou General Motors, Volkswagen nebo KUKA.

Řešení, s nímž chce ve větší míře pracovat i Rohlík a které umožňuje plně automatizovat přípravu a expedici objednávek, zahrnuje autonomní mobilní roboty Brightpick Autopicker a Brightpick Dispatcher. Využívají pokročilé algoritmy umělé inteligence, které byly zatím natrénovány na více než 250 milionech úkonů. Zároveň aplikují strojové učení k dalšímu zlepšení.

Řešení společnosti Brightpick využívá umělou inteligenci a strojové učení. (Foto: Brightpick)

Úspory kam se podíváš

Nasazení plně autonomního robotického řešení Brightpick trvá méně než měsíc. Distribučním centrům umožňuje snížit objem lidské práce při přípravě objednávek o 95 procent, náklady na jejich vyřizování pak klesají na polovinu.

Brightpick nám umožní výrazně snížit naše mzdové náklady v celé naší distribuční síti a zároveň zvýšit přesnost a efektivitu,“ řekl provozní ředitel Rohlíku Aleš Malucha. Ocenil také flexibilitu a robustnost řešení Brightpick.

Objednávky potravin obsahují v průměru třicet položek na jeden nákup, výběr položek je tak pro distribuční centra hlavní provozní výzvou. Kromě toho 78 procent obchodníků s potravinami uvádí rostoucí náklady na pracovní sílu jako jednu ze tří největších výzev a 92 procent je nespokojeno s efektivitou online přípravy a expedování objednávek.

Standardní obchodní centrum se také musí potýkat s různými sběrnými zónami pro manipulaci s čerstvými, chlazenými a mraženými položkami. Brightpick nabízí jediné mobilní robotické řešení, které automatizuje jak přípravu, tak konsolidaci objednávek v těchto různých zónách.

Rohlik, česká technologická jednička v oblasti online prodeje potravin, má více než 1,5 milionu zákazníků a ročně zpracuje 12 milionů objednávek. Po nasazení v mnichovském skladu Rohlíku bude Brightpick schopen expedovat více než tisíc objednávkových přepravek za hodinu a 5 000 dokončených objednávek za den, přičemž jedna objednávka může obsahovat i více přepravek.

Jsme připraveni pomáhat obchodníkům s potravinami zvyšovat jejich marže,“ konstatoval Jan Žižka, CEO a spoluzakladatel Brightpick. „Úspěšné pilotní a plánované zavedení našeho řešení Brightpick společností Rohlík v celé Evropě poskytuje další ověření našeho řešení,“ doplnil Žižka s tím, že se těší na další spolupráci.

Rychleji a efektivněji

Řešení Brightpick obsahuje tři technologie, které jsou pro obchodníky s potravinami, kteří chtějí automatizovat své sklady, důležité - roboty Brightpick Autopicker pro vychystávání položek a konsolidaci objednávek v uličkách, roboty Brightpick Dispatcher pro konsolidaci objednávek v různých vyskladňovacích zónách a software Brightpick Intuition pro řízení a optimalizaci celé robotické flotily Brightpick.

Nedávno představené roboty Brightpick Autopicker fungují stejně jako lidé s vozíky. Pohybují se po skladu, vytahují z regálů tašky pro přepravu produktů a z příslušných přepravek vybírají položky tak, aby sloučily objednávky přímo v uličkách. Díky tomu, že se roboty nemusí neustále přesouvat do centralizovaných přípravných míst, celý proces odbavení objednávky se tak zrychluje.

Kromě rychlosti je výhodou také efektivita. Brightpick Autopicker dokáže spolehlivě vybrat většinu potravin s přesností 99,9 procenta, což vede k menšímu počtu vráceného zboží. Roboty také disponují funkcí Goods-to-Person pro položky, které vyžadují lidskou zručnost. Zároveň jsou schopny samy najít nejbližší člověkem zajišťované přípravné místo, aby v případě potřeby lidé dokončili kompletaci vybraného zboží.

Robotický systém má výrazně snížit objem lidské práce v distribučních centrech Rohlíku. (Foto: Rohlík)

Ve většině potravinových distribučních center jsou vybrané položky z jednotlivých zón odesílány prostřednictvím přepravek na dopravních pásech do centrálního místa ke kompletaci. Roboty Brightpick Dispatcher právě toto zvládají. Zkompletovaná objednávka je pak odeslána k doručení kurýrům.

Dispečeři Brightpick také umožňují společnostem předvybrat si konkrétní objednávky, jež jsou uloženy do přípravného prostoru do té doby, dokud nemají být odeslány. Díky tomu tak distribuční centra mohou po celý den řídit plynulost provozu a zvýšit celkovou efektivitu.

Celá flotila robotů Brightpick, ať už jde o Brightpick Autopickers, Brightpick Dispatchers nebo oba druhy, je řízena a optimalizována softwarem Brightpick Intuition. Je poháněn umělou inteligencí a roboty řídí od přípravy jednotlivých položek objednávky až po její finální odeslání. Typický sklad by měl mít 15 až 100 robotů Brightpick, které je díky softwaru možné řídit a monitorovat na dálku.

PŘEČTĚTE SI: Rohlík Tomáše Čupra nabral v novém kole financování přes pět miliard korun na další rozvoj

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články