„Ročně se spotřebuje asi 519 miliard plen,“ říká zakladatel Potty Tabs. Hravé tablety naopak šetří peníze, životní prostředí i nervy rodičů

„Ročně se spotřebuje asi 519 miliard plen,“ říká zakladatel Potty Tabs. Hravé tablety naopak šetří peníze, životní prostředí i nervy rodičů

17. kvě 2021 Anna Jurečková 9 min

Přechod z plenek na nočník je jeden z hlavních problémů, se kterými se rodiče batolat potýkají. Náročné období zakusili také Lukáš a Daniela Součkovi a inspirovalo je k vývoji tablet, které při kontaktu s tekutinou mění barvu, bublají a vydávají zvuky. Nečekané efekty zvídavé děti vnitřně motivují a vytváří podvědomý návyk. Patentovaný výrobek by mohl výrazně zmírnit ekologický dopad dětských plen.

Manželé Součkovi se dlouho bez úspěchu snažili naučit svého syna chodit na nočník. Kvůli této zkušenosti začali hledat způsoby, které by nejen jim, ale i ostatním rodičům toto období ulehčily. Výsledkem jsou šumivé a barvící tablety Potty Tabs, které nenásilnou formou motivují děti k použití nočníku. „Byli jsme zoufalí, manželka si četla různé studie a diskuze. Čerpala hlavně ze zahraničí, tam se tato problematika totiž řeší daleko více. Dočetla se, že někdo zkoušel dát do nočníku barvící prášek. Od této myšlenky jsme se odrazili a přemýšleli jsme, jak to udělat lepší. Prášek jen změní barvu, zatímco naše tableta navíc šumí a má různé zvukové a čichové efekty,“ popisuje začátky Lukáš Souček, zakladatel společnosti Bart’s, která Potty Tabs vyrábí.

Didaktickou pomůcku Součkovi vyzkoušeli na dalších pěti dětech. U všech fungovala. Když potom zjistili, že podobný výrobek na českém ani zahraničním trhu není, nechali si svůj nápad v roce 2018 patentovat. Následující dva roky řešili možnosti výroby, ověření trhu a studii proveditelnosti. „K patentu jsme potřebovali studii na pěti dětech, potom další na padesáti dětech. Ty jsme sehnali přes známé a známé známých. Když už jsme produkt dávali na trh, tak jsme ještě dělali studii několika set dětí, ale to už bylo přímo přes distributory,“ vysvětluje Souček. „Testování bylo rozdělené do několika skupin, věkově a genderově. Probíhalo tři týdny a vyhodnocovali jsme, kolik batolat se naučilo chodit na nočník s naším produktem. V nejstarší skupině se to naučilo 95 procent dětí, ve skupině od 1,5 roku do 2 let 83 pct. dětí a u nejmladší skupiny 42 pct.“

Někteří se našemu produktu smáli

Během vývoje se zakladatelé potýkali s řadou nesnází. Problematická byla samotná výroba. Tableta měla být průměrem i šířkou menší než běžně dostupné šumivé tablety, jinak by se v nočníku nerozpustila. Žádný výrobce na to však neměl stroj. Součkovi nakonec sice výrobce našli, museli ale na vlastní náklady dokoupit ke stroji příslušenství. Záhy také zjistili, že pokud tableta vykazuje stále stejné vizuální efekty, děti zhruba po týdnu omrzí. Do balení, které se prodává po dvaceti kusech, tak namíchali tři druhy tablet, aby motivaci batolat udrželi. „Když je barev více, dítě u toho vydrží déle, díky tomu si vytvoří návyk na nočník, a pak už ho nepustí,“ uvádí Souček. K naučení údajně stačí zhruba tři až čtyři balení Potty Tabs. Vyrobené jsou z přírodních materiálů a bezpečných potravinářských přísad, které navíc přírodní cestou desinfikují nočník nebo toaletu.



V uplynulých letech projekt Potty Tabs uspěl v řadě startupových soutěží, jako jsou T-mobile Rozjezdy, Vodafone Nápad roku, akcelerační program ČSOB Start it a spolupracoval také s Jihomoravským inovačním centrem. „Soutěžili jsme mezi nápady z oblasti IT, IoT nebo vesmírnými produkty. Měli jsme ale velkou výhodu v tom, že naše pomůcka funguje a nikde na světě není, takže jsme se dostávali vysoko,“ podotýká Souček. 

Navzdory veskrze pozitivním reakcím se poměrně jednoduchý, ale efektivní koncept v začátcích občas setkával také s nepochopením. „Odezva byla tak z 80 procent pozitivní. Našli se však lidé, kteří se našemu produktu smáli, že je to blbost. Když jsem chodil výrobek prezentovat, setkal jsem se se zlehčováním. Někdo, kdo nemá děti, nebo investoři, kteří moc nejsou doma, si rozsah toho problému neumí představit. Nebo si nedokážou představit dětskou zvídavost, tak na to pohlížejí jako na srandu. Já jsem se na ně proto ani nezaměřoval,“ vysvětluje zakladatel.

Český trh je příliš malý

Komplikace přineslo také načasování. Společnost Bart’s uvedla tablety na trh na začátku minulého roku, který postavil nejenom podnikatele před mnoho výzev. Přestože původní plány byly ambicióznější, i tak považuje firma pandemií zbrzděný start za úspěšný. O Potty Tabs projevila zájem Dm drogerie, Alza a Košík.cz. Manželé Součkovi, kteří nejsou v podnikání žádní začátečníci, původně zamýšleli investovat do projektu půl milionu korun z vlastních zdrojů. „Nakonec se to zvrhlo a nasypali jsme od toho z vlastních peněz jeden a půl milionu korun. V minulém roce se nám to vrátilo,“ uvádí Souček, podle kterého však studie proveditelnosti indikovala mnohem lepší čísla. Pokud vše dobře dopadne, počítá firma letos s obratem kolem deseti milionů korun.

„Byli jsme domluveni s největším velkoobchodníkem v Polsku, který dodává i do Evropy pro e-shopy a maloobchodní řetězce, které se zabývají dětskou problematikou. Akorát Poláci museli loni zavřít všechny obchody a odsunuli jednání, ta teď obnovujeme s vícero subjekty,“ poukazuje podnikatel na další problémy spojené s covidem-19. Tablety se aktuálně prodávají na Slovensku, v Austrálii, Francii, Německu, Velké Británii a na Novém Zélandu. Dalším krokem je Blízký východ, kde Potty Tabs mají nově svého distributora. Začít prodávat by se měly tomto regionu už v červenci. „Hlavním cílem pro nás byly USA, což se nám doposud nepodařilo, přitom jsme tento trh chtěli otevřít jako jeden z prvních,“ přiznává Lukáš Souček s tím, že produkt míří především do zahraničí. Vzhledem k tomu, že ho rodiče využijí pouze krátkou dobu, je pro něj však český trh příliš malý.

Největší potenciál vidí společnost především právě v USA a ve Velké Británii, kde je takzvané odplenkování mnohem větší téma. Děti v těchto zemích nosí plenky standardně do čtyř nebo pěti let. „Řeší to ve školkách, ale tam na to není tolik času. V Anglii existují dokonce přímo lektoři učení na nočník. S jednou takovou lektorkou jsme se spojili. Za celý den učení na nočník si bere v přepočtu třeba deset tisíc korun,“ poukazuje na specifikum britského trhu Souček. Potty Tabs se tam momentálně prodávají na pár e-shopech, ale snaží se dostat i do maloobchodních řetězců.

Plenky jako globální ekologický problém

Proces odplenkování může být pro rodiče velmi stresující. Každé dítě má individuální potřeby a vývoj, přesto je však těžké ubránit se nevyžádaným radám a vzájemnému porovnávání. Společenský tlak či blížící se nástup do školky je jedna věc, plenky jsou ale také finanční zátěží pro rodinu a enormní ekologickou zátěží pro planetu. Společnost Bart’s uvádí, že jednorázové pleny, které obsahují těžko rozložitelné umělé hmoty, podle odhadů používá 85 procent rodičů po celém světě. Ročně se tak spotřebuje přibližně 519 miliard plen.

„Když rodič naučí dítě chodit na nočník ve dvou místo ve třech letech ušetří průměrně 18.000 korun za nákup dvou tisíc plenek. To v nasáklém stavu váží půl tuny, pro představu takové množství odpadu vyprodukují za rok dva dospělí lidé,“ upozorňuje Souček. Záhy však dodává, že je těžké pozitivní dopad Potty Tabs konkrétně vyčíslit. Roční spotřeba plenek se sice dá odhadnout, ale doba, kdy se dítě naučí na nočník, je u každého jiná. „Ekologii každopádně pomáháme výrazně. Pokud bychom pomohli deseti procentům rodičů, tak bychom mohli zmírnit dopad na ekologii v řádu 7,5 milionu tun plenek v nasáklém stavu ročně,“ odhaduje.

Kromě pokračování v expanzi plánuje Bart’s uvést na trh dalších šest produktů pro děti. Mělo by se jednat o přípravky k ošetření pokožky. Manželé si slibují, že budou více obrátkové a finančně zajímavější. Tablety nám budou otevírat dveře distribucím. Mysleli jsme, že nejtěžší je ta výroba, ale není nic těžšího než sehnat distribuční kanály. Potty Tabs nám to ale ulehčují, protože distributory, co se zaměřují na děti, hodně zajímají,“ nastiňuje Souček směřování firmy.  Dodává, že pokud vyjdou pozastavené obchody, určitě dojde k rozšíření o další zaměstnance. „80 procent práce řešíme my dva s manželkou a do toho máme doma dvě děti. Bez hlídání a s uzavřenými školkami je to náročné a byznys je až na druhém místě,“ uzavírá.

Foto: Archiv Bart's

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články