Rekordní zisk a elán otevřít nové prodejny. Vasky se v případě odkoupení Botas pustí do sportovní obuvi
Vasky chtějí ukázat světu, že poctivá ševcovina má na trhu stále své místo. Foto: Vasky

Rekordní zisk a elán otevřít nové prodejny. Vasky se v případě odkoupení Botas pustí do sportovní obuvi

2. dub 2023 Pavla Skřivánková 7 min

Obuvnická firma Václava Staňka působící na českém a slovenském trhu vkročila do sedmého roku své existence tou správnou nohou. Česká značka ručně vyráběných kožených bot Vasky letos nabídne nejen nové kolekce, ale i rozšíření prodejních míst. Pokud se zdaří odkup značky Botas, bude v režii Vasek pokračovat také výroba ikonické sportovní obuvi. „Chtěli bychom, aby se o botaskách mluvilo ještě více jak doposud,“ říká Václav Staněk.

Navzdory všeobecně nepříznivé ekonomické situaci zaznamenala značka Vasky i v roce 2022 růst. Její obrat činil 260 milionů Kč, tedy o necelých 20 procent více než v předcházejícím roce, a podařilo se prodat 200 000 kusů výrobků. Uplynulý rok byl pro Vasky dosud nejúspěšnější z hlediska provozního zisku EBITDA, který se vyšplhal na 15 milionů korun. „Rok 2022 se u nás nesl ve znamení zvyšování efektivity na různých kanálech. Snížili jsme například náklady na výkonnostní marketing o 15 procent při zachování růstu tržeb. K tomu nám dopomohla především rostoucí síla značky,” nastiňuje Václav Staněk.

První veganské Vasky, barefoot a baleríny

Loňský rok spatřilo světlo světa několik nových produktů. Vasky vyslyšely jak milovníky chození „na boso“, tak odpůrce živočišných produktů. „Barefoot byl odvětvím, které nám v portfoliu scházelo, a zájem o barefoot obuv je stále na vzestupu. Mnoho zákazníků nám i píše o další nové barefoot modely. Veganské boty se dělaly taktéž na popud zákazníků, ale primárně vždy budeme věrní pravé kůži,“ přibližuje Staněk. Veganská alternativa Vasek je vyrobena z odolného recyklovatelného vlákna, které se kůži velmi podobá. Velkou výhodou veganské kůže oproti té živočišné, která má různé kazy, a proto se nedá použít celá, je její stoprocentní využitelnost. Svou veganskou verzi mají i nové barefooty.

Mezi nejoblíbenější kousky se pak probojovala především novinka v podobě balerín, dámských balerín Misty se prodalo 5000 párů. „Baleríny jsme vyvinuly právě z důvodu, že jsme jejich velký zájem očekávali. Jsou nestárnoucím evergreenem,“ říká Staněk. V neposlední řadě firma rozšířila sortiment také o první sadu oblečení a letos mimo jiné představí novou kolekci tenisek Vasky Gery. Ta vychází ze střihu se zajímavou historií, neboť její inspirací se staly tréninkové boty využívané armádou během druhé světové války. Navrhli je bratři Dasslerovi, kteří stojí za vznikem značek Adidas a Puma.

Propojovací linkou všech stávajících modelů je jednoduchý střih a design oproštěný od všech přebytečných detailů. „Naše modely jsou zejména nadčasové. Snažíme se držet minimalistických střihů i základních barev. Když vymýšlíme nové modely, snažíme se neohlížet na novodobé trendy, ale spíše se dívat na modely, které jsou již etablované a časem ověřené,“ uvádí Václav Staněk, který obuv sám navrhuje. „Většina doposud realizovaných modelů vycházela především z mé hlavy. Poslední dva roky vznikaly ale i návrhy s pomocí našeho designéra.“

Na každém páru Vasek se podílí 12 zlínských ševců a šiček. Foto: Vasky

Boty, ve kterých netlačí svědomí

Vasky se snaží jít udržitelnosti naproti již od samého začátku fungování firmy. „Udržitelnost vidíme právě v nadčasovosti našich bot z hlediska vzorů,“ zmiňuje Staněk. „Zároveň vyrábíme primárně z kůže, která je udržitelným produktem, a to nejen tím, že je sekundárním produktem masného průmyslu, ale také kvůli její životnosti. Všechny naše boty se navíc vyrábí v Česku a na Slovensku, takže jednotlivé výrobky k zákazníkovi nemusí putovat přes půl světa a naši zákazníci ví, kde a kdo je vyrobil.“

Kromě toho firma nevyhazuje odřezky z kůže, ale vyrábí z nich klíčenky, deníky, podložky pod myš anebo vizitkovníky. Ke každému odeslanému páru bot také Vasky přidávají mapu a „rodný list“ bot, které jsou vyrobené z papíru z příměsi z recyklované kůže.

Zákazníci mají možnost navrhnout si design svých vlastních Custom tenisek. Foto: Vasky

Přestože se Vasky těší velké oblibě, mezi zákazníky se najdou i negativní recenze. „Boty a celkově móda jsou velmi individuální záležitost. Každý má jiné chodidlo a jiné preference, proto nemusí každá bota sedět všem. Každý má však možnost vrácení zboží do 14 dnů, pokud mu nesedí. Stejně tak doporučujeme navštívit naše prodejny, kde si mohou lidé produkty vyzkoušet. Právě z toho důvodu máme v letošním roce v plánu rozšířit prodejní síť kamenných obchodů,“ líčí Staněk.

Vzhůru do dalších měst

Ačkoliv firma původně vznikla jako ryze e-shopový brand, boduje i v retailu. Z celkového ročního obratu firmy okolo 260 milionů korun tvoří prodeje v kamenných prodejnách 33 procent. Oproti roku 2021 se tržby za uplynulý rok na prodejnách zvýšily o více jak 60 procent. Nejúspěšnější je bezesporu obchod v Praze Na Příkopech, který se na tržbách z prodejen podílí z cca 50 procent. Právě jeho otevření na konci roku 2020 bylo hlavní příčinou nárůstu obratu o 300 procent mezi lety 2020 a 2021. „Většina e-commerce hráčů se mi smála, když jsem během covidového období otevřel kamennou pobočku, ale mohu s čistým svědomím říct, že to byl jeden z nejlepších kroků, co jsme kdy udělali,“ vzpomíná Staněk.

Na začátku roku Vasky otevřely novou pobočku v Olomouci a další tři jsou letos v plánu. Foto: Vasky

Na druhém místě za Prahou je brněnská pobočka, která přináší okolo 25 procent. Další pobočky mají Vasky v domovském Zlíně, Ostravě a Olomouci, kde otevřeli obchod přímo v centru na začátku letošního roku. Tím ale letos ani zdaleka nekončí. V květnu by mělo dojít k otevření pobočky v Hradci králové a následně v Plzni. „Vzhledem k tomu, že Praha je pro nás nejvýznamnější, asi jako pro každý byznys v Česku, chtěli bychom do konce roku otevřít druhou prodejnu i tam,“ shrnuje své plány Staněk.

K aktivitám zakladatele značky patří i snaha oživit a přiblížit skomírající ševcovské řemeslo nejen mladé generaci. „Aby ševcovina žila, musí se vyrábět obuv. Aby se mohla obuv vyrábět a byli potřeba ševci, je třeba boty prodávat. Aby byla poptávka po ševcovině, musí být i poptávka po české obuvi. Kromě bot, které pro nás čeští ševci vyrábí, usilujeme o osvětu ohledně obuvnictví, chceme ukazovat, že je ševcovina umění a že je výroba obuvi kouzelná. Stejně tak se snažíme ukazovat ševcovinu na výstavách či našich prodejnách, aby lidé viděli to, co my vidíme ve výrobě každý den.“

Záchrana obuvnické legendy

Poslední měsíc jsou Vasky nejčastěji skloňovány s potenciálním odkupem značky Botas, která na začátku roku vyhlásila likvidaci. Ukončit výrobu se firma ze Skutče rozhodla z důvodu zdražení energií a nedostatku kvalifikované pracovní síly. Jen pro rekapitulaci, Václav Staněk hned po obdržení informace kontaktoval majitele a nabídl mu pomocnou ruku.

Okamžitě rozjel kampaň, kdy pro získání potřebných financí na koupi potřeboval zlínský výrobce obuvi prodat osm tisíc párů bot, což se mu ve výprodeji podařilo a získal potřebné prostředky na koupi ochranné známky Botas a výrobního zařízení. „Takovou vlnu zájmu o záchranu tradiční české značky jsme opravdu nečekali. Nárůst prodeje byl ze dne na den dvojnásobný, zejména poslední den až desetinásobný,“ okomentoval Staněk kampaň po jejím skončení.

„Nebyla to marketingová strategie naší značky, ale jediná cesta, kterou jsme se mohli vydat, aby se nám náš sen splnil. Před počátkem výprodeje jsme měli na skladě cca 90 tisíc párů bot, uvědomoval jsem si tedy, že financí máme dost, jen v jiné komoditě, a to obuvi,“ zdůvodňuje své rozhodnutí Staněk.

O odkoupení značky Botas zatím ještě není jasno. Foto: Vasky

Nicméně podle posledních informací není odkup značky tak jistý, jak se zpočátku zdálo. Pomocnou ruku majiteli Botasu Františku Nestávalovi totiž nepodal jen zakladatel Vasek. Více o tom jsme psali zde: Vasky vybraly potřebné finance na odkup značky Botas, jednání se ale protahuje. Zájemců je více - SJ News

Pokud se skutečně botasky dostanou do rukou Staňka, má s nimi ambiciózní plány. Navázat by chtěl téměř na všechny modely včetně krasobruslařských bruslí, běžkařských bot nebo nohejbalových tenisek. „Chceme je zachovat, protože pro české sportovce jsou už opravdu dlouho spolehlivými parťáky. Komunita nohejbalistů je v České republice velice silná a rozhodně bychom ji nechtěli zklamat,“ vysvětluje.

Jak Staněk uvádí, pro firmu je to obrovská výzva, protože s výrobou bruslařských ani běžkařských bot nemají žádné zkušenosti a výrobní postupy Botas jsou od těch jejich značně odlišné. Potenciálně by se tak musely dokupovat i některé stroje. „V případě uskutečnění prodeje budeme botasky prodávat jak na jejich e-shopu, tak na našem. Také bychom rádi otevřeli prodejnu Botas v Praze,“ vyjmenovává Staněk eventuální možnosti. Pokud by to bylo možné, rád by zachránil i některá pracovní místa, budova ve Skutči se ale bude pravděpodobně prodávat někomu jinému.

Firma Botana byla založena v roce 1949, její sportovní odnož pod názvem Botas pak vznikla v roce 1963. Koncem minulého století byly alespoň jedny botasky součástí snad každého botníku a jejich popularita stoupala strmě vzhůru. Botasky obouvaly nejen naše prarodiče a rodiče, ale také sportovní legendy včetně Emila Zátopka nebo Věry Čáslavské. „Vždycky říkám, že nikdo u nás nemá více medailí z olympijských her jako právě botasky,“ říká s úsměvem Staněk.

V nejlepších letech byla produkce až 2,6 milionů párů ročně. Z toho 60 procent vyrobených bot se vyváželo do 35 zemí světa, včetně USA, Velké Británie nebo Německa. I dnes někteří vnímají botasky jako synonymum pro tenisky.

O příběhu Václava Staňka, který Vasky založil v pouhých 18 letech, si můžete přečíst zde: Jeho láskou jsou boty, jeho vzorem Baťa. Značku Vasky založil coby teenager, teď prodává tisíce párů měsíčně - SJ News

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články