Jediná z Česka. Má ocenění od Googlu a chce vyvinout robota, který bude vařit a žehlit
Možná i ocenění od Googlu pomůže Darie Mikhaylovskaye při vývoji robota, který zastane domácí práce. (Repro: OpenAI DALL·E-3)

Jediná z Česka. Má ocenění od Googlu a chce vyvinout robota, který bude vařit a žehlit

21. pro 2023 Ondřej Černý 3 min

Podílet se na vývoji robotů a založit vlastní startup. Takové cíle má Daria Mikhaylovskaya, která jako jediná studentka z české vysoké školy letos získala Generation Google Scholarship pro ženy zabývající se informatikou. Vítězky dle poroty prokázaly vášeň pro technologie, akademickou excelenci a osvědčily se jako  výjimečné vzory a lídryně.

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) studuje program Otevřená informatika (OI). A nejde o žádnou náhodu. Robotika Dariu Mikhaylovskayu zajímala už při jejím studiu na střední škole.

Přihlásila jsem se na stáž programu OI na FEL pro středoškoláky a středoškolačky. Vybrali mě,“ říká Daria s tím, že právě stáž ji inspirovala k tomu, aby se přihlásila na FEL ČVUT a ve spolupráci s tamní laboratoří pokračovala i během svého vysokoškolského studia.

V týmu humanoidní robotiky společně s kolegy zkoumá, jak objevují svět malé děti, jak se učí. Na základě získaných poznatků následně vyvíjejí umělou inteligenci.

Já primárně pracuji s humanoidním robotem Pepper, kde jsem vyvíjela aplikaci představující naši laboratoř, a robota také při různých akcích řídím. Nyní se zabývám i humanoidním robotem iCub, konkrétně jeho viděním. Pracujeme na tom, aby robot co nejlépe viděl a mohl rozpoznávat člověka,“ vysvětlila Mikhaylovskaya.

Daria Mikhaylovskaya stále ještě studuje ČVUT. Nebrání jí to ale ve stážích ve špičkových firmách. (Foto: Petr Neugebauer/ČVUT)

PŘEČTĚTE SI: Do pěti let začne Elon Musk posílat do světa humanoidní roboty

I přes náročné studium ČVUT našla prostor pro to, aby se rozvíjela i jinde, než pouze v učebnách a laboratořích své alma mater. O letních prázdninách absolvovala v roce 2022 stáž ve společnosti Microsoft, letos v létě pro změnu v pražské vývojářské pobočce společnosti Apple.

Obě zkušenosti byly přínosné a jsem ráda, že jsem se na OI naučila věci, díky kterým jsem ty stáže absolvovala. Byla opravdu špička, že jsem se dostala do Applu, kde jsem vyvíjela operační systém pro iPhone,“ shrnula s nadšením svou letošní letní zkušenost.

Právě díky pestrému a rozsáhlému portfoliu zkušeností zaujala i odbornou porotu. První krok byl ale přesto na Darie. „Nejdříve jsem poslala životopis a motivační dopis. Pak byl pohovor, po němž jsem postoupila do semifinále, kde jsem prezentovala, čemu se věnuji ve své vědecké práci a jaké jsou mé praktické zkušenosti – tedy i zmíněné stáže,“ popsala Mikhaylovskaya.

Daria Mikhaylovskaya se přiřadila k více než 3 tisícům stipendistů společnosti Google. (Foto: Google)

Porota posuzovala především motivaci a také budoucí možný přínos toho, co jednotlivé adeptky zkoumají. Finálové vítězství Darie Mikhaylovskaye kromě stipendia od společnosti Google přineslo také možnost prezentovat svůj výzkum na některé z evropských konferencí, jež Google pořádá. Může tak znovu zaujmout, a to třeba i svými ambiciózními plány.

Pocházím z malého města, kde ženy nemají moc svobody a musí se hodně věnovat domácnosti. A já to chci řešit. Třeba vyvinout robota, běžícího na umělé inteligenci, který by v domácnosti pomáhal vařit jídlo, žehlit a dělat další domácí práce – aby to bylo automatické. A ženy pak měly víc času na osobní rozvoj,“ nastínila své představy o budoucnosti Daria Mikhaylovskaya.

PŘEČTĚTE SI: Spojit robotického psa a ChatGPT? Inženýři z Boston Dynamics naučili robota Spot mluvit

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články