O čem bude v roce 2024 přemýšlet Bill Gates? O technologiích, které mění hru
Bill Gates při své návštěvě Senegalu v říjnu 2023. (Foto: GatesNotes)

O čem bude v roce 2024 přemýšlet Bill Gates? O technologiích, které mění hru

20. pro 2023 Ondřej Černý 6 min

Když se ohlédnete za rokem 2023, jak na něj budete vzpomínat? Pro řadu lidí to bude rok, jako mnoho jiných. Rok, kdy na řadě míst světa řádily válečné konflikty, vysoká inflace jim ukusovala z majetku, vysoké úroky brzdily rozvoj byznysu a mnoho států světa se dál zadlužovalo. A také šlo o rok, kdy umělá inteligence pronikla do života velké části světové populace.

Také zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates patří mezi ty, kteří v roce 2023 AI poprvé použili k práci. Ve svém každoročním shrnutí Gates nejen rekapituloval, ale jako správný vizionář nastínil svou představu, co nás s AI a jejím využitím čeká dál.

Rok 2023 podle Gatese ukázal, jak bude umělá inteligence utvářet budoucnost. „V loňském dopise jsem psal o tom, jak mě vyhlídka stát se prarodičem přiměla přemýšlet o světě, do kterého se narodí moje vnučka. Teď víc přemýšlím o světě, který zdědí, a o tom, jaký bude za desítky let, až bude vládnout její generace,“ píše Gates.

A hned si i představuje nástroje, které jeho vnučka Leila bude používat, způsoby, díky nimž zůstane v kontaktu se svými blízkými nebo problémy, které tyto inovace mohou vyřešit. Podle Gatese je jasnější než kdy dříve, jak je možné umělou inteligenci využít ke zlepšení přístupu ke vzdělání, duševního zdraví i jinde.

Dědeček Bill Gates s vnučkou Leilou (Foto: GatesNotes)

Motivuje mě to, abych se ujistil, že tato technologie pomáhá snižovat – a nepřispívá k – obrovským nerovnostem, které vidíme po celém světě. Vždy jsem pevně věřil v sílu inovací nabídnout každému dítěti stejnou šanci. Umělá inteligence v tomto směru není výjimkou,“ myslí si Gates.

Zároveň si uvědomuje, že začátky rozvoje jakékoliv technologie nebo novinky jsou často spojeny s řadou změn. „Právě teď jsme na začátku takového přechodu. Je to vzrušující a matoucí doba, a pokud jste ještě nepřišli na to, jak umělou inteligenci co nejlépe využít, nejste sami,“ konstatoval zakladatel Microsoftu a na vlastním příkladu dokazuje, že zvyk je železná košile.

Myslel si, že použije nástroje umělé inteligence pro revize strategie své nadace, což vyžaduje přečtení stovek stránek textu Pro umělou inteligenci je to hračka a ve srovnání s člověkem jí to trvá jen zlomek času. Ale dopadlo to stejně jako v letech, kdy populární nástroje AI ještě nebyly k dispozici - Gates vše poctivě pročetl, zrevidoval a upravil, aniž by výdobytky nové doby jakkoliv použil.

PŘEČTĚTE SI: Léky, superpočítač a výsledky. Umělá inteligence pomáhá s urychlením vývoje protinádorových léčiv

Inovace klíčem k pokroku

Je si ale také velmi dobře vědom, že inovace a jejich masivní rozšíření do praxe je tím, co život lidstva během celé historie tak výrazně zlepšuje. A optimistou v tomto směru zůstává i nadále. „Dnes jsme díky IT revoluci daleko produktivnější. Nejúspěšnější ekonomiky jsou poháněny inovativními průmyslovými odvětvími, která se vyvíjejí tak, aby vyhovovala potřebám měnícího se světa,“ je přesvědčen Gates.

Ostatně i Gates Foundation, kterou před více než dvaceti lety založil společně se svou tehdejší manželkou Melindou, staví na myšlence, že inovace jsou klíčem k pokroku. A dokládá to jednou ze svých nejoblíbenějších statistik - počet dětí, které zemřou před dosažením svého pátého roku, se od roku 2000 snížil na polovinu. Jedním z hlavních důvodů tohoto zlepšení byly inovace.

Vědci totiž přišli s novými způsoby výroby vakcín, které byly rychlejší a levnější, ale zároveň stejně bezpečné. Vyvinuli nové doručovací mechanismy, které fungovaly i v nejzapadlejších koutech zeměkoule, díky čemuž se podařilo ochránit více dětí. A díky vědeckému poznání a inovacím dokázali vědci vytvořit nové vakcíny, které chrání děti před smrtelnými chorobami, jako je například rotavirus.

Ve světě s omezenými zdroji musíte najít způsoby, jak maximalizovat dopad. Inovace je klíčem k tomu, abyste z každého utraceného dolaru vytěžili maximum. A umělá inteligence se chystá zrychlit tempo nových objevů tempem, které jsme nikdy předtím neviděli,“ myslí si Gates.

Velmi optimistický je právě v oblasti objevu nových léků a léčby nemocí jako Alzheimerova choroba nebo obezita. Objevování léků s sebou nese práci se zpracováním obrovského objemu dat. A právě možnosti a nástroje umělé inteligence mohou tento proces výrazně urychlit. Ostatně některé společnosti už na vývoji léků proti rakovině pracují tímto způsobem.

Takto si umělá inteligence představuje výzkumnou laboratoř zaměřenou na vytváření nových léků. (Repro: OpenAI DALL·E-3)

Boom s AI

Zakladatel Microsoftu si velmi dobře uvědomuje, že velká část zmiňované práce vědců je dosud ve své nejranější fázi vývoje. Je tak velmi pravděpodobné, že řada výzkumných projektů nakonec nepovede k vysněnému cíli, případně, i když se dařit bude, výsledky široká veřejnost v nebližších letech ještě nebude mít možnost využít.

Jde ale o zásadní inovativní podhoubí, které je základem pro další vědecký rozvoj, jehož výsledky lidstvo uvidí a ocení ve střednědobém horizontu. „Práce, která bude provedena během příštího roku, připravuje půdu pro masivní technologický boom koncem tohoto desetiletí,“ je přesvědčený Gates.

I proto věří, že s pomocí umělé inteligence bude lidstvo snáze bojovat proti antibiotické rezistenci. Například tím, že zdravotníkům navrhne nejlepší lék, dávkování i dobu jeho podávání. Nebo že díky AI dokáže léčit vysoce riziková těhotenství. „Každé dvě minuty zemře při porodu nějaká žena. To je děsivá statistika, ale doufám, že AI může pomoci,“ přeje si nejenom Bill Gates. Nástroje AI totiž zahrnují kopiloty, snadno použitelné vybavení pro domácí ultrazvuky a mobilní aplikaci s hlasovou podporou, která pomáhá zdravotníkům vytvářet lékařské záznamy lidí, kteří je dosud postrádají.

Gates je přesvědčen i o tom, že pokud nyní provedeme chytré investice, tak umělá inteligence může svět učinit spravedlivějším místem. Mohla by totiž pomoci zkrátit nebo dokonce odstranit prodlevu mezi okamžikem, kdy inovace získává bohatý svět a kdy se přidává svět ekonomicky ne tak vyspělý.

Pokud bych měl dát předpověď, tak v zemích s vysokými příjmy jako jsou Spojené státy, nás dělí 18–24 měsíců od významné úrovně používání umělé inteligence běžnou populací. V afrických zemích očekávám srovnatelnou úroveň využití zhruba za tři roky. To je stále mezera, ale je mnohem kratší než doby zpoždění, které jsme viděli u jiných inovací,“ konstatoval Gates.

Rozmach využití umělé inteligence v roce 2023 v mnoha směrech změnil dosavadní status quo a dá se očekávat, že rok 2024 další změny s využitím AI pouze urychlí. „Připadám si jako dítě na Štědrý den, když přemýšlím o tom, jak lze AI využít k tomu, aby se technologie, které mění hru, dostaly k lidem, kteří je potřebují, rychleji než kdy předtím. To je něco, o čem budu příští rok hodně přemýšlet,“ píše ve svém ohlédnutí za rokem 2023 Bill Gates.

A i když je člověkem, který je s technologickým vývojem pevně spjat už téměř čtyři dekády a AI je určitě něčím, co jej zajímá a fascinuje, rok 2023 pro něj bude především rokem, kdy se poprvé stal dědečkem. I proto se tak těší na Vánoce, které stráví se svými nejbližšími.

Když jsem byl ve věku svých dětí, nevěřil jsem na prázdniny a víkendy. Ale jak jsem stárl – a zvláště od doby, kdy jsem se stal otcem – jsem si uvědomil, že život je víc než práce. Doufám, že si o letošních svátcích najdete čas na zábavu a odpočinek, než se ponoříme do roku 2024,“ uzavřel své letošní ohlédnutí Bill Gates.

Bill Gates pozoruje svou dceru Phoebe při moderaci panelu o genderové rovnosti. (Foto: GatesNotes)

PŘEČTĚTE SI: Díky AI určí degenerativní onemocnění diabetiků, jež nejsou patrná. Aireen je první český startup s nejvyšší MDR certifikací

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články